31-03-06

WIM HELSEN

Voor onze favoriete stand-up comedian Wim Helsen trokken we op woensdag jl. helemaal naar Den Haag.  Zijn Belgische tournees zijn momenteel immers volgeboekt. Maar geen nood, zo konden we nog eens ontspanning en cultuur combineren.

Een hotelletje geboekt, via internet, in de omgeving van het knusse theatertje Diligentia, hartje Den Haag aan de Lange Voorhout, met het oog op 's anderendaags één of ander of meerdere museumbezoekje(s).

Wim Helsen wist ons reeds eerder in 2004 te bekoren met zijn eerste grote performance "Heden Soup" : absurde humor, grote dosis cynisme, afgewisseld met vertederende poëzie, een nijdig typetje trouwens dat balanceerde op de koord van het marginale.

Zijn huidige voorstelling "Bij mij zijt gij veilig" toont een krachtige Helsen die God en de dood tergend uitdaagt en een nog absuurder verhaal opdist, maar zo perfect visueel (hij bespeelt perfect het ganse podium) dat absurditeit en kunst hand in hand gaan.

Een one-man-prestatie met het ritme van een TGV en de visualiteit van een stripverhaal.  Helsen domineert zijn publiek tot knielens toe, hij legt de vrouwen aan zijn voeten en besmeurt de mannen met schaamrood.  Hij verheft zijn typetje letterlijk tot een sokkel en bespeelt arrogantie tot op de snede van zelfverheerlijking, met continue lachsalvo's als gevolg.

Anderhalf uur weet Helsen te boeien en houdt de rode draad van zijn absurd verhaal brandend met woorden, zinnen en verhalen waarover anderen hun tong zouden breken.

Als geen ander krijgt hij de zaal van bij zijn start op handen en weet hij tot op het eind aandacht en verbazing erin te houden.

Wat ons speciaal opviel was dat de Nederlanders voor hem plat gaan en dat wij niet alleen hebben genoten van zijn hemelse humor maar tegelijk, in alle stilte, van de adoratie van onze Noorderburen voor deze grote stand-up van bij ons, die een staande ovatie als wedergift kreeg.

Hou zijn agenda in de gaten, want hij is meer dan de moeite waard !

http://www.helsen-williams.be/helsen/

 

23:08 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

.. ik ben blij dat je zo genoten hebt.
bedankt voor je woorden, en je bezoekjes.
aangenaam blog & site trouwens.

Gepost door: evy | 01-04-06

Hallo Iris, Ik heb deze dagen zoveel rond mijn oren, dat ik al enige tijd geen minuutje heb om rond te kuieren bij de collega-bloggers. Daardoor had ik geen "Ahnung" dat jij over Hermann Hesse zou schrijven. Ik heb dan ook meteen gereageerd op die posting van jou (zie lager). 03.10h...nu maar snel in bed!
Groetjes

Gepost door: sebastian | 01-04-06

cool Ik heb de dvd gekocht van Heden Soup bij Mediamarkt. Korte show, maar wel erg goed. Er zijn nog kaarten voor enkele shows van Wim in Vlaanderen: Maasmechelen en Gent.

Gepost door: Jim | 01-04-06

Heden Soup hello Jim,
bedankt voor de tip; we waren net van plan om naar de DVD op zoek te gaan. Hier kun je ook al een stukje meepikken :
http://cultuursprokkels.blogspot.com/
"Heden soup" wordt ook uitgezonden (misschien wel niet integraal) op vrijdag 7/04 e.k. op Canvas om 22u 15.
Kan ik ergens reageren op jouw "Coppens-blog" ?
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 01-04-06

Yep Enkel via e-mail, die staat op de site. Reacties hou ik bewust van de site. De uitzending op canvas is integraal want 'Heden Soup' was maar 1 uur lang.

Gepost door: Jim | 01-04-06

De commentaren zijn gesloten.