08-04-06

EEN EERLIJKE MENING

Waar halen die zogezegde kenners het om de Belgische kust te omschrijven als één van de mooiste ?  Wel, ik vind dat dus niet.  Een gedurfde uitspraak ? Misschien !  Anti-nationalistisch ? Helemaal niet !  Gewoon mijn open en eerlijke mening.

Akkoord, we hebben een breed zandstrand en niet van die ambetante kiezeltjes en we kunnen uren aan één stuk de kustlijn afwandelen en op de pier ’t water ingaan en de zee onder onze voeten voelen zonder nat te worden.  Zo gezien kan ik er wel van genieten, maar dan wel in de winter zodat ik langs de zee, in één rechte lijn, de wind kan bevechten, het geruis van de branding opvangen en de gladde golfbrekers trotseren.  Dit allemaal zonder te moeten zigzaggen tussen geoliede lichamen die ongeordend te bakken liggen in een “air de soleil” smeersel, in de lucht vliegende en naar zichzelf terugkerende boemerangs of platte schijven die rakelings je haar voorbij razen en plakwaaiers, in alle misbaksels en kleuren, die maar niet de wolken in willen tot getrek en gevloek van de bestuurder.

De zeekant daar nog aan toe.  Erger gesteld is de skyline langs de overkant : volgestouwde dijkmastodonten als eendrachtige, grijze, neerslachtige bouwsels van communistische overblijfsels, architecturale misbaksels van ophokplicht met een tussenstrook, de dijk,  waar het krioelt van paraderende, opgetutte madammen geflankeerd door welgestelde, bollebuik meneren en waar te pas en ten onpas zo’n kindvriendelijk fietsmobieltje  zich op je hielen klem rijdt, waar voetgangers de fietsstroken innemen en vice versa.

Maar……sinds de intrede van het Beaufort-kunstparcours weet onze Belgische kust me te vinden.  Er waait nu ook kunst aan zee !  In tien kustgemeenten zorgen een dertigtal kunstenaars uit de hele wereld voor heel wat blikvangers.  Van Knokke tot De Panne eigenden ze zich elk een plek toe waar hun kunstwerken tot hun recht komen.  Met dit snuifje cultuur wil ik graag een dagje aan zee vertoeven.

Een greep uit dit kunstgebeuren :

Zo toont  Het Museum voor moderne kunst aan zee (PMMK) te Oostende :

http://www.pmmk.be/  (dat op zich trouwens een heuse aanrader is met o.a. werken van  Tuyman en Raveel) aan de hand van foto’s, tekeningen en maquettes hoe deze Beaufort-kunstroute tot stand kwam.

In  Knokke, aan de Zwinmonding, staat een uitvergroting van de Heilige Berg, een spiritueel thema uit de Chinese cultuur.  Volgens de Chinezen wordt de Heilige Berg bewoond door goden en onsterfelijken, maar kunstenaar Zhan Wang plaatste er een visser en een elfje.

Dit drijvende eiland in glanzende inox stelt de aantrekkelijke wereld voor waar de kunstenaar ooit hoopt te wonen.

In Middelkerke laat de Tsjech David Cerny drie babypoppen rondkruipen in de buurt van het Epernayplein.  Eerder sierden deze en vele andere babyfiguren de televisiemast van de Tsjechische openbare omroep.

In Bredene, tussen de Koninklijke Baan en de Driftweg, creërde de Nederlander Joep Van Lieshout een speciale bar : je kan er een reuzen vrouwenlichaam, getooid in bikini, binnen gaan waarvan het interieur omgetoverd is tot bar en er genieten van een blikje kriek.

In De Panne kan je een olifantenfamilie bewonderen.  De levensgrote dieren staan zo opgesteld dat het lijkt alsof ze uit de zee komen.  Ze werden gemaakt door de Zuid-Afrikaan Andries Botha, samen met tien andere zwarte beeldhouwers.  De mooie titel van het kunstwerk “You can buy my heart and my soul” wijst erop dat de ongerepte schoonheid van Afrika niet zomaar als trofee kan worden meegetroond.
Meer info omtrent dit kunstenparcours : www.2006beaufort.be

 

Ku(n)stminnend of niet, dat elkeen geniet op zijn/haar manier en zich maar niets aantrekt

van wat een ander ervan vindt !

17:36 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

kust ik hou niet van de Vlaamse kust, om de redenen die je hier ook al neerschreef. Mijn voorkeur gaat uit naar het kleine stukje van La Manche/Normandië dat parallel ligt aan de Noordzee. Heb daar een prachtig stukje duinen en klippen ontdekt, niet te vergelijken met onze kust. Rust, stilte en eenzaamheid.
en ik ga morgen eens kijken wat ze gedaan hebben met het graf van Ensor. Lijkt me wel 'speciaal' :-)
Groetjes, cultuurfan

Gepost door: karlo | 08-04-06

Kust Wij gaan eigenlijk ook heel zelden naar de Belgische kust, is al jaren geleden. Oh ja ik heb gisteren naar Canvas, de vorige show 'Heden Soup' van Wim Helsen gezien, zeker omdat jij er zo enthousiast over bent. Wij hebben er ook van genoten. Het typetje dat hij neerzette deed Fleur denken aan een aantal patiënten in het psychiatrisch ziekenhuis waar ze werkte enkele jaren geleden.

Gepost door: Dirk | 08-04-06

Oef, tenminste nog mensen met deze mening; had mij al aan boze reacties verwacht, wathever, ik kom uit voor mijn mening.
Dank voor jullie reactie.
@karlo, idd. Normandië Bretagne....hmmm en dat graf van Ensor, dat ligt toch in Mariakerke bij Oostende, niet ?
@ Dirk, dat typetje van "Heden Soup" is nog een doetje vergeleken met zijn nieuwste "Bij mij zijt gij veilig" waarin hij echt een tiraniek ettertje neerzet, maar wel grandioos.
fijn weekend,
Iris

Gepost door: Iris | 08-04-06

kust De Belgische kust is verwoest door bouwpromotoren. Zelfs Oostende lijkt nergens meer op. Dat zal zeker ooit wel een mooie stad zijn geweest. Ik mijd de Belgische kust. Ik houd van de kust in Tarifa en vooral in Conil (niet ver van Cadiz). En Bergen aan Zee is ook heerlijk. Daar staat trouwens een mooi beeld van Herman Gorter in de duinen.

Gepost door: martin | 09-04-06

Blankenberge Ik begrijp wat je bedoelt Iris.

In De Brakke Hond, een literair tijdschrift, publiceerde ik onderstaand gedicht over mijn geboortestad:

http://www.brakkehond.be/89/leroy5.html

Het geeft aan hoe mijn relatie met de Vlaamse kust er een is van het haat-liefde type.

Gepost door: Frédéric Leroy | 14-04-06

De commentaren zijn gesloten.