09-04-06

ZONDAG, RUSTDAG ?

Zondag, rustdag.  Voor velen zal dat ook zo zijn.  Anderen vinden die rustdag echt geen zegen.  Dat ondervind ik wanneer wij op zondag genoodzaakt zijn te verzaken aan ons wekelijks natuurstappen (wegens één of ander lichamelijk ongemak) en van onze zondag letterlijk een rustdag moeten maken.  Nou ja, er helemaal in berusten doen we niet, want we vinden altijd wel iets, zeker in een bruisende stad als de onze.

Toch gaan mijn gedachten uit naar de alleenstaande, naar de vrouw wiens man het voetbal of wielrennen heilig is, aan de partner voor wie de zondag precies de zwaarste jobdag is, naar jonge ouders die alweer een inventieve bezigheid voor hun kroost moeten bedenken, naar de jongeren die met hun tijd geen raad weten, naar de oudjes die zonder familiebezoek, vergeten en verlaten, hun zondag door moeten, naar de koppels wiens relatie het niet toelaat deze vrije dag met elkaar te delen. Steden en dorpen liggen er ’s zondags beangstigend uitgestorven bij.  Dat is ook steeds onze eerste bemerking  als we tijdens ons stappen de kom van zo’n dorp doorkruisen en we ons binnensmonds horen zeggen dat we hier niet zouden willen wonen.

In een levendige stad als de onze mogen we echter niet klagen, zeker niet met een, sinds eeuwenoude traditie, immense zondagse bloemenmarkt op de Kouter, gerenommeerd  tot ver buiten de stadsgrenzen.

Deze zondagse traditie is er bij velen danig ingebakken dat het een levensmust werd, een belangrijke sociale input met een wekelijks culinair hoogstandje aan verbonden.  Als voorgerecht een portie oesters met een glaasje champagne, temidden een zee van bloemen en planten, vooraleer af te zakken naar één van de vele knusse restaurantjes aan de Lieve of de Leie.

Met de afwisselende  plaatselijke fanfares op de sierlijke muziekkiosk die de Kouter de nodige elan geeft komt de stemming er helemaal in om van onze zondag een eervolle rustdag te maken, een dag gewijd aan onszelf.

Met een tuiltje lentebloemen keren we huiswaarts om de vrolijke kleuren en geuren binnenskamers verder in ons op te nemen en alweer een rustgevend Zen-moment te beleven….

 

 

Aan allen die hier voorbij komen mijn paasbeste zondagsgroeten…..

10:28 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.