10-04-06

EEN GROOT SCHRIJVER IS NIET MEER...

Gerard Reve, één van Nederlands grootste schrijvers ooit is niet meer. Gestorven op 82 jaar in een rusthuis te Zulte, in de warme nabijheid van zijn jarenlange levenspartner.  Dat Reve in zijn laatste levensjaren koos voor een rustig bestaan hier bij ons in Machelen aan de Leie

heb ik toen als een soort eer ervaren.  Een eer aan ons,Vlamingen, die deze grote meneer een welgekomen hand uitstak, terwijl Nederland hun talentvol kind, op vele vlakken heeft verguisd.

Gerard Reve, inspiratiebron voor schrijvers van bij ons zoals Tom Lanoye en Herman Brusselmans (met wie ik het trouwens voor één keer eens ben maar die  zijn leermeester nooit wist te evenaren, nog niet tot aan zijn knieschijven).

Reve heeft mij dan weer voor een stuk opgevoed, groot gebracht. Een gedurfde uitspraak ?  Neen, de waarheid waarvan ik nu de vruchten pluk van een brede kijk op mijn medemens, van begrip en aanvaarding voor andersdenkenden.

Zijn meesterwerk “De Avonden”

heb ik tijdens mijn broze tienerjaren stiekem verslonden.  Daar waar mijn opvoeders het niet durfden of konden over hebben, uit taboe en onwetendheid, heeft Reve  me ingewijd.  In zijn gedurfde eerlijkheid en onomwonden taalgebruik, voelde ik zijn angsten, twijfels en gesmeek naar openbaring en aanvaarding.  Dit was volgens mij zijn grote kracht die ik ook in zijn latere werken bespeurde. 

Later heb ik de verfilming van “De Avonden” gezien met Tom Hofmann in de hoofdrol, en zoals meestal het geval is, vond ik het boek honderd maal beter en fijner dan de film. Zelfs sterke beelden kunnen niet tippen aan fenomenaal, subtiel woordgebruik.  

Nog niet zolang geleden, toen Gerard Reve de Prijs der Nederlandse Letteren verkreeg, waagde minister Bert Anciaux het te verbieden dat deze grote literaire kunstenaar zijn prijs persoonlijk kwam afhalen (en dit wegens Anciaux’s persoonlijke visie op Reve’s privéleven) en werd hem die zomaar koelweg per post opgestuurd. Toch bleef de schrijver Vlaanderen trouw.

Er is blijkbaar voor sommigen nog een lange weg te gaan.

Mag het literair levenswerk van Gerard Reve de uitstalramen van alle boekenwinkels sieren tot vernieuwd inzicht voor bekrompen geesten.

Meer over Reve http://www.bookman.nl/reve/

09:33 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

jammer 'k heb vanmorgen met spijt gehoord dat Reve overleden is. Jammer ook, de manier waarop 'Vlaanderen' hem behandeld heeft.
Misschien ga ik wel naar de uitvaart. Machelen, niet ver van hier (thuis), en het geboortedorp van een van m'n ouders. En de begraafplaats van m'n grootouders. Ik ken het dorp dus goed.
(trouwens, wist je dat Raveel ook in Machelen gewoond heeft? Je kan er het Raveelmuseum bezoeken, en in het dorp, in een klein hoekje, is er een kunstwerk van hem te zien. En er is ook nog een kapelletje dat hij beschilderd heeft. Is dit nog een cultuurtip, of kende je het reeds?)

Gepost door: karlo | 10-04-06

Idd karlo, ik wist dit reeds; ben trouwens bewonderaar van Raveel, waarvan ook heel wat werken te zien zijn in het Oostends Museum voor Hedendaagse Kunst (Romestraat) en hooguit maar ééntje in het Gentse SMAK. Ik vind Raveel een groot kunstenaar, een vernieuwer maar ben tot mijn scha en schande nog niet tot in zijn museum geraakt. Ik zat nog met de gedachte Raveel te vernoemen bij mijn stukje over Reve, maar vond dit op de valreep toch niet gepast.
Onze nieuwe gouverneur, André De Nys, bijna een buur van ons, woont ook in de streek, niet ? Al is hij van geboorte van Gistel.
Hou je ons op de hoogte mocht je naar de uitvaart gaan ?
fijne avond nog,
Iris

Gepost door: Iris | 10-04-06

. grote geesten mogen in een zin genoemd worden voor mij.
denys is van zulte geloof ik. de hoofdfusiegemeente van Machelen; nog net oost-vlaanderen :-)
ik laat het horen als ik ga, naar de uitvaart.
groetjes, en een leuke avond!
karlo

Gepost door: karlo | 10-04-06

De commentaren zijn gesloten.