14-04-06

HET WESTVLOAMS EINDELIJK IN OPMARS

Meer en meer wordt de West-Vlaming via radio en TV gewaardeerd.

Gisterenavond, in de Tabel Van Mendelejev, eindelijk nog eens goed gelachen bij echt amusement voor ’t slapen gaan.

Wouter Deprez (Geluwe), Lucy Loes (Oostende), Maaike Cafmeyer(Torhout) en Carl Decaluwé (Kortrijk), elk in hun eigen taaltje en voor ons Gentenaars, perfect verstaanbaar. Nu ja,hier in Gent zijn  Oost- en West-Vlamingen al jaren in en door elkaar gegroeid.  Ontelbare Westfluten komen hier studeren en blijven eerst nog wat hangen vooraleer zich definitief te vestigen (inclusief mijn eigen wederhelft).

Heel wat West-vlaams talent hebben wij hier rondlopen en passeren ons door de straten, wat voor ons een dagelijks patroon is geworden, onze way of life.

Hun sappig taaltje is zich stilaan gaan vermengen met het stoere Gents dat we op den duur elkaar zijn gaan overnemen en bij menig Gentenaar ook al veel meer i’s te horen zijn, terwijl de West-vlamingen allang hun mond niet meer scheuren bij de Gentse langgerekte ij’s.

Gedurende vele jaren kende Oost-Vlaanderen en ook daarbuiten slechts één grote West-Vlaming : Willem Vermandere (die notabene toch ook eerst zijn studies in Gent afmaakte).

Deze grote meneer die als geen ander zijn West-Vlaamse roots nooit heeft verloochend en ons telkens weer wist te bekoren en ontroeren met zijn diep menselijke poëtische liedjesteksten, mag terecht als voorbeeld staan voor de vele anderen die zijn voorbeeld hebben gevolgd.

Telkens als ik de muziek van deze kunstenaar-duizendpoot opzet slaagt hij erin mij mee te nemen naar “Le Plat Pays” dat ik zowel visueel als gevoelsmatig in mij voel borrelen, dat ik tot rust kom bij zijn instrumentale geluidsgolven, dat ik ontroerd geraakt door zijn doorleefde woorden.

Eens in de werkelijkheid terug geniet ik evenzeer, in mijn stad, van de vele West-Vlaamse stand-ups die bijna wekelijks onze podia opwarmen en die, samen met onze eigenste humoristen, van Gent het mekka van de comedy hebben gemaakt.

Straks zijn er alweer de  Gentse Feesten en nu reeds beginnen wij onze tickets te vergaren want dan gaan de Gentse grenzen nog wijder open, dan wordt Gent, als die het al niet is, weer die heerlijke smeltkroes van allerlei klanken, woorden en verhalen die zich verenigen, die zich vermengen tot één groot multi-cultureel volksfeest.

Om het met het schoonste Vlaamse woord te zeggen : ‘k heb er nu al ferme “goesting “ in.

 

 

 

 

 

 

 

09:40 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

zelfs maat
houden en vinden
ook in (zelf)kritiek
is voorwerp van kritiek

Gepost door: schilderia | 14-04-06

Dag Iris wat een promotie voor ons dialect
ook ik ben een grote voorstander om
het West-Vlaams te behouden !
moet je zeker eens kijken naar het stukje
van rasacteur Wim Opbrouck die windows (rute 98) brengt,
uit alles kan beter met Marc Uyterhoeven
en verder
een pieper voor jou ! (kus)
grts
vhike

Gepost door: vhike | 15-04-06

Jamaar vihke ben ook voorstander van 't Gentse dialect en nen echte Strop hoor ! Allé, eigenlijk ben ik voor "vermenging" ;-)
Ik ken dat stukje van Opbrouck over "Rute 98"; we citeren er hier thuis dikwijls uit.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 15-04-06

De commentaren zijn gesloten.