14-04-06

TIBETCOLLECTIE IN JUBELPARK

Sinds een halve eeuw bezitten de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel een Tibetaanse kunstschat, waarvan zeer weinig mensen in ons land het bestaan afweten, waaronder ook mijzelf.  De Koninklijke Musea kochten de collectie-Verbert vijftig jaar geleden aan.  Leon Verbert (1879-1941),

zoon van een bankier, studeerde economische en diplomatieke wetenschappen en geraakte gefascineerd door het Verre Oosten.  Vanaf 1907 reisde Verbert door China waar hij zich in Beijing vestigde (met een bezoek aan de Dalai Lama), om pas in 1935 definitief terug te keren naar België.

Koninginnestuk van zijn zeshonderd stuks tellende kunstverzameling is de collectie thang-ka’s (Tibetaans voor “wat men ontrolt”) of rolschilderingen uit de 17de tot de 19de eeuw.

Een thang-ka schilderen is op zich een geloofsdaad die gebeurt onder het toezicht van een lama. 

Tijdens zijn leven heeft Leon Verbert zijn collectie in Amsterdam geëxposeerd waar hij een deel van zijn Tibetaanse en Chinese rolschilderingen in bewaring gaf.

Na zijn dood in 1941 heeft het Jubelparkmuseum jaren moeten onderhandelen met zijn erfgenamen totdat in 1956 uiteindelijk de ganse collectie kon worden aangekocht.

De alle tweehonderd thang-ka’s worden nu voor het eerst getoond : 56 op de tijdelijke tentoonstelling, 24 in permanente tentoonstelling in de zaal “Tibet en Nepal” en 120 interactief op cd-rom.

Dit is een erg belangrijke verzameling omdat het Brussels Museum de zekerheid heeft dat alle stukken ter plaatse, in Tibet, verworven zijn, m.a.w. authentiek zijn.

Centraal op de tentoonstelling wordt een unieke reeks van twaalf pas gerestaureerde thang-ka’s getoond over de Twaalf Daden van de Boeddha.  Ze worden horizontaal geëxposeerd in hun oorspronkelijke brokaatomlijsting.

 Meer info : “Kunst uit Tibet”, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis – Jubelpark, Brussel – tot 27 augustus – van dinsd. tot zond. Van 10 tot 17u.- toegangsprijzen : 5/4/2 euro – www.kmkg.be

 

Nog maar eens een heel goede reden om af te zakken naar onze metropool die steeds opnieuw  haar waaier van culturele nieuwigheden verrassend weet open te vouwen..

15:07 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

schuldig ik voel me nog maar eens schuldig dat ik - die in brussel woon - zo weinig van deze schoonheid tot mij neem. ik bezoek graag musea en tentoonstellingen, maar doe het niet vaak in mijn eigen stad, die nochtans uitpuilt van de kunst.

meteen wil ik je ook graag een fijn paasweekend wensen.

Gepost door: martin | 14-04-06

De commentaren zijn gesloten.