15-04-06

NEDERLANDS TOPCABARETIER THEO MAASSEN

http://www.theomaassen.net/

Op aanraden van collega-blogger Dirk, en omdat ik comedy-fan ben, heb ik gisterenavond op Canvas mijn slaapmutsje gehaald.  (bij ons zegt men dat als aanloop tot een goede nachtrust) En ’t heeft nog gewerkt ook !

“Functioneel naakt”, de zaalshow uit 2002 van Nederlands topcabaretier en standup-comedian Theo Maassen was voor ons een heerlijke openbaring, want we hadden nooit eerder iets van hem gezien.  In zijn optredens stelt Maassen de problemen van de hedendaagse maatschappij aan de kaak; scherp en gepassioneerd gaat hij in tegen zijn eigen pessimistisch wereldbeeld.

Momenteel toert deze  in Nederland zeer gegeerde cabaretier rond met zijn laatste show “Tegen beter weten in”.  Samen met éne Hans Teeuwen (die ik beslist ook nog moet ontdekken), wordt hij tot de top van de Nederlandse cabaretwereld gerekend.  Maassen zegt over zichzelf dat zijn voorstellingen een dialoog zijn met het publiek waaraan hij zichzelf afmeet.  Zijn humor is soms bitter en soms schrijnend en hij is het levend bewijs dat pessimisme zich leent tot het maken van grappen, want als alles positief is kan je geen verhaal maken. Daar zit inderdaad waarheid in.

Dat cabaret de laatste jaren zo populair is, wijst volgens Maassen op niets meer dan een religieuze behoefte : “De kerken stromen leeg, de theaters lopen vol.  Mensen willen naar iemand luisteren die iets te vertellen heeft en ik denk dat het verdwijnen van religie cabaret ten goede komt”, aldus de cabaretier.

Nou, ’t is hoe je het bekijkt.  Bij mij telt ontspanning, inhoud en lachen en daar is Theo Maassen zeer zeker in geslaagd, méér nog, ik betrapte er mezelf op dat ik hem meermaals gelijk gaf in zijn pessimistisch wereldbeeld en waarmee kan men beter lachen dan met zelfherkenning ?  Dat is toch de eerste vorm van zelfrelativering, of niet soms ?

Maar wat ik mezelf steeds afvraag is hoe het komt dat onze Vlaamse comedians evenzeer beroemd zijn in Nederland terwijl andersom niet het geval is ?

16:00 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

cabaretier Ik heb ooit eens via jouw andere blog een link gevolgd naar VARA variatee, waar fragmentjes te vinden waren van Wim Helsen. Je moet daar maar eens gaan kijken naar Hans Teeuwen, ook enkele leuke fragmenten. Ik heb trouwens beiden leren kennen via een Nederlandse collega die mij een CD uitgeleend had van Maassen en Theeuwen.

Gepost door: Dirk | 15-04-06

@Dirk OK zal ik doen, dank voor de tip

Gepost door: Iris | 15-04-06

Teeuwen Ik heb ook naar 'Funktioneel naakt' gekeken, en twas goed. Misschien een beetje te neurotisch, beetje zoals Teeuwen, maar toch boeiend genoeg om te blijven kijken. Ook al vind ik het geen echte stand-up comedy. Stand-up comedy hoort 'spontaan' te zijn of toch alleszins die te indruk geven. In dat opzicht vind ik Raf vrijwel de enige die zo overkomt. De meesten houden zich strikt aan de tekst, wat dan weer eerder neigt naar cabaret (genre Helsen, Deprez, Kruismans,...). 'De Leeuw in Vlaanderen' vond ik ook goed :-)

Gepost door: Jim | 15-04-06

@Jim Maassen :een tikkeltje neurotisch idd.maar toch heel grappige werkelijkheid, vind ik. Vergelijken doe ik echter niet; het boeiende aan cabaretiers en standups vind ik juist elk hun eigenheid en dat verveelt me dus niet. In ieder van hun acts vind ik wel een stukje (h)erkenning.
De Leeuw in Vlaanderen ook gezien; jammer dat Coppens, ondanks zijn geniale verbaliteit niet volledig tot zijn recht kwam, maar dat zullen de fans geweten hebben :-)

Gepost door: Iris | 15-04-06

ok Ik vond Raf wel snedig, hij was eigenlijk volledig zichzelf in de korte clips. Ik vond hem zoals steeds goed.

Gepost door: Jim | 15-04-06

Coppens e.a. Wij hebben reeds onze tickets in huis voor het drieluik Coppens/Kruismans/Williams tijdens de komende Gentse Feesten.

Gepost door: Iris | 15-04-06

cool Ik ga ze binnenkort al zien in het Fakkelteater, waarschijnlijk een keer of 5. Uiteraard ook Raf solo in Bornem en Mechelen. En deze zomer op diverse festivals. Binnenkort krijg ik van hem alle data van zijn 2007 tour. Ken Raf persoonlijk.

Gepost door: Jim | 15-04-06

Gent Er is trouwens ook telkens een 4e komiek bij het 'drieluik'. Alex Agnew, Kristel Zweers, Danny Van Britsom, Thomas Smith, Henk Rijkaert,... elke voorstelling een andere verrassings-act.

Gepost door: Jim | 15-04-06

Verrassingact Allé, laat maar komen; Alex Agnew en Hans Rijkaert kennen we al, de anderen zijn nieuw. Maar ik blijf jouw nieuwsjes volgen !
We zijn al druk doende met tickets te vergaren want we willen overal goede plaatsen; ook Toots Thielemans komt naar Blue Note en daar willen we als de kippen bijzijn.
Voor Kurt Defrancq in de Minard houden we ook een avond vrij.
Ja we kiezen nogal voor diversiteit.
En mocht Kommil Foo met een nieuwe show komen, dan willen wij ook hen voor geen geld missen.
fijn weekend nog

Gepost door: Iris | 16-04-06

Kommilfoo Kommilfoo is van 14/7 tot 24/7 in het NT te Gent gedurende de Gentse Feesten. Tickets op 09/2337788 en volgend weekend zitten ze in de Vlaamse Opera te Gent met 'Spaak' maar dat is volledig uitverkocht.
In mei spelen ze Nederland plat, daarvoor zijn wel nog kaarten o.a. in Den Haag. Je vindt alle info op hun site http://www.kommilfoo.be
Ik kan je ook Gili aanraden, een soort stand-up annex goochelaar. Hij speelt binnenkort een pak shows in de Tinnenpot te Gent. Info op http://www.gili.be

Gepost door: Jim | 16-04-06

Aha maar Spaak hebben wij als één van d'eersten in de Capitole gezien hoor want ook bij Kommil Foo zijn we d'r als de kippen bij ! Een zeer, zeer geslaagde show overigens.
Gili, ja, daar heb ik ook al veel positiefs over gelezen en Tinnenpot is hier vlakbij.

Gepost door: Iris | 16-04-06

* Op de Gentse Feesten heet het programma 'Kommilfoo in concert' dus is het misschien het anders dan 'Spaak'.
Trouwens, als je es een pak bekende mensen gratis wil bezig zien en horen, er zijn dikwijls opnames voor het Radio2-programma 'De Raadkamer'. Die opnames gaan telkens door op de Martelarenlaan te Gent. Nu donderdag ga ik weer, met o.a. Raf Coppens, Jan Verheyen, enz. Er zijn geen kaarten daarvoor meer maar wel voor de opnames van 9/5 (zonder Coppens maar wel met Williams o.a.). Je vindt alle info op Radio2.be (ticketshop/ agenda)

Gepost door: Jim | 16-04-06

De commentaren zijn gesloten.