20-04-06

LITERATUUR

Alweer een straffe madam over wie ik het even wil hebben.

De Nederlandse uitgeverij Arena heeft de rechten gekocht van La touche étoile,de lang verwachte nieuwe roman van de Franse feministische schrijfster Benoite Groult  (°1920), waarvan deze Nederlandse vertaling zou verschijnen eind oktober.

De nu 86 jarige schrijfster debuteerde als veertienjarige met de roman Het leven zoals het is en brak in 1988 internationaal door met Zout op mijn huid,
waarvan de erotische passages toen voor deining zorgden, wat ik persoonlijk hypocriet  beschouwde want het is zo’n subtiele liefdesbeschrijving, recht uit het hart, gedurfd maar ontzettend eerlijk waarmee menige vrouw zichzelf ongetwijfeld graag wou evenaren of waarin sommigen zich konden terugvinden.

Zout op mijn huid is de meeslepende roman over gepassioneerde liefde die niet slijt of gedoemd is ten onder te gaan aan dagelijkse beslommeringen.
Zij is een intellectuele Parisienne, hij een Bretonse visser. Beiden zijn getrouwd, alleen niet met elkaar. Hoewel hun verschillende leefstijl hen tot vreemden had moeten maken, leidt hun ontmoeting tot een levenslange hartstochtelijke verhouding.

Het jongste boek van Groult in Nederlandse vertaling was Mijn ontsnapping, haar memoires uit 1997, alweer geschreven met die recht-uit-het-hart-stijl, eigen aan deze literaire feministe.

La touche étoile is een roman over de kracht van het lot en de vrije wil van de mens. Een citaat uit een interview met het blad Uit en Thuis :

Ik wil in mijn nieuwe boek duidelijk maken dat het leven niet ophoudt op je vijftigste en ook niet op je zestigste, zeventigste, tachtigste. Ik heb voldoende brieven van mijn lezers gekregen waaruit ik dat kan afleiden’, zegt de 86-jarige Benoîte Groult in het desbetreffende interview. Ze maakt korte metten met het breed verankerde idee dat ouderworden een ongeneeslijke chronische ziekte is. ‘Veel ouderen zijn en blijven lang gezond. Je kunt ook ziek worden als je dertig bent’. Hoe oud je ook bent, je kunt er alsnog achter komen dat je een bepaald talent voor iets hebt. Als de vergaarperiode van het nerveuze halen, verwerven en hebben: kennis, carrière, partner, kinderen, huis en spullen, voorbij is, dan komt de aangename luwte van de nazomer. Je weet wat je hebt, je weet wie je bent, je kunt je zegeningen en je butsen tellen, er is overzicht en reflectie mogelijk.

Benoite Groult is duidelijk het feminisme trouw gebleven door andermaal gelijkberechtiging en ontvoogding van de vrouwen als thema te blijven aansnijden.

Ik kijk alvast uit naar de laatste zielenroerselen van deze wijze dame op leeftijd die mijn kijk op het leven en de vrouw in ’t bijzonder ongetwijfeld nog maar eens zal verruimen op mijn eigen weg naar verder…..

15:42 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (16) |  Facebook |

Commentaren

la Benoite toch zeer wijs wat deze 'grande dame' over leeftijd zegt, meer bepaald over de betrekkelijkheid ervan, ik denk nu gerustgesteld dat ik nog maar halverwege ben, dat voelt als zoet op mijn huid, voor mij geen mystieke codes, gewoon wat gezonde sensualiteit en nuchter doorgaan met leven.

mv

Gepost door: marlon | 20-04-06

oud worden aanvaarden dat je lichaam aftakelt, dat je rimpels krijgt, grijs wordt, de wanhoop je hoofd binnensluipt, het toch vergeten...ik weet het niet iris, het lijkt me niet zo makkelijk. Ik ben nog maar aan het voorproeven maar ik kan niet zeggen dat ik uitkijk naar het hoofdgerecht.
marc

Gepost door: marc | 21-04-06

@Marlon en Marc Boeiend toch hoe mensen, soms van dezelfde generatie, een verschillende houding aannemen tegenover oud worden, hoe ieder van ons dit proces tegemoet ziet en beleeft...
Ik kan jullie verzekeren, jonge heren, dat het werkelijk kan zoals Groult het ziet; haar filosofie gaat in ieder geval voor mij op enne.....ik zou haar dochter kunnen zijn, want mijn moeder heeft ook die gezegende leeftijd en is, net zoals Benoite, een voorbeeld van hoe men waardig ouder kan worden en blijven genieten, ondanks vele beperkingen of.....zoals men levensfilosofie met de paplepel meekrijgt :-)
prettig weekend en dank voor jullie reactie,
Iris

Gepost door: Iris | 21-04-06

re-iris ik ga voor de volle 100 jaren jong, gegarandeerd, ik wilde de oudste blogger ter wereld worden, met de meest frisse geest en als het kan ook nog hip(hop).

marlon-junior.

Gepost door: marlon | 21-04-06

@marlon Zo hoor ik het graag,ik begin alvast te duimen voor jou !
:-)

Gepost door: Iris | 21-04-06

we voor jou ook: prettig weekend, Iris

Gepost door: karlo | 22-04-06

kranten ja ik heb dit ook in de kranten gelezen.
Ik heb ook wel 'iets' met de 'vrije wil' en het 'lot'. Misschien moet ik de boeken van deze dame ook maar aan mijn 'lijstje' toevoegen?

Gepost door: evy | 22-04-06

dag Iris ja haar boek zout op mijn huid, vertoeft
hier ook op mijn boekenplanken
en ik las dat ze na zeventien jaar terug is,
en verder haar zus, ik denk Flora
schrijft ook, en samen hebben ze ook een boek geschreven
grts
vhike

Gepost door: vhike | 22-04-06

/ Krijg ik geen linkje in je link-sectie? :-)

Gepost door: Jim | 22-04-06

@Jim Ik zou wel willen, maar dan jouw eigen blogje, niet dat van Raf Coppens.
Waarom maak je er zelf geen, beste Jim, waarop ook anderen kunnen reageren ?
Sorry, maar ik blijf liever eerlijk.
Hoop dat je toch nog langs komt met al je andere comedy-weetjes,
groetjes
Iris

Gepost door: Iris | 22-04-06

? Dit is mijn eigen blog, ik begrijp niet goed wat je bedoelt. En reageren, niet iedereen is positief over Raf, dus het zou al rap ontaarden in onnozele reacties. Ik steek uren werk in deze site. Die lay-out alleen heeft mij uren vertimmeringswerk gekost en ik moet zeggen dat ik trots ben op mijn blog. Mijn blog behoort tot de beste op skynet qua inhoud en design. Jouw site gaat 3/4 over andere personen, dus ik zie niet in wat je bedoelt met 'dat ik een eigen blog' moet maken.

Gepost door: Jim | 22-04-06

passages die voor deining zorgen... Ach ja... de lezer van een boek vergeet al te gemakkelijk dat een schrijver/schrijfster een kunstenaar is en... kunst is een uiting van eigen gevoelens, eigen inzichten, eigen waarnemingen. Wanneer een lezer geshockeerd is, tja... dan heeft die lezer niet door wat 'kunst' is.
met allesbeste groeten

Gepost door: sebastian | 22-04-06

.. ik kwam 'zout op mijn huid' gisteren tegen en ik heb het ook gekocht. Voor op de stapel. Het is niet dik. Dus binnenkort lees ik het wel.

Gepost door: evy | 23-04-06

100 jaren jong misschien is mijn serie over levensverlenging wat voor u

http://levensverlenging.pilliewillie.nl/

gr

willy

Gepost door: willy | 22-12-07

100 jaren jong misschien is mijn serie over levensverlenging wat voor u

http://levensverlenging.pilliewillie.nl/

gr

willy

Gepost door: willy | 22-12-07

100 jaren jong misschien is deze serie iets voor u

http://levensverlenging.pilliewillie.nl/

gr

willy

Gepost door: willy | 22-12-07

De commentaren zijn gesloten.