23-04-06

ERFGOEDDAG - deel 1

De Erfgoeddag dit jaar stond in het teken van “kleur” en daar mocht ik, gezien mijn eigen naam

zeker niet aan verzaken.  Tal van imposante en interessante gebouwen nodigden gastvrij en kleurrijk uit.  Wijl onze stadsbeiaardier vanuit het statige belfort zijn klanken over de stad spreidde en een milde zon zich op de straatstenen vlijde, liepen mensen reeds vroeg, kriskras door elkaar, folder met half dichtgeknepen ogen bestuderend, fototoestel bengelend rond de nek. Onopvallend, doch niet minder gretig, laveerde ik mee.

Omgaan met het (eigen) verleden en heden in al zijn facetten stimuleert het denken over en gevoelens omtrent identiteit” citeert Vlaams minister van Cultuur, Bert Anciaux, in zijn voorwoord.  En terwijl ik het prachtig Kantl (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde – Gent) binnen wandel, bekruipt me even een kwaad gevoel.  Amper één jaar geleden was het precies hij die ons Kantl definitief wou verkopen.

Doch, dankzij een grootschalige petitie van rebelse Gentenaars en kunst- en taalminnenden van buiten de Oostvlaamse grenzen kon deze Erfgoedinstelling nu haar deuren opnieuw openen en haar kleuren ten dienste stellen.

Met een zegenvierende houding ben ik dan ook tergend traag tussen haar sierlijke muren gelopen, heb ik de grandeur van haar salons opgesnoven, liet ik me voortschrijden tussen een haag van borstbeelden met versteende ogen maar waaruit de liefde voor onze moedertaal onverdroten verder blikt.

In mijn ééntje prevelde ik, egoïstisch, opdat ik ongehinderd deze bustegalerij in mij zou kunnen opnemen en ik werd als het ware aanhoord : Jan Frans Willems, Karel Van de Woestijne, Frans de Potter, Stijn Streuvels en vele anderen, heel even kon ik met hen in alle rust ons aller erfgoed in woord, in gevoel, in kleur delen…..

 De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde is gevestigd in een herenhuis, ontworpen en gebouwd in 1746-1748 door architect David ’t Kindt, die de hele Gentse rococo-architectuur domineerde. Het werd een monumentale gevel die schitterend is ingeplant in het perspectief gezien vanaf de Vrijdagmarkt.

In de loop der tijden werden de interieurs aangepast door de opeenvolgende eigenaars en deed ook het classicisme zijn intrede.

In 1892 kocht de Belgische Staat het huis aan als zetel van de in 1886 opgerichte Koninklijke Vlaamsche Academie.  In 1996 werd het gebouw dan overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap.  Recentelijk, in 2006, werd het door de Vlaamse Regering in erfpacht gegeven aan een privé-investeerder en voor een periode van achttien jaar teruggehuurd.

www.kantl.be

 

 

17:06 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Kantl Ik ken alleen de buitenkant van het gebouw.
Je tekst en foto's laten me de binnenkant beleven.

Gepost door: G.U.Y. | 23-04-06

kunst ik zou niet zeggen dat kunst me niet interesseert. Met of zonder grote K. Mooie dingen.
maar nu: geen fut voor, ik ben met andere dingen bezig. Heel concrete, dagelijkse beslommeringen, maar ook met wazige, ontastbare ideeën.
Dus: 'k ben blij dat je er van genoten hebt. Maar voor mij even niet.
groetjes, Iris, geniet nog maar even na op deze regenachtige maar zachte zondagavond.
Karlo

Gepost door: karlo | 23-04-06

voor Iris Met stil plezier en veel genot gelezen, bedankt voor deze schoonheid, jij groot meisje.

Marlon.

Gepost door: marlon | 24-04-06

De commentaren zijn gesloten.