23-04-06

ERFGOEDDAG - deel 2

Nagenietend van mijn moedertaalbroeders verzorgde ik mijn smaakpapillen op een met zonovergoten terras aan de Leie waar de nokvolle rondvaartbootjes en  paardenkoetsen langs de kade een bruisend lentedecor vormden en waar ik me intussen klaar stoomde voor een volgend Erfgoedje : De School van Toen.

Het museum, in een rustige zijstraat, verzamelt, inventariseert en bewaart schoolmeubilair, didactisch en iconografisch materiaal en alles over de geschiedenis van het onderwijs in het algemeen en van de stad Gent in ’t bijzonder.

Bovendien is dit museum gevestigd in een typisch schoolgebouw uit 1901, ontworpen door Charles Van Rysselberghe, broer van de grote schilder Theo.

Televisieproducers gebruiken het trouwens geregeld als historische locatie.

Daar loopt momenteel, en nog tot 2 juni, de uitzonderlijke tentoonstelling, zowel letterlijk als figuurlijk “blikvangers”, een collectie blikken dozen om van te blozen. De opzichter van dienst verklapte me dat deze collectie nog maar één derde omvat van de ganse verzameling van liefst 800 blikken dozen afkomstig uit de privé-collectie van een museummedewerkster.

Dozen in alle vormen en kleuren en met een beetje fantasie snoof je ook de geuren.

Kinderen waren er dol op.  Dankzij de thematische afbeeldingen op het deksel (dieren, sprookjes, stadsgezichten, prinsen en prinsessen) hadden zij ook een educatieve, informatieve en esthetische waarde.  Voor het kind werden ze schatkamers, blikvangers van de eigen verbeelding.  Nu zijn het collectoritems maar bovenal herinneringen.

Vooral hier voelde ik het erfgoed door mijn aderen vloeien, schoven mijn kinderjaren stelselmatig voorbij, liet ik me voeren over een regenboog van kleuren….

Ik wacht met ongeduld op het moment dat ik hier met mijn kleinkind zal slenteren tussen vergeelde prenten, kapotte lessenaars vol spookachtige inktplekken, afgeknaagde crayons en tal van opgediste deugnieterijen van toen…..

www.gent.be/schoolvantoen

 

 

 

16:55 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.