23-04-06

ERFGOEDDAG - deel 3

Als Erfgoeddag-afsluiter koos ik voor het  Groot Vleeshuis waar je de gerookte hespen bijna van ’t plafond kunt halen, zoals de “floche” van een kinderdraaimolen.

Daar liep toevallig ook nog een schilderijententoonstelling en heerste er een gezellig toeristisch sfeertje.

Het Groot Vleeshuis werd gebouwd tussen 1407 en 1419 naar een ontwerp van Gillis De Suttere. Vleeshuizen waren overdekte marktplaatsen waar de verkoop gecentraliseerd werd om toezicht te houden op de versheid en de kwaliteit van het vlees. De verkoop thuis was verboden. Tegen de zuidoostgevel van het Groot Vleeshuis werden in 1542-1543 penshuisjes aangebouwd. Om hygiënische redenen moesten ingewanden, darmvet en andere resten van slachtdieren in deze afzonderlijke winkeltjes worden verkocht.

Het Groot Vleeshuis heeft een merkwaardig en prachtig houten gebinte. In 1446-1448 werd in het gebouw een kapel met drie grote spitsboogramen opgetrokken. De kapel heeft een 15de-eeuwse muurschildering die de Aanbidding voorstelt.

http://users.pandora.be/gentmijnestad/paginas/groentenmarkt.htm

 

Volgezogen met erfgoed keer ik tevreden terug en maak ik mezelf de bemerking wat een gevulde benaming…erfgoed…..intenser toch dan het Engelse "roots" ?

Vanaf het einde van de 19de eeuw mocht het vlees ook thuis worden verkocht. Het Groot Vleeshuis kreeg diverse nieuwe bestemmingen; het werd achtereenvolgens een postkantoor, een opslagplaats, een tentoonstellingsruimte en een feestzaal. De ruimte wordt nu gebruikt als promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten.
De eigenlijke bedoeling ervan was de verkoop van vlees te
centraliseren zodat daarop enige controle kon gehouden worden. Ook in de Middeleeuwen werd er immers nauwkeurig op toegezien dat geen bedorven vlees op de markt werd gebracht. De vleesverkoop mocht daarom niet thuis geschieden maar gebeurde in vleeshallen of vleeshuizen.
De leden van het n in dit gebouw
een vleesbank of l" pachten. Dit is een combinatie van een slacht- en toonbank

 

 

16:47 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

erfgoed goedemorgen iris, zelf woon ik in het centrum van brugge en dikwijls erger ik mij aan de massa's toeristen die de oude straten bevolken. maar gisteren hebben mijn zoon en ik ons als toerist gedragen en verscheidene erfgoedplaatsen met onze aanwezigheid verwaardigd ;-).
marc

Gepost door: marc | 24-04-06

Idd Marc Zoals je aangeeft "zich als toerist gedragen" in eigen stad geeft een heel ander gevoel; een soort afstand nemen om te kunnen genieten.

Gepost door: Iris | 24-04-06

De commentaren zijn gesloten.