25-04-06

MUZEUMPRIJZEN

Voor de eerste keer reikt  Openbaar Kunstbezit Vlaanderen museumprijzen  uit aan Brussel, Vlaanderen en Wallonië.  De drie winnaars krijgen naast 10.000 euro, ook de titel van Beste Museum.

Voor Vlaanderen werd dit het Gentse Museum Dr. Guislain, voor Wallonië ging de hoogste onderscheiding naar het Musée des Arts contemporains in Hornu en in Brussel wint het Museum voor Natuurwetenschappen de prijs.

Peter Wouters, directeur van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen verduidelijkt :

Musea gaan meestal gebukt onder een fout imago.  Ze worden geïdentificeerd met een stoffige plek, zielloos en zonder charme.  De genomineerde instellingen bewezen dat het anders kan

In Gent ligt ten noorden van de wijk 'Brugse Poort' het Museum Dr. Guislain.

http://www.museumdrguislain.be/nl/index.html

Het museum is gehuisvest in voormalige gebouwen van het 'Hospice Guislain'.Het gebouw ademt de sfeer uit van de negentiende eeuw en van een medische praktijk die dan haar ontstaan en eerste ontwikkeling kent: de psychiatrie.Het imposante gebouw is voor de bezoekers een ware confrontatie: wat was psychiatrie toen? Wie was die 'eerste Belgische psychiater' dokter Joseph Guislain?

Wat dreef die man? Hoe was hij als medicus, als wetenschapper, als bouwer, als organisator?

Doorheen de collectie en de tijdelijke tentoonstellingen van het Museum Dr. Guislain lopen drie lijnen. Een eerste lijn is medisch en beschrijft de geschiedenis van de psychiatrie. Woudmannen, narren, onnozelen, zotten… Woorden voor waanzin. Wat is een keisnijding. Wat is lijden aan zwarte gal? Waarom smoorde men dullen? Wie werd gewogen en te licht bevonden? Brengt een duiveluitdrijving de bezetene weer tot rede? Omgaan met waanzin doorheen de tijden: een mengeling van magie, religie, dwang en zorg, controle en wetenschap. Waar geen rede mee te rijmen valt, dat wil men bestraffen, zalven, verzorgen, genezen: een fascinerende geschiedenis.

Een tweede lijn is de fotografie. Medische fotografie als een poging objectief naar de mens te kijken maar ook fotografie als een manier om het vreemde en het andere vast te leggen en te kaderen. Een uitgebreide fotocollectie illustreert het leven in de psychiatrie vanaf 1860 tot nu en toont de beeldvorming over geesteszieken en mensen met een handicap. Van beelden van negentiende eeuwse 'gevallen' en momentopnames uit het geheimzinnige gesticht  naar hedendaagse foto's die stereotiepen doorprikken en het al te menselijke bloot leggen.

'Ware kunst is nooit waar men ze verwacht: ze is op een plaats waar niemand er op let of er een naam aan geeft.' schrijft kunstenaar Jean Dubuffet in 1949. Net als Dubuffet is het Museum Dr. Guislain op zoek naar andere kunst. De collectie evolueerde van een bescheiden verzameling met werk van mensen met een psychische problematiek naar een zeer uitgebreide collectie outsiderkunst. Outsiderkunst wordt gemaakt in de marge van het kunstgebeuren en herinnert door zijn directheid aan de verloren gewaande scheppingskracht in elk van ons. Dit is de derde lijn in de tentoonstellingen.

Geen mooiere  omschrijving, door communicatie-verantwoordelijke bij het museum Patrick Allegaert, voor een aan te raden bezoek aan dit wel heel apart museum :

“Ons museum bestaat nu 20 jaar.  De jury heeft, naast de algemene museumwerking, vooral gekeken naar onze publiekswerking, waarbij wij bijzonder veel aandacht hebben voor sociaal zwakkeren, voor jongeren, voor anderszijnden.

De thematiek van het museum draait ook rond psychiatrische problemen die in de taboesfeer hangen.  Wij willen dat doorbreken en aantonen hoe verschillende soorten kunstenaars, uit heden en verleden, zowel fysieke pijn als depressies uitbeelden.  Psychiatrische pijn is lang miskend geworden.  De Gentenaar, naar wie dit museum is genoemd, dr. Guislain, moest in het begin van de 19de eeuw dan ook tegen allerlei vooroordelen vechten om aan te tonen dat psychiatrische problemen wel behandeld moesten worden, waarbij hij in 1857 dit eerste psychiatrische gesticht uit de grond stampte.  Deze prijs is dus meteen een eerbetoon aan dokter Guislain’s humane werking”

 

Wij bezochten reeds meermaals dit gelauwerd museum en keer op keer steeg ons respect en bewondering voor de zielenroerselen, de teken- of schilderkunst van zogezegde outsiders,  van mensen die onze maatschappij uitstoot en minacht, maar die door hun uitzonderlijke visie en expressie telkens opnieuw de vraag doen rijzen : wat en wie is normaal, wat en wie is abnormaal ? Een Museum waarop Gent terecht fier mag zijn, waar de bezoeker stil van wordt en vooral zichzelf in vraag stelt...   

 

17:03 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

dag Iris Uit goeie bron, dat ik het kan weten: zelfs Koningin Paola is een stille fan van het Museum Dr. Guislain, er waren publieke bezoekjes maar ook een paar incognito (incognita?).
Dat bewijst op zich natuurlijk niks, maar toch, als ze van iets wat afwist, dan was het wel van kunst, zeker geweten (hebbende).

mv

Gepost door: marlon vanco | 25-04-06

GG Gegroet Iris,
ik zie je graag komen in mijn prille stek. Ik stel met plezier vast dat ook jij het goed kunt vinden met Rebecca.
Een paar stappen van mijn deur bevindt zich het Guido Gezellemuseum. Met respect voor deze grote dichter is zijn huis heel sober gehouden. Maar het is er zo leuk toeven. Op zoek naar rust kom ik dikwijls in zijn tuintje terecht.
marc

Gepost door: marc | 25-04-06

toerist Soms is het eens goed de toerist uit te hangen in eigen stad. Zeker met zo'n erfgoeddag staat men soms versteld hoe weinig men van de eigen omgeving weet. Terwijl men heel de wereld rondreist, zijn er verrassende dingen te ontdekken om de hoek.

Gepost door: Dirk | 25-04-06

hallo blogger-mannen ! Ja, 't valt op hier 3 heren op een rij te treffen.
Marlon : 't gewone volk weet natuurlijks niets af van incognito's hé, maar als er één ding is wat ik in onze koningin prijs is het haar kennis van hedendaagse(kunst); met onze Jan Hoet is ze zelfs goed bevriend : allebei houdend ook van controverse ;-)
Marc : ik weet wel Guido Gezelle's standbeeld staan, is zijn museum daar ook vlakbij ? Dat is anders nog een cultureel gaatje om op te vullen, zie !
Dirk : Awel, dat zeg ik ook steeds : velen kiezen de ver- van- mijn- bed-reizen terwijl ze niet eens hun eigen stal kennen :-)
Met dank voor jullie reactie,
Iris

Gepost door: Iris | 25-04-06

guislain ik ken het. Guislain. Heb er op een boogscheut (bij ons schieten ze ver, met een boog) van gestudeerd. Aan de gebroeders Desmet straat. Kaho, geloof ik, noemt het nu.
En uiteraard ben ik er ook al geweest. Zou het kunnen dat 'gekte' kunst stimuleert??
Groetjes, Iris. Prettige avond. en thx, natuurlijk. :-)
karlo

Gepost door: karlo | 25-04-06

Zou zeker kunnen Karlo dat (gekke) kunst stimuleert.
BTW, ken die school en de omgeving ook goed.
Weet ge, in Gent zegt men : "Zot zijn doe geen zeer" ;-)
Thx
Iris

Gepost door: Iris | 26-04-06

guido gezelle het standbeeld van gg staat op het ggplein onder de onzelievevrouwekerk. Dat is in het hartje van brugge. Het GGmuseum bevindt zich in de rolweg, niet ver van één van de molens langsheen de ring. eigenlijk een beetje aan de rand van de stad.
salu. marc

Gepost door: marc | 26-04-06

@Marc bedankt voor de tip
Iris

Gepost door: Iris | 26-04-06

De commentaren zijn gesloten.