29-04-06

POLITICI STEMMEN DICHTER

Nooit eerder nodigde een slogan ons zo uitdagend, nieuwsgierig uit.  Donderdagavond, 27/04 ll., ging in het Gentse Geuzenhuis een merkwaardig treffen door : Motte Claus  en Guido Lauwaert  waren de bedenkers van deze uitzonderlijke poëzie-avond.

Motte Claus

is de bezielster van de vroegere litteraire Hotsy Totsy Club en huidige kracht achter het kunstcafé De Geus van Gent, verbonden aan het Gentse Geuzenhuis en….schoonzus van onze grote Hugo.

Guido Lauwaert , bedenker van Nekka, organisator van o.a. Nachten van de Poëzie, toneelauteur en gelegenheidsdichter, acteur, columnist bij talrijke kranten en bladen, waaronder Knack en tevens de auteur van Memento Mori, een naslagwerk over afscheidsrituelen voor niet-gelovigen.

Het initiatief Politici stemmen dichters tracht een dubbel misverstand uit de weg te ruimen.

Het toont aan dat politici, buiten hun werk, ook artistieke interesses hebben en dat hun engagement heel dikwijls is ontsproten uit het onsterfelijk brein van grote dichters.

Voor de muzikale omlijsting zorgden saxofonist John Snauwaert en gitarist Filip Verneert  die de nokvolle zaal met een perfect lazy, jazzy sfeertje bewierookten.

Lauwaert reeg  kunstig, in een nooit eerder geziene cadans van half gezongen Paul Van Ostaijengedichten, de politiciperformances aaneen.

Burgemeester Frank Beke bleek het ganse oeuvre van Bertolt Brecht

onder de knie te hebben, terwijl Daniel Termont, schepen van de Haven, Economie en Feestelijkheden,  ons verbaasde met zijn enthousiaste voordrachtkennis van Pablo Neruda.

Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme, citeerde met bravoure uit het werk van Simon Vinkenoog.

Vlaams parlementslid Vera Dua hield er meerderen op na met Leonard Nolens  en Geert Van Istendael op kop. Vice-minister-president Fientje Moerman zorgde voor een zuiderse taalnoot en verbaasde met Nerudo in ’t Spaans.

Vlaams parlementslid zuster-politica Monica Van Kerrebroeck had als geen ander de voordrachtkunst onder de knie met haar uitverkorene : Herman De Coninck.

Een ander parlementslid Dany Vandenbossche deed zijn duit in het zakje met een rebelse Boudewijn Buch.

Gemeenteraadslid Tom Balthazar (zoon en broer van)

was de ludieke avondrevelatie en zorgde, naast zijn keurige voordracht van Hugues C. Pernath, voor verademende  lachsalvo’s  met werk van Elsschot.

Tot slot liet provincieraad-voorzitter Piet Van Eeckhout

een muis in de zaal en ontroerde de toeschouwer met één van de laatste pennenvruchten van Louis Paul Boon’s

 

zo zal ik dan worden
stilaan een zich oud voelend man
een bloem een gedicht op de lippen
en verder wat knutselend nog
aan luchtvervuiling en zo

zo zal ik dan worden
een propere oude man
als ons hondje dat niets mocht
in huis doen en zo doof
was geworden als een pot of zo

zo zal ik dan worden
met wat schorre stem en verhalen
aan mijn kleinzoon van vroeger
de revolutie die we toen wilden
de sovjetrepubliek vlaanderen en zo

zo zal ik dan worden
en vragen naar mijn bril
en zoeken naar mijn stok
om op te steunen en zo

 

Afstand kunnen doen van de politicus en de mens erachter kunnen zien, deze poëzie-avond slaagde er wonderlijk in.

Wijl onze voeten over straatstenen zweefden, loodste een heldere nachthemel onze hoofden heimwaarts…….

foto's Eric Bucholtz : http://cultuursprokkels.blogspot.com/ 

 

 

09:03 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Je conclusie. Een goed idee dat vaker zou moeten gebeuren. De momenten waar ieder zich in de ander kan herkennen. En welke waarheid is eigenlijk belangrijker dan welke mens? En welke waarheid is ieders waarheid? Geen enkele waarheid is een mensenleven waard. Dan kan het niet de waarheid zijn. Dan is er wat vergeten. Stilte is ook een uitdrukking van waarheid niet??Goed weekend.

Gepost door: enscho | 29-04-06

dag iris (en enscho) een parel van boontje, ik van van mijn stoel van verrukking, nooit geweten dat die man ook gedichten heeft geschreven, dat kunnen er toch niet veel geweest zijn gezien de geringe publiciteit er omtrent (?)

mv

Gepost door: marlon | 29-04-06

correctie mijn eerste 'van' moet natuurlijk "val" zijn, deed nauwelijks pijn, effe buiten bewustzijn, voornamelijk tgv de schoonheid, voolopig niet naar spoedgevallen, dag cultmeisje.

mv

Gepost door: marlon | 29-04-06

Jullie culturele inleving doet deugd @enscho, juist ! DE waarheid bestaat niet, we kunnen leren uit elkaars waarheid, dat maakt het leven werkelijk waar; stilte is misschien wel de puurste waarheid....
@marlon, Boontjes schrijfsels vind ik één en al poëzie, welliswaar niet altijd in die vorm. Hij blijft voor mij de allergrootste; jammer genoeg roept hij voor velen perversiteit op maar dat zegt dan alweer genoeg over die perversen zelf.
L.P.Boon is totnogtoe de enige in mijn schoot die mijn tranen afdwingt.
gr.
Iris

Gepost door: Iris | 01-05-06

De commentaren zijn gesloten.