01-05-06

1 MEI-GESCHIEDENIS

Europa

Waar ligt de oorsprong van 1 mei ? Sommigen verwijzen zelfs naar rituele feesten van de druïden. Feit is alleszins dat de eerste dag van mei één van die momenten van het jaar is, die, doorheen alle tijden, tot feesten heeft aangezet. Een rechtstreekse band met het socialistisch 1 mei feest is echter moeilijk te leggen.

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis
Wat vaststaat is dat in 1889, dus nu meer dan honderd jaar geleden, een internationaal socialistisch congres te Parijs, 1 mei 1890 uitriep tot een internationale actiedag voor de invoering van de 8-urige werkdag. Daarmee was de teerling geworpen.

 

Feest of strijd ?

De resolutie hield geen concrete richtlijnen in, was het nu een feest- of een strijddag ? De vraag zal u niet onbekend zijn en de discussie is inderdaad zo oud als het 1 mei feest zelf. Gematigde socialisten waren in regel geneigd om 1 mei als feestdag te beschouwen, terwijl meer radicale groepen, zoals de Waalse metaalarbeiders en mijnwerkers, op 1 mei de ganse productie lamlegden

Geleidelijk aan, naarmate de eenheid in het Belgisch socialisme hechter en duurzamer werd, verzachtte de tegenstelling echter om tegen ongeveer 1920 uit te groeien tot een compromis, dat door Kamiel Huysmans als volgt werd omschreven :"1 mei is een feestdag voor het POSITIEVE en een strijddag voor het NEGATIEVE".

Een onbetaalde verlofdag

Maar feest- of strijddag, 1 mei was alleszins géén wettelijke feestdag, het bleef tot 1947 voor iedereen, met uitzondering van het personeel van een aantal steden, een onbetaalde verlofdag. Het was dan ook, vooral vóór 1914, zeer moeilijk om massale 1 mei feesten te organiseren

1 mei werd op die manier ook een dag voor Algemeen Enkelvoudig Stemrecht, tegen de oorlog, voor uitbreiding van de sociale zekerheid, tegen de Reactie en het Fascisme, voor het Plan van de Arbeid, enz..., de geschiedenis van 1 mei en zijn slogans doet ons in vogelvlucht 100 jaar politieke actie herleven.

Heeft 1 mei nog zin ?

Dit brengt ons uiteindelijk bij de vraag die velen zich vandaag tellen. Heeft het 1 mei feest nog langer zin ? Het antwoord op deze vraag is ja. 1 mei blijft een socialistische actiedag en een vriendenfeest.

We moeten daarom terug naar de grondgedachte van 1 mei, die we in de loop van de geschiedenis uit het oog verloren zijn : 1 mei is een dag van uitdagingen waarvoor het democratisch socialisme zich federaal en wereldwijd kan engageren

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis (vzw), opgericht in 1980, is een onafhankelijke wetenschappelijke instelling die zich inzet voor het behoud van het historisch erfgoed van de socialistische en andere progressieve bewegingen in België.

Het instituut concentreert zich niet alleen op het opsporen, verzamelen en zorgvuldig bewaren van alles wat met dit historisch erfgoed te maken heeft, maar spant zich ook in om dit erfgoed kenbaar te maken aan een zo ruim mogelijk publiek.

Het museum, het omvangrijk archief, de goed gedocumenteerde bibliotheek en de bijzonder rijke collectie foto's, films, affiches, vlaggen en ander beeld- of geluidsmateriaal zijn dagelijks vrij toegankelijk.

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis realiseert zelf ook publicaties en tentoonstellingen waardoor een breed publiek de gelegenheid krijgt kennis te maken met de resultaten van meer dan een decennium historisch onderzoek.

Voor inlichtingen of aanvullende documentatie kunt u altijd terecht bij:

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis
Bagattenstraat 174
9000 Gent
Tel.: 09/224.00.79
Fax: 09/233.67.11
E-mail:
info@amsab.be
url: www.amsab.be

Van in mijn kinderschoenen ben ik meegestapt, heb ik kasseistenen, wind en regen getrotseerd.  Nu laat ik het aan de jongeren over en hou ik mijn strijd ingetogen, maar niet minder heftig 

 

Wijl vanuit het dakvenster
rode toeters schalden
de menigte luid scandeerde
en ik er helemaal achter stond
maar mijn publiekelijke bijdrage
niet zo nodig vond
zocht ik de stilte van de sofa op
om in zwijgzaamheid te delen

in de verte kerkgeklepper
de dag is weer rond

 

 

 

 

18:02 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

druiden?? rituele feesten van druiden? dat moet ik eens nagaan, dat soort boodschappen kan ik trouwens alleen maar toejuichen hé :-)
groetjes, iris, en een prettige avond

Gepost door: karlo | 01-05-06

Dag van de arbeid Ik geloof je wel, maar ik werk in Nederland, Je weet wel die lage landen ten noorden van Vlaanderen, en daar is 1 mei gewoon een werkdag.

Gepost door: G.U.Y. | 01-05-06

De commentaren zijn gesloten.