07-05-06

IN EVENWICHT

“Een gezonde geest in een gezond lichaam”, dat is zowat de laatste 13 jaren ons levensmotto.

Natuur en Cultuur gaan in ons leven hand in hand, vergezellen ons als een tweeling op onze weg naar verder, naar een aanvaardbaar en deugddoend ouder worden, waarin we het jaartal van ons bestaan niet kunnen bijbenen en het zodoende niet meer de moeite vinden om er nog bij stil te staan.

Onze jaren verglijden meer en meer in harmonie van lichaam en geest en niet één van ons beiden wil terug blikken naar jongere tijden, waaraan het ons ontbrak aan gezonde euforie.

Een paar keer in de week zoeken we Haar op, Zij die ons overweldigt met haar hoorn des groene overvloed. Uitgezogen door haar kracht en onze longen volgezogen met haar levenssappen, geven we ons achteraf gewillig over aan haar culturele nevenkracht, die onze geest op niveau brengt en ons hele wezen, ons hebben en zijn, in balans schommelt.

Men moet ons hebben aanhoord. Onlangs verscheen “Stenen vertellen” door Santina en Johan De Meester, 50 wandelingen langs stille getuigen van onze geschiedenis; uitgegeven bij Lannoo, met de steun van Vakantiegenoegens.

Een lijvig boek waarin teksten en foto’s elkaar aanvullen tot een harmonieus geheel. Santina en Johan De Meester  werken al meer dan 15 jaar samen. Johan is gepassioneerd door de fotografie en gespecialiseerd in natuur- en reisreportages. Santina zorgt ervoor dat beeld en tekst naadloos in elkaar overvloeien.  In dit boek is de verwondering van onze grote en kleine geschiedenis, in beeld, gekoppeld aan de hartstocht voor letters op papier.  Eigentijdser kan echter niet, want bij het boek hoort een cd-rom met alle kaarten en routebeschrijvingen van de 50 wandelingen die er in beschreven staan. (even uitprinten vooraleer op stap te gaan).

België mag prat gaan op tal van unieke monumenten en gebouwen.  Zo is Tyne Cot Cemetery de grootste Britse oorlogsbegraafplaats op het Europese vasteland en kent de Luikse trap op de Montagne de Bueren zijn gelijke niet in Europa  Zoals de schandpaal in Braine-le-Château vind je in Europa slechts drie stuks en in Scherpenheuvel staat de oudste barokkerk der Nederlanden.

Alle belforten en begijnhoven zijn in ons land, intussen, beschermd als werelderfgoed.

Een brug, een molen, een graf, een burcht, een muur…alle door mensenhanden gevormde stenen monumenten in dit boek vertellen hun eigen, boeiend verhaal.

De honderden bijhorende foto’s werden speciaal voor dit project gemaakt en maken van dit boek ook een prachtig kijkexemplaar.

http://www.lannoo.com/content/lannoo/wbnl/listview/1/index.jsp?titelcode=11680

Ons stapprogramma voor morgen hebben wij alvast bijeen gekeuveld  tijdens het ontbijt.  Het wordt een tocht door Haspengouw, een meander tussen fruitboomgaarden en vergezichten.  Onze stapuitrusting reeds uitgestald, ons blij gemoed al opgzet.

Maar vandaag komt eerst nog de innerlijke mens aan bod en zetten we ons uiterlijk  schrap voor een gezellig familiedineetje in een sfeervol restaurant met op de achtergrond de historische stenen van onze stad die tussen onze gangen door ook hun hoorbaar vertelselke zullen doen. 

Belfort en St. Baafs, stem reeds jullie klokken.... 

 

 

 

11:11 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Stenen vertellen Veel dank voor deze info!

Gepost door: hilde | 07-05-06

dag zondagse Iris Weer graag gelezen, fijn dat jullie zulke mooie harmonie in duplo vonden.
Ik graaf me verder, dieper en misschien dichter, gelukkig ook niet solo.

doei lekkere meid!
mv.

Gepost door: marlon | 07-05-06

Tip hey lieve iris,
als ik mijn aardrijkskundelessen uit de lagere school goed herinner moet Haspengouwen ergens in het noordoostelijk hoekje van Belgie liggen. Is dat nu juist de regio die de meest droge 'weer'kaarten heeft voor morgen. Waarschijnlijk is het overbodig maar voor alle zekerheid, neem toch maar een goed regenvestje mee.
amuseer jullie. marc

Gepost door: marc | 07-05-06

mens sano dag Irisken
mens sano in corporo sano
mooi !!
vele groetjes
vhike

Gepost door: vhike | 08-05-06

De commentaren zijn gesloten.