10-05-06

LITERATUUR

'k Was mezelf al geruime tijd aan 't terecht wijzen omdat ik mijn passie aan het inruilen was voor virtueel gevrij.  Terwijl mijn ouwe getrouwen, bol van hun geheimen, nog enkel werden geaaid vanwege het zich ophopend stof, maar nooit echt werden vast gepakt, opengespreid, bepampeld en besnoven.  Dus heb ik er, een paar dagen terug, ééntje uit de stapel verkozen tot mijn escorte van de voorbije dagen. 'k Heb haar overal meegedragen en haar in mijn schoot gevlijd.  't Zat meteen snor tussen haar en mij; 'k geraakte van in het prille begin in haar netten gestrikt al zette ze haar tijdmachine meteen twee oorlogen terug in de tijd.

 

De literaire thriller "Dood van een Soldaat", debuutroman van Johanna Spaey,

http://www.johannaspaey.com/

bekroond met De Gouden Strop 2005 - uitg. Manteau

sleurt je mee naar de harde waarheid en traumatische gevolgen van de Eerste Wereldoorlog, naar een dorp vol intriges, bedrog en moorden waar iedereen iedereen wantrouwt en op zoek is naar nooit opgeloste gebeurtenissen om de ware feiten te ontmaskeren :

"De oorlog had overal de rot in gestoken.  We waren allemaal iemands slachtoffer geworden.  Allemaal iemands moordenaar".

Johanna Spaey (Leuven 1966) studeerde assyriologie in Leuven en Leiden en werkt als eindredacteur en journaliste.

Haar debuutroman bewandelt niet het pad van de klassieke whodunit en is doorspekt van strakke dialogen, erotiek en humor.

"Ze is een belofte voor de toekomst en een aanwinst voor het genre, Spaey verdient een stevige aanmoedigingsprijs" - De Standaard.

"Knap geschreven met mooie dialogen, beklijvende personages, een goede plot, spitse erotiek, onderkoelde humor "- Knack

Graag wil ik hier nog aan toevoegen dat deze jonge vrouw mij verbouwereert op de wijze hoe zij zich verplaatst in een tijd die de hare nooit is geweest, hoe ze met een gedurfd, doch nooit vulgair taalgebruik, aangeeft dat ook een vrouw erotisch to the point kan en mag zijn. Heel dikwijls herkende ik hier een vrouwelijke L.P.Boon.

  

 

20:32 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

confrontatie ja, dat is hier het geval, vooral met dingen die ik nog niet weet, of bijna vergeten was.
Over de oorlogen 'moet' ik ook nog lezen.
Gelukkig deed jij me er aan denken dat niets moet, en dat niet alles kan. Dat was ik bijna vergeten.

Gepost door: evy | 10-05-06

zonnestraal dag iris, ja het is zo, vrouwen die op sexueel vlak voor zichzelf opkomen worden door vele mannen (maar ook vrouwen) als een bedreiging aanzien. ze worden onmiddellijk in een bepaalde hoek geduwd. een zonnestraal die af en toe mijn zilte oord verlicht, heeft me daarmee geconfronteerd. marc.

Gepost door: marc | 11-05-06

Vrijheid versus onrust. Jij weet het, ik ben er net, om te leren, om open te blijven, om geen construkties meer te bouwen, om de onrust van de vrijheid toe te laten,
om uit te rijken, mildheid te betrachten, dienstbaarder te worden, mededogen te ontwikkelen, en de rest is schijn. Met een lieve groet.

Gepost door: enscho | 11-05-06

Marc jij hoort gelukkig bij de "wijze" mannen (heb er trouwens thuis ook zo éne en ook een westvloamink !) Weet je, de huidige benaming van een man die de kracht van een vrouw toelaat en zich in haar sturende liefde laat meedrijven, noemt men een watcho. Geen denegrerend woord, maar een woord van eerbetoon !
Wacho's kennen de weg tussen leiden en zich liefdevol laten leiden en zijn doorgaans gelukkig met zichzelf en hun situatie en op de koop toe intelligent !
Heb daar ooit eens over gepost, zie dd. 26/02/06 i.v.m. een uitspraak daarover door Michiel Heyndrick (ook zo'n lieve, slimme watcho)
met een knipoog en groetjes van understanding,
geniet van je dag en van nog veel meer ;-)
Iris

Gepost door: Iris | 11-05-06

dag Iris bedankt voor de tip. ik ga dit boek meteen toevoegen aan mijn lijstje "vakantieliteratuur". deze jonge schrijfster lijkt me zeer de moeite waard om lezen.
loretta

Gepost door: loretta | 11-05-06

merci bloempie ik spring even makkelijk mee op de boot, ook ik zal dus dat boek op vakantie lezen, het voordeel van een gratis alliantie (zie loretta).

ik sluit me eveneens aan bij het oordeel van marco, hij verwoordt het beter dan ik, een kenner die spreekt, maar of hij een watcho is???

mv

Gepost door: marlon | 11-05-06

Bedankt voor jullie fijne reacties die me telkens weer voeden en aanzetten tot....
Vandaag sluit ik me op in mijn grote, kleine vriend, mijn maatje die mijn volwassen ziel omtovert tot een kinderlijk speelkameraadje : Maurice, mijn kleinzoon, mijn trots, mijn energie.
Later kom ik op tegenbezoek, mijn grote maten...
geniet van Lady Sunshine,
Iris

Gepost door: Iris | 12-05-06

yes een vlot boek,
en dan nog een vrouwelijke schrijfster
die een thriller aandurft
in dit land vol van Aspe
en verder
lees ik dolgraag nog andere thrillers
denk maar aan Karin Fossum (Noordse schrijfster)
maar ook Ingrid Black (gevallen meisjes), de Nederlandse Saskia
Noort, en Simonne Van der Vugt en nog veeel andere
heerlijk !
grts
vhike

Gepost door: vhike | 12-05-06

cyber er blijft inderdaad nog weinig tijd over voor de ware liefde als je in de netwerken verstrikt raakt. maar is dat ook geen ware liefde?

Gepost door: martin | 12-05-06

De commentaren zijn gesloten.