17-05-06

HIJ IS ER, DE DA VINCI CODE !

Eerst was er het boek dat de nodige heisa opriep, van over-enthousiasme tot laster vanuit een gevoel van bedreiging.

Dan kwam de film op de proppen met alweer voor- en tegenstanders, insinuaties en/of hoge verwachtingen.

Ik heb al die Sturm und Drangtoestanden omtrent deze vernuftige pageturner gewoon over me heen laten gaan en genoten van Dan Brown's schrijftalent en zijn lijvig boek verslonden, zelfs tussen de soep en patatten.  Nu ook de film, vanaf vandaag, in de bioscopen loopt verheug ik me al evenzeer en weet ik dat ik me even genoegzaam in de cinémazetel zal nestelen, alles en iedereen om me heen vergetend, om me diep onder te dompelen in de magie van de zevende kunst en het acteertalent van Tom Hanks en de anderen.

http://www.imdb.com/title/tt0382625/

Een artikel in De Gentenaar van vandaag, gekoppeld aan het verhaal van De Da Vinci Code, kreeg heel even mijn speciale aandacht :"De mens verlangt naar mysterie", bloklettert de krant en gaat verder :

"Wat is er met de mens van vandaag dat hij zich zo graag verliest in het mysterieuze ? En vroegen het aan filosoof Herman De Dijn, van de faculteit Wijsbegeerte van de KU Leuven, die er zijn uitleg aan geeft :

"We leven in een wereld die hoe langer hoe meer door wetenschap en techniek wordt gedomineerd, in een tijdperk waarin alles verklaarbaar lijkt; er zijn geen raadsels meer en de traditionele kaders van zingeving zijn op de terugtocht; instellingen als de kerk verkeren in moeilijkheden.  Ondertussen verliest de mens zijn belangstelling voor het mysterieuze en het onverklaarbare echter niet; hij blijft verlangen naar spanning en gaat op zoek naar alternatieven.  Vandaar dat het geen wonder is dat ook spiritualiteit in de lift zit. De Da Vinci Code past perfect binnen dat kader, waarin gesuggereerd wordt dat er meer achter de religie zit dan men ons altijd heeft voorgehouden. Geen wonder ook, gaat prof. De Dijn verder, dat we meer en meer geconfronteerd worden met een toenemende interesse in Oosterse filosofie."

En nu komt, volgens mij, het belangrijkste van zijn betoog wanneer filosoof De Dijn verklaart :

"Het opvallende is wel dat mensen in hun zoektocht naar een diepere werkelijkheid, weinig bereid zijn om er zich serieus op toe te leggen.  Het moet bovenal plezant blijven.  Het nieuws op tv is zogezegd koel en serieus, maar in wezen is het niets anders dan entertainment.  En zo is het ook met De Da Vinci Code : het is half serieus, half niet serieus".

Dat had ik ook al lang door en genieten zal ik zonder meer...

 

 

 

17:35 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

En toch draait ze Heisa of niet, ik laat er een week of twee overheen gaan, zodanig dat de zalen niet meer overvol zijn, en dan ga ik eens kijken hoe ze dit boek in een film vertaald hebben.

Gepost door: G.U.Y. | 17-05-06

* Wij laten er vermoedelijk méér weken over heen gaan want 't zal een stormloop worden; de reklamecampagnes, de heisa, 't komt de film alleen maar te goede en zowel de regisseurs als Dan Browns portemonnee. En wie het boek las, wil überhaupt de film zien natuurlijk.
Het laatste woord is er zeker nog niet over gevallen.
Iris

Gepost door: Iris | 17-05-06

Goethe Iris, ik lees zo Goethe en tegelijk Hesse in jouw essay over The Da Vinci Code. Ja... een vleugeltje meer oosterse wijsheid en de Strum und Drang verdwijnt inderdaad en dan kan men genieten van een film met entertainment. Dat is echt zo... Goethe veanderde ook en genoot van elke moment in zijn leven.
En het Beglische TV-nieuws... werkelijk, dat is 'beschamend'.
Hartelijke groeten uit Duitsland

Gepost door: Sebastian | 17-05-06

Ja Sebastian de wijsheid van d'oude meesters, daar zouden meer mensen dagelijks moeten uit putten,
gegroet en tot nog eens,
Iris

Gepost door: Iris | 18-05-06

misschien hey iris, waarschijnlijk heb ik de da vinci code niet gelezen omdat iedereen hem las of ging lezen. misschien moet ik dat nu toch maar eens gaan doen. marc.

Gepost door: marc | 18-05-06

als... als ik die film ga bekijken, is het eerlijk gezegd omdat de magistrale Tom Hanks een van de hoofdrollen vertolkt.
Het boek zei me niet echt iets, de film ook niet.
'k wens je alleszins veel plezier ermee...
groetjes
karlo

Gepost door: karlo | 19-05-06

da vinci het spijt me, maar ik kijk niet uit naar dergelijke spektakels. ik houd van films over echte mensen, over de werkelijkheid. wat het mysterie en het geheim betreft, ik wijs dat niet af, integendeel, maar ik zoek het niet in hogere sferen, in tovenarij, goocheltrucs, een hogere en groter iets... ik vind het mysterieuze in een glas water, in een mierennest, een geranium op mijn balkon, in een iris, in de combinatie van enkele eenvoudige woorden.
kennelijk is het mijn week van het oneens-zijn. mijn excuses voor deze heiligschennis. overigens heeft allen ginsberg een zeer mooi gedicht over het heilige geschreven.

Gepost door: martin | 19-05-06

WE ik realiseer me net: voor de gewoon-werkende mens, en voor alle anderen, begint nu het weekend. (voor mij niet, ik werk nog 2 keer, straks en morgen, en dan zondag en maandag thuis)
dus: nog een reactie-tje om te zeggen:
PRETTIG WEEKEND, lieve Iris. Bedankt ook voor je zonnestralen. Ze deden deugd.
Groetjes,
karlo

Gepost door: karlo | 19-05-06

dag iris ik kom je een mooi weekend wensen. maar daar twijfel ik niet aan.
mijn mening over dit boek ken je reeds. er is nu sprake van dat we, in groep, naar de film gaan kijken. ik probeer dit onheil af te wenden (maar zal wel met de hoop meegaan, uit nieuwsgierigheid, als dat moet)

Gepost door: evy | 19-05-06

ivm boek en film Hé bloemenvrouwke, je bent weer eens je lekkere zelf geweest mbt Da Vinci, houwe zo, flink eigenzinnig zijn, maak je eigen keuze, je bent wijs genoeg, geniet ervan.

tot juni-blogs,
marlon.

Gepost door: marlon | 19-05-06

Bedankt iedereen voor jullie "open" reacties die hier allen, eens of oneens, van harte welkom zijn. Mogen de gedachten vrij zijn, zo ook op dit blogje.
fijn weekend aan allen.
Iris

Gepost door: Iris | 19-05-06

De commentaren zijn gesloten.