19-05-06

TOETERS, BLAZERS, BELLEN EN LUID GEKEEL

Het is tegenwoordig bonton dat een stad zich profileert met een stadsdichter.  Ook Gent is aan haar tweede dichter toe. Roel Richelieu van Londersele

http://gent.blogt.be/?s=Van+Londersele&submit=Zoeken

zette als eerste de poëtische toon, gevolgd door de huidige, meer bekende, Erwin Mortier

http://www.erwinmortier.be/

Antwerpen startte echter toonaangevend.  Nadat Hugo Claus bedankte voor de eer, hapte Tom Lanoye gretig toe, gevolgd door Ramsey Nasr met Bart Moeyaert als huidige.

Van een stadsdichter wordt verwacht een vijf à zestal werken binnen het jaar af te leveren waarin de stad en haar inwoners elkaar tegen komen in gebeurtenissen, monumenten en sferen.

Bijna elke stad tot zelfs ver daar buiten kende, door de eeuwen heen, haar “zeggers”. Herauten galopeerden door ’t ganse land hun wel en wee verkondigend met trompetgeschal.

Eeuwen later vervangen door den, meestal gemoedelijke, goed in ’t vel zittende champetter die de burger met eerbiedig gezag en al dan niet gezonde nieuwsgierigheid graag tegemoet kwam.

Dan waren er ook nog de “verkondigers” met luid geschal en forse stem : de bellemannen, die staande op een durpel of verhoogde steen, het gepeupel wakker luidde en meestal op hun eigen rijmende wijze de nieuwsjes brulden. De stand-up-comedians avant-la lettre !

Mij hebben die bellemannen steeds gefascineerd en toen Gent, zowat tien jaar geleden, een internationaal toernooi voor bellemannen organiseerde, waaronder zelfs twee bellevrouwen,  is mijn fascinatie tot een steeds weerkerende betovering toegenomen.  Nog steeds ben ik er als de kippen bij als het klokkengeklepper en het immens stemvolume van onze eigenste stadsbelleman weeral eens een optocht, een inhuldiging, een feestgebeuren vooraf gaat.

Dat Gent de eer van deze verkondigers hoog houdt vind ik ronduit schitterend en zeer passend binnen haar historische muren. Neem nu onze zondagse bloemenmarkt op de Kouter die ’s zomers van op haar kiosk opgevrolijkt wordt door den belleman die, in zijn gesappig dialect, (die zelfs de Westvlamingen verstaan !) de lucht overdonderd tot ver boven de daken uit en tegelijk traditie en geschiedenis hoorbaar en zichtbaar levendig houdt.

Vergeleken met vroeger is deze huidige wereld waarin de boekskes, de gazetten, radio, tv en pc ons de wereld openen, toch maar media-saai.  Niemand wordt nog verwacht, nieuws en sensatie is al bijna neergeschreven voordat het is gebeurd.  Mensen troepen samen bij onheil en misérie, mensen komen niet meer van ver, uit alle richtingen, aangelopen om te horen, te vernemen dat de koe van boer X heeft gekalfd of dat Marie van den facteur er weer ne kleine bij heeft.  Men heeft het allemaal al gelezen of onrechtstreeks gehoord bij ’t ontbijt en voor men de deur uitgaat is het nieuws al oud zeer en de moeite niet meer om nog uit te wisselen.  Discussiëren, gelijk halen, zeggen hoe het niet moet en hoe wel, dat is nu “het nieuws” geworden.

Eigenlijk vind ik zo’n stadsdichter toch maar naar elitair ruikende kouwe kak en blijft hij een schim op afstand van 't gewone volk, vergeleken bij zo’n flamboyante belleman die het volkse kleur geeft en de mensen zowel aandoenlijk als ludiek en in verstaanbare mensentaal bereikt.

Ahoy, ahoy, ahoy…..men zegge het voort !

 

 

23:23 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

belleman hey dag irisje. ieder jaar in september is er een marathon die loopt van Nieuwpoort naar Ieper, langs de IJzer (en de ijzertoren) en de Ieperlee. 42 kilometer door het getekende slagveld waar zoveel jonge gasten hun leven verloren. die marathon, niet toevallig de 'In Flanders Fields Marathon' genaamd, is doordrongen van de sfeer van de Eerste Wereldoorlog. Net voor het vertrek brengt een belleman met luide stem en bel(!) een herinnering aan de velen die daar gesneuveld zijn.
Trouwens, poëziedag vandaag in Gent! Geniet ervan, iris!
marc

Gepost door: marc | 20-05-06

poëziedag 't Ja marc, ik zou wel willen genieten van de stadspoëzie maar ik vrees dat mijn poëtische drang toch niet groot genoeg is, want met zulk een weer blijf ik toch liever in de zetel hangen met mijn andere vriend, het boek, op schoot.
En als ik me verveel kan ik nog altijd over 't balkon hangen :-) voor de 5000 sans-papiers van overal die hier vandaag onder ons passeren.
Zou de belleman zijn klokkespel overstemmen ? ;-)
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 20-05-06

kunst Kunst is kunst per woord, per hand, per elk communicatiemiddel, ook met de 'bel'...
Wat jouw drom betreft, zoals je op mijn blog reageerde, ja inderdaad. Ik zou het zo uitdrukken "Alle Menschen werden Brüder" (cfr. Europehymne)
hartelijke groeten

Gepost door: Sebastian | 20-05-06

De koppige Gentse speurder Als ik zo wat over die mijnheer Roel Richelieu Van Londersele lees, neem ik me in ieder geval voor eens in de bib een boek over de koppige Gentse speurder Dirk Vereecken op te snorren.

Gepost door: G.U.Y. | 20-05-06

dag iris weer een interessante brok cultuur
en dat op deze herfstzaterdag
ach, stadsdichters al die poeha
laat de burger zelf zijn stad
bezingen
en bedankt voor je tof berichtje
grts
vhike

Gepost door: vhike | 20-05-06

@GUY Wil je me op de hoogte houden van jouw leesbevinding omtrent Van Londersele ? Heb al een paar gedichten van hem gelezen, doch als debuterend thrillerauteur heeft hij nog maar pas zichzelf ontdekt en in dat genre wil ik hem ook wel volgen.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 20-05-06

@Sebastian Idd, kunst zit eigenlijk overal, 't is maar dat men er oog voor heeft, niet ?
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 20-05-06

overal in de kleinste dingen, in een glas water, in een bloem, in enkele woorden, in een ogenblik... ahoy, nog een fijne zondag, iris.

Gepost door: martin | 21-05-06

@ Martin Zo hoor ik het graag.
Fijn weekend terug,
Iris

Gepost door: Iris | 21-05-06

Belleman Alles over de Izegemse Belleman en zijn vlaamse collega's op www.bloggen.be/belleman.
Veel leesgenot.
Guy

Gepost door: guy | 26-04-07

Goldenglobe awards

Liebe Freunde
Wir stimmen wieder absolut nicht überein mit der diesjährigen Golden globe 2013 Entscheidung.
Goldenglobe awards Ulrich Seidl wieder mal besser als MitchumR
Bitte schaut vorbei auf unsere kleine Abstimmung

micropolll.com/sj/xrdat4a

Sarah Parker kann doch wirklich nicht besser sein als Elke Sommer

Diese Umfrage wird unterstützt von Golden Globe 2013 sponsor Microchip Technology Incorporated
Brustvergrößerung Fotos

tortenfischmartlap 53 Die nächste Abstimmung 2014 muss wieder unbedingt gerechter werden.0 Wochen noch

Gepost door: mclwthlin | 23-03-13

Oscar awards 2013

Guten Tag

Wir stimmen wieder absolut nicht überein mit der diesjährigen Oskar2013 awards Entscheidung.
Noch 7

Bitte geht zu unsere kleine Abstimmung
micropolll.com/sd/hjivca

B.Bardot kann doch wirklich nicht besser sein als Lylly MunsterJr.

Diese Umfrage wird unterstützt von Oscar award 2013 sponsor Fastenal Company
Brustvergrößerung Preis

tortenfischmifineu 174 Die nächste Verleihung 2014 muss wieder unbedingt um einiges besser werden.
Noch 3 Monate oder vielleicht doch eher 4 Wochen

Gepost door: brmxnpcfgg | 02-04-13

De commentaren zijn gesloten.