20-05-06

DE GENTENAAR : REBELSE STROP MET POËTISCHE KERN

Vandaag werd de Gentse binnenstad opgesplitst in sloganesk gepeupel van divers pluimage. "Gent dicht, een rondje poëzie" is een multidisciplinair poëziefestival en of men een bewuste luisteraar was of een toevallige passant, de verzen en rijmen werden rond uw oren gesmeten : op de tram, shoppend of rustend op een (doorweekte) bank, er was geen ontkomen aan.  ¨

Poëzie moet uit zijn traditioneel kader, vonden de organisatoren, en speelt zich al te vaak af in intellectuele salons (mijn gedacht ! zie mijn vorige posting).  Dit poëziebad werd deze namiddag plechtig ingehuldigd door burgemeester Beke, poëet van dienst, met in zijn kielzog tal van performers.  Ik bleef enkel hangen bij het Poëziecentrum aangezien de hemel haar dichterlijke sluizen duchtig de vrije loop liet.

Vanavond echter worden de grote namen "droog" gehouden en gaat het festival verder in cultuurcentrum Vooruit en zullen sommige dichters/performers zelfs hun eigen levenslied brengen.  In ieder geval een intiemere tegenhanger voor al wie lak heeft aan dat andere Europese festival op de buis.
Langs een totaal andere kant van deze poëtische stadssferen, klonk het anders, maar niet minder gemeend.
Een Nationale Manifestatie van de sans-papiers en hun sympathisanten scandeerden er vredevol hun liefdeswensen : onderdak, gezondheidszorg, scholing, werk, een menswaardige erkenning, weg uit de illegaliteit en nooit meer terug naar desastreuze levensbedreigende omstandigheden.
't Was koud en nat, ik stond erbij, keek ernaar en dacht, straks, aan mijn eigen warme nest.  En zowaar mijn volle maag liet van zich horen, door mijn aderen een warme vloed, op mijn mond een spontane lach en in mijn hart hoopte ik stilletjes mee.
Even een opmerking terzijde.  Dit artikel kwam tot stand met een virtueel duwtje van blogger Marc, via zijn reactie op mijn vorige posting, dat het onvermijdelijke in mij alsnog in beweging bracht.  Bedankt hé weerman Marc.  Weer of geen weer, jij wakkert de (wind)stoot aan !
Al bij al werd mijn dag toch nog warm, van binnen dan.
(neuriet voldaan op 't refrein van Clouseau)
't zit van binnen......

17:34 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

een vleugeltje Een vleugeltje dichtkunst of verwijlen op een pakkend beeld of wegzinken bij een compositie... dan rustig nadenken over het leven en alles er rondom...ja. Maar dan komt het: alles wat men ervaart delen met anderen! Dan bouwt men, dan kan men oud worden en terugdenken aan hoeveel mensen men iets bijgedragen heeft en... dan is men terug bij de kunstenaar, want die geeft, geeft en geeft.
Hartelijke groetjes

Gepost door: Sebastian | 20-05-06

belleman Net terug uit vakantie en nog veel te lezen want we hadden maar heel beperkte internettoegang. Wij zijn voor de eerste keer vorig jaar naar de openingsdag van de Gentse Feesten geweest, speciaal om de bellemannen bezig te zien, heel leuk en een herhaling waard. Spijtig van het rotweer vandaag. Gisterenochtend zaten we nog bij een zonnetje en temperaturen rond 27°C aan de Azurenkust en vandaag voor de kachel in de zetel, c'est la vie.

Gepost door: Dirk en FLeur | 20-05-06

Kunstig mooi verwoord, Sebastian.
Ik groet je in verbondenheid,
Iris

Gepost door: Iris | 21-05-06

Dirk, Fleur terug van heerlijk, zonnig weggeweest.
Wij volgden jullie honeymoon aangenaam mee.
Ja, hier in ons landje, moeten we ons warmen aan elkaar ;-)
Iris

Gepost door: Iris | 21-05-06

zwijgen wie niets te zeggen heeft zwijgt beter
(dit slaat op mezelf, hier komend)
twijfel maar niet, ik was hier al meer, de voorbije dagen
groetjes en slaap lekker, iris
karlo

Gepost door: karlo | 22-05-06

elementen Het is goed dat je de on-mei-se natuurelementen hebt getrotseerd en je blootgesteld hebt aan al dat openbaar poëzie-geweld. in weerwil tot al het positieve van zo'n evenement, kan ik mij niet van het gevoel ontdoen dat genieten van kunst toch een beetje inspanning mag kosten. Het voor de voeten gooien van de mensen zodat ze het wel moeten zien, ik ben daar niet van overtuigd. maar dit is enkel een bedenking van mij, nietwaar? dag iris, een winderige en natte groet vanuit hartje Brugge.
marc

Gepost door: marc | 22-05-06

De commentaren zijn gesloten.