22-05-06

TOERIST IN EIGEN STAD (2) : ENTHOVEN ASSOCIATES

Na de billboards van New York trokken we over de Gentse kasseien naar een Spaans restaurant, hartje Patershol, waar we bij zuiderse klanken en het nuttigen van een Tapas-menu de Belgische weergoden aan onze stapschoenen lapten en lichtjes “in de wind” verder uitwaaiden naar het Design Museum www.designmuseumgent.be

Enthoven Associates, een ontwerpbureau van eigen bodem en eerlijk gezegd nog nooit eerder van gehoord en zodoende alweer een openbaring. Enthoven Associates, ontwerpt wereldwijd het dagelijks leven van meubelen en bedsystemen tot autovelgen en reiskoffers.  Zij zijn ook al een carrière lang betrokken bij innoverende mobiliteitsprojecten.  Dit gerenomeerd Antwerps bureau ontwierp de Bova-bus, leverde ontwerpen voor de Eurostar en bedacht futuristische  tramstellen en bushokjes.  Het mag grote bedrijven zoals Bombardier, Siemens en Alstom tot zijn cliënteel rekenen.

Op de tentoonstelling wordt niet alleen het finale ontwerp of gerealiseerde product tentoongesteld maar ook de verschillende fases die aan het uiteindelijke ontwerp vooraf gaan.

Men krijgt voorstudies, schetsen, animatiefilms enz…te zien.

Het toont ook aan op welke wijze Enthoven Associates naar oplossingen zoekt voor problemen zoals het aantrekkelijker maken van het openbaar vervoer.

Wie nu denkt dat dit eerder de mannelijke interesses wekt, heeft het echter mis.  De tentoonstelling is zeer toegankelijk en aantrekkelijk opgesteld.

Terwijl manlief zich expliciet voorover boog voor het minuscule laswerk van onderdelen, ging mijn aandacht dan weer expliciet uit naar interieur en materiaal van de meest futuristische tram- en treinstellen. Als gretig gebruiker van openbaar vervoer zag ik mezelf in gedachten al in een ufo-achtig gedrocht over pleinen en straten zweven.

Ook deze tentoonstelling alweer in één van de mooiste “stenen” (vroegere patriciërswoning) van Gent en één van de meest transformerende musea die Gent kent.  Zo kunnen verdiepingen in elkaar overgaan, kunnen muren vernauwd of verbreed worden al naar gelang de aard van de tentoongestelde werken en is ook hier de lichtinval van cruciaal belang.

Enthoven Associates in het Gentse Designmuseum loopt nog tot 25 juni a.s.

Ziezo, weeral wat Belgische kennis en cultuur opgesnoven in eigen stad : onze zondag was geslaagd en het herfstgevoel in hartje lente even vergeten. Meer hebben wij niet nodig : een klein weetje hier, een ontdekking daar en we zijn wij weer content zie !

Ook zonder weer kan ’t leven schoon zijn, als het maar in beweging blijft…. 

Enfin, wat ik hiermee wil zeggen dat het niet altijd de terrasjes zijn die het mooie weer maken, dat je eigen sfeer kunnen maken even deugddoend en nodig is en dat genieten soms ver weg lijkt terwijl het dikwijks zo vlakbij is.

15:19 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

design las ik niet iets over Enthoven Associates in DS Magazine, een week of twee (of misschien al drie?) geleden.
ik dacht het wel...
groetjes, Iris

Gepost door: karlo | 23-05-06

De commentaren zijn gesloten.