23-05-06

ABSURDITEIT IN DE VOETSPOREN VAN DE DA VINCI CODE

Er werden al heel wat voors en tegens geschreven en grenzenloos gepalaverd over Dan Brown's boek en Ron Howards film.  Ik denk dat de hetze nog niet in het heetst van haar hoogtepunt staat, want wat ik vandaag lees in de krant, doet me (eindelijk) weer eens goed lachen, na het doorspoelen van dat bakje troost van daarnet en de bemoedigende woorden van een paar bloggertjes. 

Ik citeer De Gentenaar :
"Mona Lisa spreekt"  Matsumi Suzuki, een gerenommeerde geluidstechnicus heeft het schilderij van Leonardo Da Vinci bestudeerd en Mona Lisa's fysieke eigenschappen geanalyseerd en op basis daarvan haar stem gereconstrueerd.  Hij vertrok hiervoor van de lengte van Mona Lisa's vingers en berekende zo dat ze ongeveer 1 meter 52 groot moest zijn.
Ik denk hier nu wel spontaan aan de geboorte van mijn kleinzoontje die natuurlijk ook eerst gemeten werd en waarbij de verpleegster al meteen verklaarde ''t zal ne ferme grote worden, ik schat zo'n 1,90 m" en daarmee al voor een eerste dilemma zorgde bij mijn dochter en schoonzoon met hun dood gewoon huizeke in het achterhoofd.
Enfin, het krantenknipsel gaat als volgt verder :
Daarna werkte ze de structuur van haar schedel uit, de grootte van haar beenderen en het volume van haar neus en keel.  Met behulp van een gespecialiseerd computerprogramma en een bestand van meer dan 150.000 stemmen stelden ze een stem samen voor Mona Liza.  Ze zegt echter nog niet zoveel en houdt het voorlopig nog op : Ik ben Elizabeth, ook wel gekend als Mona Lisa,  Ik ben een dame met een raadselachtige glimlach.
Alsof we dat ook al niet wisten !
Naar het schijnt werd de akoestische analyse van Suzuki al regelmatig gebruikt in gerechterlijke onderzoeken en zorgde voor de oplossing van moordzaken.
Allemaal goed en wel die gesofistikeerde computerprogramma's maar ik weet uit praktijk wel beter.
Hoe verklaar ik dan mijn muiskleine buurvrouw, vel over de benen, maar een stem waar een bas-bariton jaloers op zou zijn.  En die overbuur met zijn dikke pens die hoogdravend kirt gelijk een jong veulen ?
Naar het schijnt, nog volgens het artikel, kunnen we Mona Lisa zelf aan 't woord horen en moeten we daarvoor surfen naar :
Heb het zelf nog niet uitgeprobeerd maar 'k heb er vandaag alles voor over om eens goed luidkeels te brullen van 't lachen.  Of ben ik eerder oneerbiedig ?  So what !

 

12:06 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Groetjes Hou je maar in hoor dat is onmogelijk zoals jij het neerpent..Fijne middag nog hoor

Gepost door: De Astroloog | 23-05-06

mona lisa with the mystic smile erg intelligent schijnt ze niet te zijn. en elizabeth? was ze dan amerikaanse? ik zou inderdaad eens luidkeels brullen. of er een snor op schilderen.

Gepost door: matti | 23-05-06

sensatie Ja,dat is pure sensatie!Men probeert tegenwoordig op allerlei manieren de aandacht van de lezer of kijker(tv) te trekken.
Dit is pure fun,dus ik zou zeggen,laat je maar eens goed gaan!
grtjs!Bé

Gepost door: rebecca | 23-05-06

De commentaren zijn gesloten.