24-05-06

LITERATUUR

Als ontspannend tussendoortje las ik zopas "De rest is geschiedenis" van Luc De Vos.  Daarin vertelt de zanger van popband Gorki http://www.gorki.be/ op zijn gekende cynische manier over zijn katholieke, Vlaamse jeugd. Hier en daar speur je de filosoof in hem en mijn ogen bleven iets langer stilstaan bij zijn gefilosofeer over kunst.

Er bestaan twee soorten kunst.
Kunst die van de toeschouwer een inspanning vraagt
en kunst die aan de toeschouwer tegemoet komt.

Verder voegt Luc De Vos eraan toe dat hij in zijn liederen steeds heeft getracht die beide soorten te verenigen. Zijn ballade Mia wordt in ieder geval steeds opnieuw uitgeroepen tot het mooiste Vlaamse lied. Zelf vindt De Vos "We zijn zo jong" zijn meest geliefde, waaruit dit citaat :

Wij treuren niet langer dan nodig
Over dingen waaraan niets valt te doen
Ondanks de tegenslagen doen wij altijd verder
Wij zijn zo jong
Er is nog een zee van tijd
Een kans op de volgende prijs
Wij sterven van verlangen
Maar onze liefde die blijft duren
In de show van je leven
Is er een zee van tijd.

Ondanks dat hij al ruim de veertig voorbij is, oogt de Gorki-frontman, column- en romanschrijver, mediafiguur en.......onze buur van een paar straten verder, achter ons, inderdaad nog vrij jong en zit het kind in hem niet al te diep verscholen.  Hij mag dan wel een cynische grappenmaker en bekkentrekker worden genoemd, zijn knuffelgehalte is voelbaar, wanneer hij je, handen in de zakken, hoofd naar de grond, met enige schuchterheid passeert.

De rest is geschiedenis door Luc De Vos - uitgeverij Atlas - 2004

11:49 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

devos ik vind luc devos ontwapenend met zijn speelse schuchterheid. maar ik heb natuurlijk weer een vraag: hoe kan een kunstenaar die van de toeschouwer een inspanning vraagt niet tegemoet komen aan die toeschouwer?
groetjes

Gepost door: martin | 24-05-06

@martin Wijs zijn diegenen die zich afvragen.....
En wie ben ik om jouw vraag te beantwoorden, beste martin.
Ik kan enkel vanuit mijn gevoel spreken en het citaat van De Vos onderschrijven in die zin dat het mezelf dikwijls overkomt dat ik bepaalde kunstenaars direct aanvoel zonder mezelf moeite te doen, daar waar ik bij anderen diep moet (wil) graven om de essentie te verstaan. Eerlijk gezegd hou ik van het tweede omdat het me bewust doet stilstaan, doet nadenken en al dan niet vinden.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 24-05-06

ontmoeten Ja,ik moet zeggen dat Luc Devos me ook ligt.Ik heb ook al het geluk gehad hem een paar keer te mogen ontmoeten(voor en achter de schermen,als medewerkster van ons cultureel centrum).Hij is zeer aangenaam in omgang,zeer humoristisch,maar houdt toch enige afstand.Zou dat aan zijn schuchterheid liggen...?

Gepost door: rebecca | 24-05-06

@Rebecca Ik denk het wel dat het deels aan zijn schuchterheid ligt en ook uit zelfbehoud, vermoed ik. Die mens heeft ook niet altijd zin om zijn kenmerk van goedlachse cynicus hoog te houden want tenslotte zal hij ook zijn echte, eigen kern hebben waarmee het publiek geen zaken heeft . Ik zeg weeral eens, tot vervelens toe, niets ( niemand) is wat het lijkt.
Wij, modale mensen, maken toch ook onderscheid tussen ons beroep en onze privé, anders stel je je wel heel kwetsbaar op.
Ach zo Rebecca, jij zit dus beroepshalve in de culturele sektor ? Weeral een (interessant) weetje erbij !
doei,
Iris

Gepost door: Iris | 24-05-06

Wippelgem er zijn veel mensen die zich herkennen in de persoon van Luc De Vos. heel wat dames en heren die het maken, zij het in de kunst, showbizz, zaken, of andere sector krijgen iets elitairs over zich. Ze stralen iets uit waarmee ze zich willen onderscheiden van de 'gewone' mensen. Luc De Vos heeft dat niet, hij kan morgen terug in Wippelgem gaan wonen en zal onmiddellijk aanvaard worden. hij doet me denken aan Shane MacGowan van the Pogues, alhoewel hij nog geen tiende drinkt van deze laatste en nog al zijn tanden heeft...

Gepost door: marc | 25-05-06

Luc Devos Mia mag van mij alle dagen eens weerklinken.
Luc Devos zelf trouwens ook, die man 'heeft' wel 'iets'.

Gepost door: evy | 25-05-06

buurt dan wonen we in dezelfde buurt, want de vos woont ook van ons amper een paar straten verder, af en toe komen we hem zo eens tegen, soms zelfs met zijn kleine. Ik moet dan altijd 2 keer kijken, haha, een 'bv' in je achtertuin. Hij is nochtans idd redelijk onopvallend...

Gepost door: Josie | 27-05-06

De commentaren zijn gesloten.