30-05-06

LIFE STYLE : SHOPPEN

Bent u ook een solo-shopper, bloklettert de krant vandaag.  Uit een enquête blijkt dat het merendeel van de Vlamingen zijn kleren alleen koopt.  Het belangrijkste argument voor het uitkiezen van een winkel is de breedte van het assortiment en de mogelijkheid om ongestoord te kunnen passen en kiezen.

Dat is nu eens goed nieuws voor mij, ik die altijd dacht daarin een buitenbeentje te zijn. Zeker als ik die keuvelende moeders met dochters of druk doende vriendinnen of jonge gezinnen met kinderen of oudere paren knusjes met elkaar zie optrekken, gepakt en gezakt.

En ik, die daar ontspannen, op mijn gemakske tussen laveer, onbekommerd voor tijd noch afstand, mijn eigen winkels de baas, mijn eigen stilstanden bepalend.  En toch, in mijn achterhoofd die opkomende vraag of ik nu zo’n asociaal koopgedrag in mijn genen heb.

Toegegeven als ik mijn blik wat scherper en kritischer stel, dan zie ik  heel veel “wachtende” heren, leunend op één of ander klerenrek, balancerend van het éne op het andere been en een uitdrukking waarvoor het woord verveling nog te braaf is. Vrouwlief die om de zoveel minuten, uit het pashok stevent,  haar pauwenveren uitzet en haar vragende blik op manlief afvuurt. En hij, die denkt er vlug van af te willen zijn, al evenveel keren met geforceerde goedkeurende knik aangeeft  dat het nu welletjes is en dat hij eigenlijk weg wil.

De méérdurvers hebben al lang hun uitvlucht gevonden in portaalhangen of stoepzitten en in de beste gevallen de stadsbanken die vooral ’s zaterdags omgetoverd zijn in een soort openluchtwachtkamer.  ’t Is koddig om zien,  al die herenbroeken op een rij, een waaier van herensokken vrij met een in- en opgepakte schoot vol kleurrijke winkelzakken; een stoetenreclame op zich ! En daarboven een unaniem gezichtsmasker van “zie mij hier zitten”. Ze hebben met z’n allen wel hun hoofd gemeen dat, zonder voorafgaande afspraak, van links naar rechts of andersom, beweegt voor een voorbij waaiende oogverblinding net zoals ze de tennismatch volgen.

Neen, dan nog liever ons (mijn partner en ik)  uitgedokterd systeem van “we gaan ieder onze weg en komen op een afgesproken uur samen om bij een koffietje of een pintje of iets meer, onze koopervaringen uit te wisselen”.

Het krantenartikel vermeldt verder dat ongeveer 83 procent van de consumenten de producten eerst aanraakt, eventueel past, en nadien al dan niet koopt.  Voor 84 procent van de ondervraagden is bvb. het kunnen uittesten van de functies van een mobiele telefoon van belang en ongeveer 93 procent wil zijn kleren en schoenen kunnen passen.

Dat lijkt mij nogal evident.  Alhoewel, met een grote dosis zelfkennis kan men sommige kleren, zelfs de meest intieme stukken, op ’t zicht kopen, zonder bedrogen uit te komen.

Zoals men in sommige afgebeelde moppen ziet dat meneer zijn handen kromt tot een kom wat dan de maat van moeder de vrouw, vriendin of lief moet aangeven.. Voor een string lijkt het  mij niet zo moeilijk, zo’n koordje moet sowieso bij iedereen op de juiste plaats, me dunkt.

Het shoppen bij ons is zoals een L.A.T.-relatie, wij houden het hier  ’t liefst op een S.A.T. (shopping apart together).

 

 

 

 

 

 

13:05 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

shoppen ik ga niet graag alleen shoppen! Ik ben dan altijd klaar op een half uur, ik vind het gewoon niet gezellig... Neen, dan liever ofwel met mijn ma, ofwel met mijn lief. Die dat gelukkig ook nog eens graag doet; ik sta even lang te wachten en te keuren als hij aan het passen is als omgekeerd ;-)

Gepost door: Josie | 30-05-06

Ideaal Als men beiden van 't zelfde gedacht is, is dat inderdaad leuk, Josie.
Kwestie is dat men plezier beleefd aan shoppen en ook aan het after-shoppen :-)

Gepost door: Iris | 30-05-06

shoppen Hey Iris,
ik deel jouw mening!Ik ga ook liefst alleen shoppen.Alhoewel veel vriendinnen me wel mee vragen omdat ze weten dat ik meestal toch wel weet wat bij wie past.Ik ben op dat gebied nogal creatief en vindt het een superontspannende bezigheid ook als ik dit moet doen voor anderen.Want én voor jezelf én voor de ander tegelijkertijd,neemt veel te veel tijd in beslag!Bij mij duurt het toch een paar uurtjes vooraleer ik alles uitgepluisd heb en wat heb kunnen combineren die dan nog kwalitatief betaalbaar is.
Dus,als ik voor mezelf wil shoppen ,ga ik alleen,anders breng ik er niets van terecht!Het stoort me de andere te laten wachten terwijl jij past en je laat je ook beïnvloeden door hun smaak!Ik word er alleen maar zenuwachtig van!
Dat is inderdaad een goede oplossing,Iris,ik doe dit zelf ook als ik met een hoop vriendinnen op stap ga.We spreken af om dat uur op die plaats,dan kan je je tenminste voluit laten gaan!
groetjes,Rebecca.

Gepost door: rebecca | 02-06-06

De commentaren zijn gesloten.