18-06-06

BARCELONA (1)

Carlos Ruiz Zafon’s bestseller “De schaduw van de wind” http://www.boekgrrls.nl/BgDiversen/Aanbevelingen/ZafonCarlosRuiz.htm

waarin Barcelona de verlokkende hoofdrol speelt hakte onze spreekwoordelijke knoop door voor een bezoek aan deze Europese hoofdstad met wereldallures.

Tijdelijk gehuisvest in een rustige zijstraat van de vermaarde La Rambla en nadat we onze bagage nonchalant op het bed hebben geploft, haasten we ons naar dat kloppend hart waar ik me, zonovergoten, tussen de massa verdring, me in de sfeer nestel van Zafon en de openingswoorden van zijn roman in stilte oproep “…we wandelen door de straten van een Barcelona, gevangen onder de asgrijze hemel (ten tijde van het Franco regime 1945) met een zonnetje dat over de Rambla stroomt als een guirlande van vloeibaar koper….”

En vertrokken ben ik als één van de ontelbare franjes van een mensenguirlande, op en neer wuivend, me verloren zoekend tussen de nauwe steegjes

en spookachtige herenhuizen van deze eeuwig rebellerende hoofdstad van Catalonië, om pas tot stilstand te komen als de donkerte valt en de grillige lantaarns van de geniale  Antonio Gaudi hun schemerig licht vanuit hun vergane historische stam werpen over vlugge schaduwen en nachtelijk bruisende pleintjes.

Algauw  trekt een eerste straatact mijn aandacht wanneer dierenactivisten protesteren tegen de  nutteloze wreedheid van stierengevechten,

een eeuwenoude Spaanse folklore (volgens mij eerder een attractie) waar toeristen van heinde en ver zich hersenloos blind op staren en waartegen de Spaanse Gaia-mensen strijd voeren.  Uiteraard voel ik mee, blijf ik een hele poos aanwezig als vorm van medestrijd, doe ik een kleine duit in het zakje en zet ik het op de gevoelige plaat.  Ook ik heb mijn leven lang vertikt dit bloedig spektakel te aanschouwen gedurende al die voorbij jaren dat ik Spaans grondgebied betrad.

Even verder voldoe ik aan de legende van de Canaletes-fontein

en maak ik de belofte waar voor een volgend bezoek aan de stad door een paar glasheldere slokken naar binnen te slurpen, ook deels als welgekomen verfrissing.

Weken van tevoren hebben we ons gedocumenteerd en onze dromen stap voor stap tot de rand van de werkelijkheid gebracht; gewapend met een uitgebreid stadsplan, Globustaalgidsje, stapschoenen gesmeerd, zonneklep in aanslag en een 3-dagenticket voor de Bus Touristic op zak stomen we onze eigen zonnecrème-walm voorbij.  De kin veelal omhoog vanwege de architecturale hemel, de nek op tijd en stond gedwongen tot buigen voor alweer één of ander standbeeld waar onze bewonderende ogen blijven hangen op “body  en dress  painted” mensen

die in hun gecementeerde uitbeelding de melancholie zozeer hoog houden dat een opwelling tot aanraken je bekruipt,
maar je uiteindelijk beseft dat je best hun hoed spijst en hen zo even uit hun verstijving helpt met een buigende groet, een knipperend oog als dank  van hunnentwege.

La Rambla , zonovergoten, zwart bevolkt, bloemen, sangria en tapas, 

mensen van overal die zonder voorafgaande afspraak samen komen op deze boulevard van dromen, van onthaasting, van terug komen…..met halverwege  een oase van zuiders verlangen : la Boqueria, een lust voor het oog, een laving voor de goesting.

 

16:08 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

placa real ik geloof dat ik de placa real herkende.

nog een mooie zondag.

Gepost door: martin pulaski | 18-06-06

:-) amai dat ziet er daar wel heel fijn uit allemaal ;-)
en die tapas lust ik ook wel mmmmmmm ;-)

En je bracht de zon mee! Heel vriendelijk ;-)

Nog een fijne zondag!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 18-06-06

meegenieten Bedankt dat we mee mogen genieten van deze mooie trip. We kijken reikhalsend uit naar de volgende verhalen!

Gepost door: Dirk en FLeur | 18-06-06

welkom terug Dag Iris. Wanneer ik hier je eerste Barcelona-verslag lees, vermoed ik meteen dat het een geslaagde trip was. Laat je verhaaltjes maar op ons los. Ik volg je graag op je Catalonië-reis.

groetjes, Loretta

Gepost door: loretta | 18-06-06

Terugzien hey iris, fijn om je terug te 'zien'. heb met veel plezier je verslag gelezen en kijk reeds uit naar het vervolg. welkom terug en ik wens je een nog lang nazinderend 'barcelonagevoel'. lieve groet. marc.

Gepost door: marc | 19-06-06

.. dag Iris, goed dat je het goed gehad hebt, welkom terug.

Gepost door: evy | 19-06-06

5/5 en helemaal bijgelezen en natuurlijk goesting gekregen om ook te gaan. Ben ook toevallig aan de schaduw van de wind begonnen. Dat ze me nu even gerust laten, ik wil verder lezen. Groetjes.

Gepost door: gidsjoris | 19-06-06

stierenvechten Fijn, dat je even bleef stilstaan. Het zal die mensen deugd gedaan hebben. En het doet mij deugd te lezen dat niet alle 'Spanje-fans' ook achter die stierengevechten staan...

Gepost door: Josie | 22-06-06

De commentaren zijn gesloten.