27-06-06

OOK LEONARD COHEN KOMT VAN ZIJN BOEDDHISTISCHE BERG...

 

Toevallig lees ik vandaag dat Leonard Cohen, na zeven jaar geleden zijn maatpak te hebben ingeruild voor een boeddhistische monnikspij, van zijn berg is neergedaald om op Westerse bodem en naar Westerse allures opnieuw te publiceren.  Zijn zopas verschenen lijvige dichtbundel "Book of Loging" bevat vrijmoedige notities over de voorbije 22 jaar en vooral over zijn "nacht op een kale berg".

Mount Baldy in het Californische hooggebergte was, na zijn laatste tournee in 1993, de plek waarop de zanger zich besloot terug te trekken.  Hij ging er leven in een boeddhistisch klooster en nam de kloosternaam Jikan aan wat zoveel betekent als hij die voortaan geen woord meer zegt.

Maar de ontberingsverschijnselen waren er voor de Canadees blijkbaar te veel aan zodat hij neerdaalde en terug aan 't schrijven sloeg. Hij illustreerde zijn werk zelf met een reeks ongevleide zelfportretten, waarbij de lezer zich bijna gaat afvragen hoever zelfspot van zelfhaat verwijderd is.

Amaai, blijkbaar hebben die zeven jaar eenzaamheid boven op de kale berg zijn zelfbeeld niet positief geaaid.....dan toch maar liever de sofrologie op begane grond

 

Leonard Cohen " Book of Longing"  - HarpersCollins, 231 blz. - 25 euro  

16:08 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Leonard... pracht teksten... pracht stem... groetjes Pol

Gepost door: Pol de postman | 27-06-06

gossip Iris, ik wil geen spelbederver zijn, maar wist je dat Leonard Cohen bijna failliet zou zijn tgv een frauduleuze boekhouder (beweert hij) en dat boze tongen nu rodddelen dat hij daarom van zijn berg is afgedaald... wat helemaal geen afbreuk doet aan zijn grote singer-songwriter-schap.
Voor mij blijft Cohen een onaantastabaar monument, zijn catalogus bestaat uit fragiele poëzie op noten.

liefhebber,
Marlon.Gepost door: marlon | 27-06-06

:-) marlon, jij bent helemaal geen spelbreker, ik las ook zoiets tussen de regels door. En deze posting doet zeker geen afbreuk aan zijn kunstig imago.
Hij is en blijft een grote meneer die ik ook weet te beamen, zeker zijn poëzie. Hij zal zijn spiritualiteit ook wel verder zetten, beneden de berg.
Ik vind dat zijn afdaling best aansluit tot mijn bevinding van hoe men Oosterse filosofie op Westerse basis kan brengen en meteen wou ik Cohen nog eens in de kijker brengen voor de fans; goed bedoeld dus.
gedeelde groet,
Iris

Gepost door: Iris | 27-06-06

Leonard COHEN & Lorca COHEN- De Coene meubeldesign Geachte Marlon, Geachte Iris,
De antiquair Lorca COHEN is de dochter van de dichter en musicus Leonard COHEN (74 jaar). Ze wonen op hetzelfde adres in Los Angeles. Naast Engels spreekt zij ook vloeiend Frans. Zij komt regelmatig naar Europa (Brussel) om antiek voor haar zaak “Boo Radley’s Antiques” in Los Angeles te kopen.
Op zondag 26 maart 2006 konden we op de website van www.ebay.be een De Coene(?)bureau (eBay item 7402121450) zien. Het bureau wordt, via drie foto’s, door de antiquair COHEN Lorca van de antiekzaak ‘BOO RADLEY’S ANTIQUES, 6825 Melrose Avenue, Los Angeles , CA 900 38-3303; United States; Phone: 00 1 323 939-6909 ; te koop aangeboden.
Het De Coene(?)bureau werd als “European Art Deco Desk By De Coene circa 1935” omschreven. Zij hadden “Frans/French” als ‘Regio van oorsprong/Region of Origin’ ingevuld.
Omschrijving:
This Amazing twin pedestal Desk made of maple and ebonized maple is a "Metropolis" style desk. It was made in 1935 by De Coenes who was a famous Belgium Designer. But the design has a traditional French art deco appearance. This piece has a wonderful shine and depth of color. The pedestals allow the piece to seem like it floats and yet has an incredibly sturdy appearance. It evokes grandeur and elegance. A great place to get some work done! if you have any questions we will be happy to help, so call us at 323.939.6909.
Van dit bureaumodel is in de De Coene-archieven nog geen enkel spoor (schematische tekeningen, toonzaalfoto's, catalogusfoto's...) gevonden.
Aanvullingen, opmerkingen en suggesties zijn steeds welkom.
Hopende u hiermede van dienst te zijn geweest, danken wij bij voorbaat voor uw constructieve medewerking,
met de meeste hoogachting,
Noël Hostens, Ingenieur-architect,
Onderzoeker De Coene meubeldesign Kortrijk 1900-1975,
Oostnieuwkerksesteenweg 14, 8800 Roeselare
Tel. & Fax:00 32 (0) 51/ 20 88 97; GSM: 00 32 (0) 496/ 259 169;
E-mail: hostens.noel@skynet.be
Website: www.decoeneartvillage.be
P.S.: meer informatie over het onderzoek van het De Coene meubeldesign kan u vinden via "google" ; "yahoo" of "search.msn" door "noel hostens" in te tikken.
Het erfgoed van de designmeubelfirma De Coene uit Kortrijk (1900-1975) wensen we verder in kaart te brengen. Een gedeelte van het onderzoekswerk is nu reeds op de website www.decoeneartvillage.be te zien. De Coene meubelen werden via hun toonzalen van Brussel, Luik, Namen, Antwerpen, Gent en Kortrijk verkocht. Ze zijn te herkennen aan identificaties die soms op de sleutels, de rugzijde van de kasten of de onderkant van de laden zijn aangebracht. Naar schatting is reeds de helft van dit erfgoed geïnventariseerd. In hoofdzaak ontbreken nog gegevens uit de periode 1900-‘25 (art-nouveau, arts and crafts, neo-stijlen) en uit de periode 1925-‘50 (art-deco). De kennis vervat in het ontwerpen en produceren van deze meubelen (o.a. eetkamers, slaapkamers, bureau's...) willen we voor de volgende generaties bewaren.
U kan ons helpen door foto’s, tekeningen, toonzaalfoto’s, catalogi, documenten… van De Coene meubelen te mailen, op te sturen, te faxen… naar Hostens Noël, Oostnieuwkerksesteenweg 14, 8800 Roeselare, Telefoon en Fax: 00 32 (0)51/ 20 88 97; GSM: 00 32 (0) 496 259 169; E-mail: hostens.noel@skynet.be
If you have any questions, comments or reactions, please write to us at hostens.noel@skynet.be.
We will be very pleased to answer them seriously.
Gepost door: Noël Hostens | 18-07-06

godzijdank is hij van die berg gekomen!! anders hadden al die mensen gisteren in het minnewaterpark te brugge niet zo'n fenomenaal optreden van hem gezien!!! ZO ONWAARSCHIJNLIJK MOOI. inderdaad een onaantastbaar monument

Gepost door: chris | 11-07-08

Bij deze heeft dit allemaal aan mij aan getrokken alles wat met boeddhistis te maken heeft en ik sluit mijn zelf hier bij aan om alles te kunen delen om zieken en arme ongelukkige mensen beter te maken.

Gepost door: Milan | 15-01-14

De commentaren zijn gesloten.