27-06-06

OOSTERSE FILOSOFISCHE IMPACT OP WESTERSE CULTUUR

Of Oosterse filosofie aangepast aan Westerse cultuur en hoe alweer, naast een nieuw fenomeen een nieuwe benaming mijn woordenschat aanvult : sofrologie.

So-fro-logie…..een paar keer luidop herhaald vooraleer ik het woord spontaan op mijn tong kreeg.

Na meer dan een jaar klachten van overal-spier-pijnen, na herhaalde onderzoeken en gesprekken bij de reumatologe werd ik doorverwezen naar de sofrologe (?)

Vooraleer klakkeloos een definitieve afspraak te hebben gemaakt met die sofra…dinges, toch eerst maar even internet ingeschakeld en uitgekomen op een definitie die me wel aansprak.

De Sofrologie is een filosofie die de mens bewust maakt van zijn autonomie, authenticiteit en verantwoordelijkheden en dus de weg naar een persoonlijke ontwikkeling; een wetenschap die het menselijk bewustzijn bestudeert.

Na yoga-sessies in ’t verleden en me recentelijk te hebben toegelegd op zen-boeddhisme, dacht ik mezelf onder de knie te hebben en te kunnen houden; niets blijkt minder waar. Nu ja, eerlijk toegegeven, de laatste tijd kwam ik eigenlijk niet meer toe aan mijn portie zen omdat ik één tot tweemaal daags ruimte en tijd moest vinden om me tenminste gedurende een half uur (liefst langer) te wijden aan algehele afzondering in rust en stilte. Dit kon en kan ik wel nog vinden in mijn wekelijks natuurstappen, toch blijkt dit niet voldoende te zijn.

Dus dan maar verder gezocht en dankzij een verstandige reumatologe met aanleg voor spiritualiteit en niet meteen grijpend naar pillen als paardenmiddel, uitgekomen bij de sofrologe. (De Sofroloog is gekwalificeerd en kent zijn eigen bewustzijn en zijn beperkingen. Hij respecteert zijn cliënt en zal nooit zijn eigen ideeën opleggen. Hij oordeelt niet en blijft objectief)

Sofrologie is een dynamische relaxatie die streeft naar harmonie tussen lichaam en geest en kent als basisprincipe positief denken
Alles wat ons bewustzijn positief ervaart zal hoe dan ook een positieve invloed hebben op ons doen, denken en voelen. Positief denken zal resulteren in een zowel geestelijk als lichamelijk welbehagen.

Nu al een paar sessies achter de rug met volgende constatatie :sofrologie is de leer waarin  yoga, zen en boeddhisme samenkomen, maar dan geschoeid op Westerse leest. Het komt erop neer dat men gelijk waar, staand, zittend, bepaalde adem-relaxatietechnieken toepast die je op het moment zelf ontlasten van opkomende negativiteit, zonder dat je daarvoor de lotushouding moet gaan aannemen of een aparte ruimte dient op te zoeken. Tegelijk leer je je geest te ontdoen van je omgeving(negativiteiten) en je te focussen op je innerlijke zelf.

Terwijl er ook de nodige lectuur bijgenomen en…..vooruit met de geit !  

http://www.biofeedback.be/startframeset.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16:28 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

theorie Dag Bloem, ik zag je blaadjes weelderig opengaan, inderdaad: sofrolgie is een bloeiend wondermiddel, maar je moet het tere plantje dagelijks water geven. Begin jaren negentig werd deze relax-methode succesvol toegepast door de Belgische topveldloopster Véronique Collard, ze ging er minder verkrampt van lopen. Ik heb er toen ook veel over gelezen, maar ik moest ook altijd gulzig kunnen leven. Het liep dus niet lekker.

zo frologisch,
Marlon.

Gepost door: marlon | 27-06-06

ik leef in een andere wereld met 'objectieve wetenschappers' die hun tijd dààr niet mee verliezen...

Gepost door: schilderia | 28-06-06

.. dag Iris, Marlon vertelde me dat je ziek bent. Veel beterschap, en ik hoop dat je veel kracht put uit het positieve denken van de sofrologie. Rust maar goed uit tegen vrijdag!

Gepost door: Evy | 28-06-06

onbekend Sofrologie, nog nooit van gehoord, interessant om lezen. Ieder van ons heeft dagelijkse behoefte aan het even alleen zijn, de gedachten laten dwalen. Ik kan dit dankzij mijn looptrainingen, zijn een echte therapie geworde,, onmisbaar.

Gepost door: Dirk | 28-06-06

op ziekenbezoek Hallo Iris, ik vernam elders dat je een beetje ziekjes bent. Ik wens jou spoedig beterschap en hoop je hier dra weer aan te treffen met nieuwe blogpoëzie. Is het misschien een troost als ik je een linkje schenk, alle kleine beetjes helpen toch, of niet?
tot gauw, loretta

Gepost door: loretta | 28-06-06

ik kan het niet laten om tussendoor, bij het "heropstaan", even mijn blogvrienden op te zoeken. Lieve mensen, jullie medeleven en steun ontroeren me en doen deugd: bedankt voor jullie verbondenheid waaraan ik zoveel waarde hecht,
Iris

Gepost door: Iris | 29-06-06

Koel Hou het hoofd koel, lieve iris. verzorg je wel.
marc

Gepost door: marc | 29-06-06

HEY Bedankt voor je leuk berichtje!
Ik studeer inderdaad in Gent, en ik vind het een prachtige stad. Als inwoner van Gent kijk jij daar misschien anders tegenaan, maar zoveel water zijn we hier in Limburg niet gewend ;)
Mijn naam is afkomstig van de altijd groene heester, Mirte genaamd. Bij mijn naam staat er alleen nog een 'h' tussen, maar kan ook nog geschreven worden als 'Myrte' of 'Myrthe' 8)
Vele groetjes ;)
Doeii__x

Gepost door: Mirthe | 29-06-06

8) Bedankt! Het is inderdaad een verrukkelijk gevoel! Nu kan ik een zorgeloze vakantie tegemoed gaan!
Fijn om zo eens een jong-van-hart-oma tegen te komen op internet, dat gebeurt ook niet veel 8) Ik vind het heel leuk dat je een blog bijhoudt, mijn oma weet amper wat een computer is ;)
Je bent een echte Gentenaar merk ik 8) Ooit wordt ik er ook nog één 8) Ik kom zeker naar de Gentse Feesten, ik ben er nog nooit geweest, maar nu wil ik ze zeker niet missen!
Nog veel plezier met je blog en tot nog eens!
Groetjes__*

Gepost door: Mirthe | 29-06-06

De commentaren zijn gesloten.