29-06-06

HOOP VOOR ONZE KINDEREN

Hoop, de éne teert erop verder, de andere verwerpt ze, nog een ander blijft er stoïcijns bij.  Laat ik nu juist, in deze dagen van droefheid die menig hart inpalmt, in mijn favoriete weekblad een bezinning lezen over "Grote Gevoelens", meer bepaald over hoop.  Het kon niet beter getimed.

Blijkt dat hoop er haast elk moment van ons leven is.  Groots, gretig of integendeel onzichtbaar, maar meestal wel diepgeworteld of zoals filosoof Soren Kierkegaard stelt : "Hoop is een passie voor wat mogelijk is".

Persoonlijk vind ik deze stelling langs de rooskleurige kant bekeken en zou ik deze durven uitbreiden met "Hoop is een passie voor wat mogelijk is ......maar ook voor datgene wat absoluut onmogelijk is" (m.a.w. niet door de beugel kan).

Hoop zou niet los te koppelen zijn van angst.  Daarbij hoort onvermijdelijk loslaten, dat voor een veel evenwichtiger leven zorgt of zoals de Griekse stoïcijnse filosoof Epictetus (v. 50 tot 130 na Chr.) verkondigde : "Geef me kracht om alles te accepteren wat ik niet kan veranderen, en net zoveel kracht om me honderd procent in te zetten voor dat waar ik het wel kan.  En geef me daarbij de wijsheid om te onderscheiden wat wel en wat niet in mijn vermogen ligt."

Moest het nu Nieuwjaar zijn ik gaf de wereld die boodschap mee op een wit onaangetast landschap met kinderen hand in hand dansend in H-vorm

20:25 Gepost door Iris | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

hoop Mooi geschreven, Iris! Of nu kinderen vallen onder een misdadiger, of nu kinderen vallen in een oorlog, of nu kindeen vallen in hongersnood, of nu kinderen vallen onder opgedrongen arbeid, of nu kinderen niet vallen en hun hele leven getraumatiseerd moeten doorlopen, of nu kindeen niet vallen maar gehandicapt door het leven moeten, of nu kinderen niet vallen maar hun recht op onderwijs niet toegekend krijgen, of, of, of... kinderen zijn kinderen en dus onze toekomst DAN BESTAAT ER GEEN OF. Want toekomst, dat is hoop, is het niet?
Hartelijke groeten.

Gepost door: sebastian | 29-06-06

Hallo Iris. Zeer verrast door mooie en interessante teksten. Goed weekend.

Gepost door: enscho | 29-06-06

zo maar even Heb echt geen tijd om te lezen, doe ik beslist morgen. Maar zo maar even de groetjes van een land dat het nog ver gaat schoppen in het voetbal

Gepost door: sebastian | 30-06-06

'n avond Iris We lezen hetzelfde blad, dat wisten we reeds van in de Tessa-club. Ook ik was geïntrigeerd door het artikel over "hoop". Wist je dat de tekst van Epictetus reeds vele decennia de "mantra" is van AA (Anonieme Alcoholisten)? Natuurlijk wist je dat, wat stel ik me weer aan.

dag nachtmeisje,
Marlon.

Gepost door: marlon | 01-07-06

:-) @Sebastian, ik hoop met Duitsland mee wat het voetbal betreft want in het wielrennen hebben ze minder geluk.
@Marlon, Maar neen, ik wist dit echt niet van die AA-mantra. Nooit zelf of rondom mij er in aanraking mee gekomen. Blijf je maar verder aanstellen ;) bij mij komt het toch niet zo over :-)
Wat wel over komt is één van mijn mijn motto's dat een mens nooit of te nimmer te oud kan worden om bij te leren"

warme, veel-takkige sportgroetjes, hou het enthousiasme er met mate in
Iris

Gepost door: Iris | 01-07-06

De commentaren zijn gesloten.