06-07-06

KOMKOMMERTIJD ?

Elk jaar opnieuw heeft men het over de komkommertijd.  Dit citaat begint nu echter wel van zijn pluimen (schillen) te verliezen. Kranten en TV hebben hun vette kluif aan  topsporttornooien en de ontelbare festiviteiten dat ons landje rijk is.  Overal ter stede en te lande vloeien uiteenlopende festivals in elkaar over.  Braderijen en buurtfeesten blazen zomerse wind door stadsbuurten en de laatste trend (wat ik er nu wel over vind)  zijn nepstranden midden in ’t stad.  Dan maar liever naar onze Belgische kust voor echt zeezand waar nepsteden van zandsculpturen hun verhaal brengen.

Terwijl ik me nu gezellig onderdompel in het voetbal, wielrennen en de tennis, is mijn blik al gericht op de komende  Gentse Feesten.  

Tien Dagen lang bruist, vonkt en spettert het, dag en nacht gaan in elkaar op en ons dialect, alhoewel sterk aanwezig, mengt zich gezapig in de multi-culturele klanken van gezamenlijk gefluit en  Ooooooh’s bij de kleurrijke vuurboekée’s die  dagelijks de stadslucht bewieroken.

Onze binnenwateren worden overrompeld en deinen mee binnen hun oevers op zuiderse Polé-Polé golven. 

Op ieder plein, om elke hoek, wacht je verrassend één of ander straatact, het stadscentrum als één grote verzameling van stukjes Rambla’s.  Hier kan Barcelona nog van leren.

Grote namen houden het bij grote pleinen terwijl het grote talent zichzelf uitslooft in de kleinere locaties en ontelbare intieme zaaltjes.  Ik ontdekt er elk jaar nog ééntje bij.

Vermits wij er pal middenin wonen moeten we er natuurlijk ook de blutsen met de builen bij nemen.  Maar als je ’s morgensvroeg, nog half slapend, de broodnodige boodschappen doet, neem je ook minder aanstoot aan de nog ronkende kasseislapers

die pas ontwaken bij de  ronddraaiende veegborstels van onze stadruimdienst Ivago. De mensen van Ivago zijn tijdens deze overvloedige dagen echte helden en ook op onze politie kunnen we ons vertrouwen bouwen.  Die zijn echte festivalspecialisten, overal onopgemerkt aanwezig en terstond ter plaatse waar het moet.

Tijdens dit grootste Europees Cultureel Volksfeest moeten de inwoners wel hun stad kunnen afstaan en daar hebben sommigen ? velen ? het er moeilijk mee.  Vooral de centrumbewoners, waar ook wij toehoren.  Toegegeven ’t is niet altijd leuk om tien nachten op een rij een paar keren uit je slaap geroepen te worden door feestgangers die naar hun auto terugkeren en denken dat hun portière even zwaar geworden is als hun armen en benen of de groepjes die elkaar nog een leuke (halve) nacht toewensen en daar een half uur overdoen met een samenvatting van hun belevenissen.  Dan heb ik al lang mijn oordopjes bovengehaald, of liever ingebracht. 

Anderszijds als de wind de juiste (onze) richting uitgaat, dan pik ik, lekker lui liggend, een concertje  van op St. Jacobs mee en gebeurt het vaak dat ik, meeneuriënd, zonder oordopjes inslaap op Raymond’s “Vlaanderen boven” of “Je veux de l’amour”.

Of Johan Verminnen die steevast zijn “Mooie dagen” de lucht in laat als zoveelste ode aan de eerste ontmoeting met zijn huidige vrouw, voor hem de mooiste Gentse Feesten ooit.

Ook met een omfloerste Frank Boeyen ben ik al eens naar bed gegaan; was me dat genieten met “Koud in mijn hart”.  Dit jaar wordt het met Roland en verheug ik me nu al op een flinke portie blues en rock.  Dat belooft dus !  

Voor wie ’t nog niet weet en er graag wil bijzijn : www.gentsefeesten.be

 

 

08:40 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

miss Iris Gent heeft groot en schoon gelijk dat ze Iris als ambassadrice voor hun feesten gekozen hebben. Dit jaar komen we zeker kijken, liefst naar tonton Roland. En stiekem naar een bloemenmoeder, Iris is haar zomernaam.

al festivallend,
Marlon.

Gepost door: marlon | 06-07-06

Gent We tellen de dagen af naar de feesten en hebben onze planning al opgemaakt!

Gepost door: Dirk en FLeur | 07-07-06

de moeite Ja, mijn kinderen zij ner al geweest op die fameuze Gentse feesten. Zou ik toch ook nog eens ooit moeten meemaken...
hartelijke groeten

Gepost door: sebastian | 07-07-06

:-) ja Polé pole op het water is dit jaar ook geen feit meer... ik denk dat ze de gentse feesten willen inkrimpen...

Groetjes

Gepost door: Ourlipsaresealed | 07-07-06

:-) Allemaal hartelijk welkom bij de Gentsche Stroppen !
En bedankt vooruwaaaaaandacht ;-)
Iris

Gepost door: Iris | 07-07-06

:-) ik heb toch mijn twijfels er over... ze zouden het meer moeten verspreiden. Het zou toch prachtig zijn om iets aan de watersportbaan te doen? Met het water op de achtergrond? Maar dan heb je weer geluidsoverlast. Het feit is wel dat er héél veel bezoekers komen en dat het niet altijd even goed is ivm "veiligheid" ... die hekkens zoals vorig jaar zijn ook maar bijzonder stom hoor... als er dan iets gebeurd is lopen zelfs uitgesloten. Maar ik vind het prachtig hoe de touristen en de belgen het bijzonder fijn vinden die gentse feesten, dat zie je nergens!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 07-07-06

@Ourlipsaresealed Je hebt gelijk. Maar de Watersportbaan ligt dan alweer te ver buiten 't centrum voor de bezoekers. De laatste jaren deed men al aan spreiding zoals het Blue Note Jazzfestival aan de Bijloke-site, het Baudelopark, de Beestenmarkt (Boomtown) en nu ook nog de St.Baafssite.
Ik pleit hier nu wel voor de Gentse Feesten en ben er ook fier op dat dergelijk formaat kan maar ik hou telkens ook weer mijn hart vast bij masssa-stormlopen waar alles potdicht geraakt; zelf doe ik daar niet aan mee; ik pik eerder het kleinschalige mee.
Wij, als centrumbewoners, hebben inderdaad lawaai-overlast maar knijpen ogen en oren dicht omdat het positieve nog altijd opweegt tegenover het negatieve, waar vele Gentenaars het er niet altijd mee eens zijn. Het kost soms moeite globaler te denken en te zien, velen willen dit niet. Wij dus wel.
Iris

Gepost door: Iris | 07-07-06

De commentaren zijn gesloten.