10-07-06

FEEST VLAAMSE GEMEENSCHAP

Ik weet niet waarom maar ik heb zo’n soort liefde/haat verhouding met het feest van de Vlaamse Gemeenschap.  Alhoewel ik uiteraard fier ben Vlaming te zijn, voor tal van redenen, voel ik me toch in d’eerste plaats Belg.  Maar goed, de Walen hebben hun viering, dus de Vlamingen dan ook maar; zo maak ik mezelf wijs.

En vermits ik het culturele hoog in de vaandel draag, zal ik dan ook een gewillige toeschouwer zijn bij dezeVlaamse Gemeenschapviering.

Vanavond, de vooravond van 11 juli, pakt Gent alweer uit met een primeur.  En vermits men het zo mooi en geloofwaardig formuleert, ben ik dan ook gewonnen om erop af te gaan.

De Belfort-beiaard, het St.Baafs-orgel, een koor op de fameuze Henri Van De Velde’s Boekentoren en de Beethoven Academie maken samen één concert, onder de titel Torenhoge Ontmoetingen.

BELFORT
ST.BAAFS
BOEKENTOREN

De achterliggende gedachte achter dit concert, hakte voor mij de geloofwaardige knoop door. Het gaat om een muzikale dialoog tussen de kathedraal als symbool van religieuze macht, het belfort van burgerlijke macht, de  boekentoren van intellectuele macht en St. Jacobs van volkse macht.  En voilà die prachtige mengeling spreekt me dus wel aan in een stad die voortdurend ijvert voor een zo goed mogelijke multi-culturele samenleving.

Het komt er dus op neer dat het symfonische orkest van de Vrt-radio, live, een nieuwe compositie zal spelen.  De befaamde componist Dirk Brossé heeft dit speciaal voor deze gelegenheid geschreven.  Hij componeerde een Perpetuum Bolero, waarbij hij op dit ritme de drie torens met elkaar laat musiceren.  Allerlei percussie-instrumenten van over de hele wereld worden bespeeld. Naar het schijnt wordt het een technische heksentoer.  De clou is dat beeld en klank van drie verschillende locaties, via een straalverbinding, worden doorgestuurd naar grote schermen en dat ze samen te zien zijn in een harmonieuze totaliteit.

De stadsbeiaardier bespeelt de compositie mee op de beiaard van het Belfort.. Terwijl weerklinkt het stuk op het grote orgel in de St. Baafskathedraal en op de bovenste verdieping van de Boekentoren zingt een multi-cultureel koor mee.

En voor diegenen die er vanavond echt niet kunnen bijzijn, wordt dit alles nog eens hernomen tijdens de Gentse Feesten op zondag 16 juli e.k. om 23u.

Met deze compositie en multimediale uitvoering draagt Gent met haar 11-juli-viering duidelijk een boodschap van harmonie en verstandhouding uit.  Letterlijk en figuurlijk.  Het project krijgt dan ook als titel “A different dialogue”

Voor deze achterliggende boodschap in de titel alleen al, wil ik er me achter scharen als een soort “My way to say and to share” zonder van de daken te schreeuwen, maar in alle eenvoud door aanwezig te zijn en de boodschap in mij op te nemen en in stilte door te geven. Hier speelt alweer die verbondheid, het sleutelwoord in mijn doen en laten.

16:15 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

dag Iris
wat een mooi stukje
en prachtige foto's
11 juli is voor mij
in mijn bruisende stad
toch iets speciaals
want aan de overkant waar ik woon
vloeit hier nog ergens een restant
van de groeningebeek
een bloedige hevige strijd
doet mij daaraan denken..
fijne avond nog
grts
vhike

Gepost door: vhike | 10-07-06

De commentaren zijn gesloten.