10-07-06

GEZONDE KOFFIE

De Gentenaars mogen zichzelf wel fiere Stroppen noemen, ze staan echter ook bekend als koppig, vurig en rechtuit van mening.  Als toeschouwers zijn ze de ideale barometer voor optredende artiesten, cabaretiers, musici, zangers enz….  Ik herinner me nog van toen ik in mijn prille jeugdjaren gewillig elke zondag mee drentelde (van moetens) met mijn moeder naar de opera.  Als daar één of andere sopraan, tenor en varianten zich in ’t verkeerde keelgat schoot, dan was er maar mager handgeklap, terwijl als hun stemvibraties wel in de smaak vielen ze konden rekenen op minuten lange ovaties.  Menig buitenlandse diva's en tenoren wisten hoe licht of hoe zwaar ze wogen want een boeh-geroep loerde altijd vanuit de publiekelijke coulissen.

Als rasechte Strop zit die traditie (zonder geroep wel te verstaan) ook in mij verankerd en ben ik niet te beroerd om met negatieve dingen uit mijn stad naar buiten te komen.

Zo ben ik de laatste tijd zeer misnoegd over de luchtkwaliteit.  Je kunt hier in ’t centrum geen voet buiten zetten of de stofdeeltjes vliegen je rond en in de oren, neusgaten en keelholte.  Ook binnenshuis, zelfs met ramen en deuren dicht, nestelt het stof zich plakkerig op alles en nog wat.  Ik loop hier soms zo nijdig als een spin en gelijk een halve gare rond met mijn regenboogkleurige ragebol dat het geen zicht is.

En zie wat lees ik vandaag in De Gentenaar :

Lucht in stad erg vuil en slechter dan in de Kanaalzone en in het industriegebied. Ircel, de intergewestelijke cel voor leefmilieu meet dagelijks hoeveel vervuilde stoffen er in de lucht zitten en geeft een cijfer van 1 tot 10.  Een 1 is zeer goed, een 10 verschrikkelijk slecht.

Vorig jaar kampte Gent-centrum vaker met ondermaats slechte lucht.

Ze zijn wel zo slim om er publiekelijk geen cijfer op te plakken maar we merken genoeg aan onze ademhaling hoe scheef  de klepel van Klokke Roeland hangt.  Bij die plakkende hitte zijn we heel vaak genoodzaakt binnen de eigen muren te blijven en dan is het eens terrasjesweer !

Vlakbij dat bruggetje, daar hebben wij ons optrekje, daar slurpen wij onze koffie met ontelbare stofdeeltjes, maar wel suikervrij, voor de gezondheid

Santé !

 

 

18:24 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Gelukkig is het in onse landje meestal westenwind zo waaien de schadelijke stofdeeltjes van bij ons in Brugge naar jou in Gent. Straks verbrand ik nog wat PET-flessen op mijn koertje. Gezondheid!

Gepost door: marc | 10-07-06

geschrokken Ben geschrokken van dat nieuws. Dacht altijd dat rapporten van de slechte lucht sloegen op de industrie, het havengebied, niet op de binnenstad! Langs de andere kant schrik ik ook weer niet zo hard, onze buren vertelden nog dat ze bij hun renovatie merkten dat de muren aan de voorkant van het huis vol roet zaten langs de ramen, van de Lijnbussen die door de straat denderen... Gezond!
Maar dat doen we eraan he... Als niet iedereen meewerkt, weinig vrees ik!

Gepost door: Josie | 10-07-06

roet, stof, smurrie... @hé marc, Wacht maar, wij zullen hier op de Gentse Feesten met zo'n miljoen adems de wind eens richting Brugge blazen ;-)
@Josie, Als we met z'n allen nu eens heeeeeeel erg milieubewust zouden zijn en onze auto op stal laten en moest het openbaar vervoer méér op electrisch rijden, dat zou al een ferme stap in de goede windrichting zijn, denk ik. En ook nog minder walgelijke rook-worstenkramen tijdens de G.F.
alweer zwoele (20°C) nachtgroetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 10-07-06

voor Iris en Marc Wat is het lekker om in Leuven uit de wind te zitten, in schoon gezelschap.

adem onze adem,
Marlon & co.

Gepost door: marlon | 10-07-06

Wat denk je, Iris dat ik tijdens de Gentse Feesten in Brugge zal zijn? (trouwens gisteren een mooie reportage gezien over een Griekse Gentenaar, Daskalides, 'tes tojch a speciool ras, die geinteneirs')
lieve zonnegroet. marc

Gepost door: marc | 11-07-06

den buiten Wat is het heerlijk op den buiten te wonen, rechtover mij een grote akker, en enkele honderden meters van ons huis kan ik al een stuk bos in. Soms wel wat "geuroverlast" tijdens de bemestingsperiode maar die nemen we er graag bij. Alhoewel ik moet zeggen dat Sidmar en andere industrie in de kanaalzone blijkbaar onze lucht hier in Wachtebeke ook duchtig durven "verpesten".

Gepost door: Dirk | 11-07-06

@Dirk Toch hebben wij, na 25 jaar besloten om van den buiten naar 't stad te komen wonen, kwestie van veel cultuur en allerhande bereikbaarheid en van geen immense tuin meer te moeten onderhouden. Deze uitgespaarde tijd spenderen we nu aan wekelijkse groene stapbeurten waarbij we andermans tuinen gaan bewonderen tewijl zij er puffend en zwetend in wroeten ;-) We zijn dan ook een paar jaar ouder hé .
gr. Iris

Gepost door: Iris | 11-07-06

De commentaren zijn gesloten.