11-07-06

POËZIE

Vanaf deze week begint Knack met “Een zomer van poëzie” en verschijnt er elke week een gedicht voorzien van commentaar.  Deze gedichten komen uit een selectie van 48 dichters die enfant terrible en nachtburgemeester van Gent Guido Lauwaert

nauw aan het hart liggen en waarvan zijn bundel,  De tweede stem, in januari 2007 verschijnt bij Roelarta Books.

De primeur, deze week, is voor Jozef Deleu, voormalig hoofdredacteur van Ons Erfdeel .

Zijn voortdurend in touw zijn om andermans literair werk te promoten, getuigt van literaire gedrevenheid.  Wat ik zo prachtig vind aan Deleu is dat hij gruwt van grote woorden, aanstellerigheid en de stelling dat een mens iets bereikt als hij opklimt op de sociale ladder. Een reflectie van zijn nuchter denken licht op in zijn poëzie. In het volgend gedicht van zijn hand kan men zijn persoonlijk oordeel bespeuren over hoe de schrijver, de dichter, het kleine wereldgebeuren dat zich groot voordoet, rond zich ervaart. De poëzie van Deleu zet aan tot denken, door de kaalheid van de zinnen, waarbij hij het aankleden overlaat aan de lezer.

“Ik ben een boerenzoon” is een uitspraak van hemzelf , die hij steevast laat horen, deels uit fierheid, deels uit provocatie. Het siert hem en mag het bij deze een bedenking wezen voor diegenen die enkel en alleen hun literair ego ’t liefst zelf aaien.

 

Dichter

 

Hij houdt de woorden
staande in de praalstoet
van de taal.

 

Van niets weet hij
alles. Van alles
weet hij niets.

 

Al in het voorjaar
ziet hij de bladeren
vallen.

 

Zijn testament ligt
klaar.  Alleen de blinden
heeft hij nooit mishaagd.

 

Jozef Deleu

 

15:53 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: poezie, levensbedenking |  Facebook |

Commentaren

lieve Iris
bedankt voor je toffe reactie
mijn bruisende stad
betekent inderdaad heel veel voor mij
ik ben er opgegroeid
naar school gegaan
en ik werk er
fijne dag ook voor jou !
grts
vhike

Gepost door: vhike | 11-07-06

lieve Iris In bepaalde kringen staat Jozef Deleu ook ter discussie, voornamelijk in de Vlaams-georiënteerde. Zijn opvolger heeft zich voorzichtig kritisch uitgelaten over het dichtwerk van zijn vroegere baas. Men verwijt Deleu een zekere pronkzucht, ijdeltuiterij, traditionalisme en onbegrip voor de poëzie-vernieuwers. Ik maakte hem mee aan het Kon. Hof, tja, dat ging hem wel lekker af. Wat niet wegneemt dat zijn Erfdeel-nalatenschap indrukwekkend is, schoon missionariswerk. Er is voor en er is tegen, er is ook (onwetend en) neutraal, zoals ikke (je Marlon, warme groetjes).

Gepost door: marlon | 11-07-06

@marlon Daar kan ik best inkomen; een mens kan natuurlijk niet van alles, van alle voors en tegens op de hoogte zijn; daarvoor moet men verschillende literaire bladen lezen; ik ben enkel afgegaan op Knack en het gedicht beviel me wel en ook zijn Erfdeel-edities daar ben ik jarenlang op geabonneerd geweest. Maar 't is altijd interessant om andere klokken te horen, zoals men dit hier zegt; bedankt daarvoor Marlon.
avondgroetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 11-07-06

De commentaren zijn gesloten.