13-07-06

KAPCULTUUR

De “boekskes”lees ik doorgaans niet omdat ik geen boodschap heb aan het leven van BV’s of kleine pierkes die ik niet ken. Ik kan wel waardering opbrengen voor het werk van sommige BV’s maar dan heb ik er ’t liefst zelf voeling mee en ga ik naar één of ander optreden, film of concert. Wat ik wel heb leren inzien is de grote impact die BV’s op Jan en Mie Modaal hebben.  Ik achtte het niet voor mogelijk en toch is het zo dat zowel mannen als vrouwen zich spiegelen aan hun idool, ongeacht hun leeftijd. Bij mijn bezoekjes aan de kapster (zowel voor heren als dames) neem ik steeds een innerlijke aanloop tot een stukje andere wereld.  Dan zet ik mijn denken op nul, laat ik me drijven op de reglementen van ’t kapsalon, geef ik me gewillig (moet wel) over aan de vaardige handen van mijn kapster, hou ik mijn gehoor één en al open voor een wereld die de mijne niet is en ga ik verwonderd mee in de wereld van de “boekskes”. 

Jonge mannen die ijveren voor identiek hetzelfde kapsel als hun idool en als de kapster niet goed mee is dan grabbelen ze diep in hun broekzak naar een verkreukeld stukje die ze met een lichte blos eindelijk naar boven toveren en waarop de kapster  reageert met “Ach, den diene”. Soms zie je een gekrulspelde oudere dame vanonder haar droogspoetnik loeren, naar haar bril grabbelen en met de glazen op een halve meter van haar ogen, perfect uitvergroot, het idool aanschouwen waarop eerst haar mondhoeken verraden of ze goedkeurend zal instemmen of niet.  Een jong meisje, blijkbaar ook vallend op dezelfde gel-gladde jongen , port de jonge man aan, bewerend dat het HEM nog beter zal staan dan diene matcho op papier.  Waarop de jonge held nog meer gaat blozen en, voor 100% overtuigd van zijn juiste keuze, zich berustend aan de wasbak neerploft.

Intussen zijn de tongen losgekomen en heeft het kapperspubliek  het ijs doorboord; op hun as draaiende zetels worden naar elkaar gericht. Alleen de cliënte ( zo noemt mijn kapster haar geëerd publiek) waaraan gekortwiekt wordt moet nu haar oogbollen tot in haar uithoeken draaien om mee te volgen en de spoetnikdame is nu wel verplicht het liplezen te hanteren. Het gaat naderhand al niet meer over de protagonist van het verhaal, neen, de hele reutemeteut van zijn levenswandel wordt uitgespit en menig geëpileerd wenkbrauw wordt opgetrokken. En die jongen aan de wasbak, ach die is reeds vergeten, zijn idool ligt nu op de bovenste plank en zijn afdruk al lang in de vuilnismand. Er zal hooguit een instemmend knikje volgen wanneer hij de zaak verlaat maar waar zijn idool nog altijd de scepter zwaait. 

Ik zit intussen mijn “boekskesschade” in te halen, af en toe opkijkend, met een eensgezinde lach, ook al heb ik geen benul over wie nu alweer in de spotlights staat of over de catwalk loopt.
Als ik straks thuiskom zal ik mijn weetjes doorgeven aan mijn partner en heet van de naald kunnen vertellen dat onze grote bokser, die als enige aller Belgen een muilpeer incasseerde van Mohammed Ali, op zijn zestigste en voor de derde keer gehuwd is; dat Britney Spears’s haartooi in ’t zwart zit, dat die Hollandse actrice, je weet wel van “Zeg eens A” ook borstkanker heeft, dat, dat……..Als dan mijn “boekskesrelaas”  uitgepraat is zal mijn partner opmerken dat mijn bezoek aan de kapster me precies goed gedaan heeft en zal hij mij op mijn hielen laten draaien om goedkeurend in te stemmen met mijn “vernieuwde look”. Terug in mijn eigen wereldje, besef ik dat hij een schat is, mijn enige, echte BV.

 

10:50 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: sociaal, leven, boekskes |  Facebook |

Commentaren

leuk Heel leuk stukje, fijn geschreven, herkenbaar... Zelf heb ik zo'n ontzettende hekel aan de kapper dat ik er maar eens om de twee jaar kom, en dan nog dik tegen mijn zin, haha... Vind het nochtans leuk eens ongegeneerd in 'de boekskes' te kunnen kijken, want anders doet een mens dat toch niet he...

Gepost door: Josie | 13-07-06

herkenbaar Ja Iris, de gespreksonderwerpen in de kapsalons... Je hoeft zelf de roddelblaadjes niet ter hand te nemen, je verneemt het BV-nieuws ongevraagd terwijl je op de kapstoel zit. Overdreven jolijt en soms genante praat, ook bij onze kapper ontkom je er niet aan. Ik observeer meeluisterend en blijf afzijdig met commentaren. Volgende week ben ik aan de beurt voor een lading recente BV-info (en een geslaagd kapsel?)
ik wens jou en jouw enige, echte BV een heel fijn weekend!
loretta

Gepost door: loretta | 14-07-06

:-) ja die kappers die kennen de trukken van de foor hé!! Trouwens die boekskes bij de kapper zijn meestal al passé! :)

Gepost door: Ourlipsaresealed | 14-07-06

@Iris Geen tijd voor uitvoerig commentaar, moet reeds ganse avond naar pirouettes kijken, dat draait hier horendol: een tip van Iris zogezegd.

dolgedraaid,
Marlon.

Gepost door: marlon | 15-07-06

aan allen @Josie, dolle Gentsefeesten gewenst !
@Loretta, vergeet ook niet jouw hieltjes te draaien voor jouw M.
@Ourslips....Bij mijn kapster zijn de BV's vers van de pers hoor.
@Marlon, zou ik durven, jou een doldraaiende tip geven, tjiens, ben wel eens benieuwd waar en hoe die pirouettes
heel tof, fijn weekend aan jullie allen
Iris

Gepost door: Iris | 15-07-06

kapper Waar een bezoek aan de kapper al goed voor is. Daar kan de "kapster aan huis" niet aan tippen. Niet te verwonderen dat vroeger kapper en café in veel gevallen een gecombineerd beroep was. FLeur is mijn kapster dus de verhalen uit de "boekskes" moet ik in de wachtkamer van de dokter lezen, gelukkig gebeurt dit ook vrij zelden.

Gepost door: Dirk | 15-07-06

De commentaren zijn gesloten.