01-08-06

EEN STAD VAN UITERSTEN

Ik onderga momenteel de uitersten van mijn stad : van rumoerige feestende is ze verworven tot nazinderende dode stad, waar minuscule glasschilfertjes tussen de kasseien stilletjes liggen te lonken naar nog een laatste poetsbeurt.
Flarden affiches worden her en der verder losgerukt door de wind of worden overplakt door een aangekondigd nakend buurtfeest.
Augustus is zowat de maand van aanvaardbare, kleinschalige bijeenkomsten waar de burgers nog maar eens buiten verzamelen voor echte Gentse leute.  De Patersholfeesten zijn als eerste aan de beurt.  Daar waar een koel pintje afgedekt wordt met een Gentse (kaneel)mastel, een natje en een droogje tegelijk.

Dan komen de Begijnhoffeesten : een herontwaken van de tijd van toen in een canvas van nu.  Waar jong en oud samen opgaan in sjoelbakken en klompen lopen, waar jonge senioren hun disco-prestaties ten beste geven, waar appelbeignets met poedersuiker de kinnen aflopen, waar het Gents dialect de scepter zwaait.

Intussen slentert de Gentenaar met blij gemoed terug naar de praktijken van dokter, kinesist, osteopaat, podoloog die bruingebrand met uiterst wit-lachende mond hun vernieuwde krachten ten dienste stellen.  Ook de slager, bakker, apotheek heeft zijn luiken opgerold en voor één keer in 't jaar zijn de rollen omgekeerd en begroeten de klanten opgelucht en tevreden hun leveranciers achter de toonbank.

 
 

08:14 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) | Tags: buurtfeesten, sociaal leven |  Facebook |

Commentaren

Geestelijkheid vergis ik mij, iris, of geef jij de voorkeur aan de kleinschaligheid van het Patershol en Begijnhof eerder dan de overdadigheid van de Gentse Feesten. Of heeft het enkel te maken met de Patertjes en Begijntjes?

Gepost door: marc | 01-08-06

:-) hola marcske, bespaar mij paters en begijnen; je zou me toch al moeten kennen, niet ? 't Is inderdaad de intimiteit van kleinschaligheid die in mijn leven, in alles en nog wat, primeert. Massa(hysterie) is aan mij niet besteed; eenvoud en intens genot vind ik in de kleinste dingen met de juiste mensen ;-) Je zou me gelijk ze hier zeggen "ne contraire" kunnen noemen; waar iedereen op af vliegt, daar zonder ik me juist van af.
kleine, maar fijne Irisgroetjes

Gepost door: Iris | 01-08-06

rust en chaos Mooi beschreven,Iris.
Ja,inderdaad de stilte kan ook een aangenaam geluid zijn..
maar ik heb een evenwicht nodig.Een evenwicht tussen rust en chaos en beiden moeten aanwezig zijn in mijn leven.
grtjs!

Gepost door: rebecca | 01-08-06

parallellen Bonsoir la Gantoise, dag grage Iris, ik denk dat Gent en Leuven erg vergelijkbare steden zijn op het vlak van rusten tussen de feesten. Ik hou vooral van onze stad in de ochtenden of in de opbouw naar evenementen. Voelen dat er iets zit aan te komen en verdwijnen als de piek zich gaat manifesteren. De hoogtepunten zijn me te massaal, mensen worden zatte aapjes, daarna makke schaapjes. Ik geniet liever stilletjes in mezelf, wie me kent kan delen in mijn intense binnenpretjes.

je genieter Marlon.

Gepost door: marlon | 01-08-06

:-) Idd blonde ridder : Gent versus Leuven. Zo voelde ik het ook aan toen we voor een weekend in jouw stad toefden. Ik herinner me vooral de gezelligheid van de Grote Markt; 't was toen net niet te druk en we hebben daar de heerlijkste gaspacho gegeten ooit ! In het stadhuis heb ik daar toen het prachtig beeld van Constantin Meunier gefotografeerd om het later te ge bruiken in één van mijn poëziebundels. En ook nog een liggend vrouwennaakt in grijs arduinsteen, zomaar op straat ergens aan een hoek.
nachtelijke groet,
Iris

Gepost door: Iris | 01-08-06

Terug naar Gent Vandaag moet ik toch in Gent zijn, in de Fabiolalaan, die in mijn tijd Afsneelaan noemde.
Dan neem ik gelijk de tijd om even door Gent te dwalen, niet door de Veldstraat, maar door de wijken die je noemt.

Gepost door: G.U.Y. | 02-08-06

uitersten ja, ik hou ook wel van uitersten.
Maar ik woon op wat nog heet 'het platteland'.
dat heeft ook zijn uitersten.
Net reed een vrachtwagen voorbij. Een snel geraas. En nu is het hier stil. Achter ons is een vijvertje. Een vijvertje van een boerderij. Die geen boerderij meer is. Soms geven ze daar grote feesten. Met vuurwerk, bijvoorbeeld. Voorbij de boerderij begint het vele groen. Je kan er door stappen, of fietsen tot het volgende dorp. Of tot de ijsjesboerderij. Een ijsje kopen en dan terug naar huis, langs dat vijvertje.

Gepost door: Evy | 02-08-06

dag G.U.Y. Ik wens je veel dwaalgenot door Gent en neem je in gedachten, op boodschappen, mee
Iris

Gepost door: Iris | 02-08-06

dag evy Lijkt mij gezellig uitnodigend, daar waar jij woont...met uitersten van vuur en ijs ;-)
Iris

Gepost door: Iris | 02-08-06

aan Evy Mm,Evy?Lijkt verdacht veel op mijn buurt...
jij bent toevallig geen verre buur..?

Gepost door: rebecca | 02-08-06

aan Bé eum, neen, ik denk dat jij richting de Kust woont en ik in de andere richting.
:-)

Gepost door: Evy | 02-08-06

verder dan je dacht Toch nog een 30km van de kust verwijderd...

Gepost door: Rebecca | 03-08-06

@evy en Bé en ik schommel daar tussenin :-)
Iris

Gepost door: Iris | 05-08-06

De commentaren zijn gesloten.