07-08-06

OVER ZONDAGRUST EN BEGIJNTJES

Wat me zo uitdrukkelijk opvalt is dat veel mensen eigenlijk geen raad weten met hun zondag, DE rust- en/of ontspanningsdag, per definitie, van de week.  Sommigen vallen dan in een leeg gat.  Vooral dan de vrouwen wiens mannen er HUN sportdag van maken, lopen zich te pletter van verveling.  Vandaar waarschijnlijk dat opgevuld gat in de markt voor de vele meubelzaken die zich naast hun koopwaar er nog een horecabrevet bij haalden.  Dan hoor je of zie je bij hun reclamespot een aanbod van “verse tong met frietjes”.  Van controverse gesproken.  Precies of men zou in een restaurant er, meteen na het eten, ook voor een kampeeruitrusting terecht kunnen.  Je reinste waanzin, vind ik.

Er zijn daar natuurlijk geen statistieken over, maar ik vermoed dat mensen zonder doel, noch interesses, tenzij enkel en alleen in het shoppen, schrik hebben van die zondagse rustdag.  Schrik om zichzelf tegen te komen en met zichzelf geconfronteerd te worden.  Of is het die ondraaglijke doodse stilte tussen partners die elkaars niets (meer) te zeggen hebben ?

Nu, veel wordt er tussen mij en mijn partner ook niet gesproken, ’s zondags, tijdens ons natuurstappen en toch horen we elkaars denken en voelen we elkaars vragen en knikken we elkaar toe op ongehoorde antwoorden, als een soort van akkoorden.  Maar bovenal is er dat genieten, dat onthaasten, in de rust en stilte van moeder Natuur.  Soms helpt die stilte ons een handje als ze onze wandeltocht even omleidt door één van de twaalf begijnhoven die ons landje nog rijk is.  Zoals vorige zondag kwam het begijnhof van Hoogstraten, onder bescherming van de Unesco, aan de beurt.

Leuk is dat zonder enige aangeving de mensen zo’n mystiek oord betreden alsof ze een kinderkamer binnen sluipen; opeens wordt hun spreken een zacht gefluister en bijna gaan ze op de tenen om de heersende stilte extra kracht bij te zetten.  ’t Is een pracht van een begijnhof daar in Hoogstraten, voor het grootste deel bewoond en met een schattig beeld van een modern uitgewerkt begijntje als blikvanger.

Telkens nemen mijn gedachten dan dit sereen kader over en dan zie ik al die vroegere jonkvrouwen zo voor me.  Vaak gegoede dames die het juk (toendertijd ) van een man wijselijk ontvluchtten door hun bezittingen af te staan aan de kerkelijke instanties, in ruil voor een mystiek, ten dienste van het christelijk geloof, leven.

Vrij van voortplanting, noch kindergedoe, oefenden ze dagelijks uit waaraan ze zich ’t best konden uitleven : kantklossen, brood bakken, bloemperken en moestuintjes onderhouden, wassen, strijken, verstellen; dit alles binnen kraakwitte muren met als enige tijdmeter het klepperen van de begijnhofkerk.

En ’s avonds, als de schemer viel, grendelden ze zichzelf van de buitenwereld af voor een vredige, ongestoorde nacht.  Wijze vrouwtjes, die begijntjes, suffragettes avant-la-lettre !

Al zie ik mijn acajou geverfd kapsel toch niet graag onder zo’n pinguinkapje weggemoffeld.  Dan toch maar graag lief en leed gedeeld met een mannenmens….

Commentaren

zonde van de zondag Ja Iris, het is me wat met die leegheid van de zondagen, je zou er zondes op begaan. Zo waren Loretta en ik gisteren... (censuur)... En toen hebben wij nog om vergeving gevraagd voor alles bij een stil kapelleke op de gelijknamige baan.

Marlon & egaa.

Gepost door: marlon | 07-08-06

Hallo, Dat boek "De witte Masaï" heb ik ook gelezen, alsook het vervolg ervan. Zeer goed.
Ik wandel ook zo graag in een begijnhof. Al eens in Lier geweest, zeer mooi! Het doet je denken aan "Juffrouw Symphorosa"!! En op de deuren nog de namen van de begijntjes die er hebben gewoond. Tegenwoordig wonen er gewone mensen in die huisjes. Er zijn daar ook prachtige wandel- en fietspaden.
Lieve groetjes.

Gepost door: Ilona | 07-08-06

Hallo Iris, Kom je even goeiemorgen wensen. Ik heb je een linkje gegeven; zo'n goeie blog kom je niet vlug tegen. Liefs.

Gepost door: Ilona | 08-08-06

:-) @Marlon
klinkt ietwat dubbelzinnig, doch mysterieus, die zondes en kapellekes....zo noemen ze de fluo-etalages langs de Kortrijksesteenweg ook ;-)
@Ilona,
Ik vond het vervolg minder spannend, maar wel interessant om te vernemen hoe iemand zo iets verwerkt.
Ik ken het begijnhof in Lier zeer zeker : ook prachtig en dat van Leuven is ook de moeite !
Hier in Gent hebben wij liefs 3 begijnhoven van verschillende allures.
Zelfs één dicht bij huis en we mogen er op een zomeravond graag vertoeven. Een wandeling door zo'n begijnhof is een opperste Zen-beleving voor mij.
dank voor jullie reactie en de groetjes
Iris

Gepost door: Iris | 08-08-06

hello again Ilona met mijn opperste dank voor jouw mooi gebaar; doe meteen hetzelfde voor jou want je pennenvruchten mogen er zeker ook wezen !
Iris

Gepost door: Iris | 08-08-06

vanalles Begijnhoven zijn inderdaad zalig. Passeer ook graag eens door die ven Gent, en je hebt gelijk, een mens begint direct te fluisteren.... In Leuven is het groot begijnhof ook wel leuk, ging er graag wandelen toen ik er studeerde, maar omdat het vol zit met studenten en gastproffen heerst er toch een veel drukkere sfeer dan in andere Vlaamse begijnhoven vind ik.
Leuke analyse ook van het begijnenleven, zo had ik het nog niet bekeken!
Wat betreft die zondag, je hebt waarschijnlijk ook daar gelijk. Ben al blij dat de zondagen bij ons niet zo zijn. Geniet er superhard van om eens een vrije dag te hebben en samen dingen te kunnen doen, uitstapjes maken, of gewoon eens luilekker een ganse dag op de zetel liggen...
Groetjes!

Gepost door: Josie | 08-08-06

of... of zouden sommige van die mannen gaan sporten omdat ze anders meemoeten naar de meubelzaken??
Maar je hebt gelijk. Wat niet wegneemt dat ik graag eens een 'dode zondag' zou krijgen. Of een week of 3 vakantie, in 1 keer. Bijvoorbeeld.
Fijne dag nog Iris.

Gepost door: Evy | 08-08-06

*** Hier vandaag grijze lucht maar geen regen hoor en gisteren ook niet. Ik wens je toch veel leesgenot

Gepost door: emmy | 09-08-06

verveling? Niet weten wat doen,leegte...?ken ik niet...
Een moment rust kan wonderen doen,maar die moet ik mezelf opeisen,anders heb ik die gewoonweg niet.Ik voel me altijd zo op mijn ongemak,als ik bij iemand langs ga waar een doodse stilte hangt...waar geen leven is.Geef mij dan maar mijn levendig huis,waar iedereen te pas en te onpas komt binnenvallen en er elke dag wel iets bijzonders te beleven valt.
grtjs!

Gepost door: rebecca | 09-08-06

als je nog eens iets moois wil zien we gaat moet je eens Lier en zijn begijnhof bezoeken, echt de moeite waard! En leegheid op een zondag, gelukkig net als U nog nooit meegemaakt, wij gaan altijd overal samen en vooral kerken en begijnhoven staan bij ons op het menu! Prachtig ook hier in Hoogstraten, komen hier onze weekends doorbrengen!
lieve groeten

Gepost door: Greta | 09-08-06

sorry Iris( een rechtzetting) zag plots nu pas dat Ilona al het begijnhof van Lier had aangehaald, maar inderdaad en ook Mechelen heeft er één héél mooi, vooral rond Kerstmis met mooie versierde deuren , echt de moeite!
Och er is zoveel gratis schoon te zien!

Gepost door: Greta | 09-08-06

bedankt lieve mensen voor het delen van stilte of het verkiezen van méér leven in de barak !
Welkom Greta; moest jij een blog of site hebben, ik kom ook even langs...
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 09-08-06

De commentaren zijn gesloten.