15-08-06

WEL EN WEE TUSSEN 'T PLUIMVEE

Na herhaalde observaties deed ik een merkwaardige ontdekking van hoe pluimvee gemoedelijkheid opwekt bij de mens, meer bepaald bij het mannenvolk.
Iedere zondagochtend is hier vlakbij op de Oude Beestenmarkt (waar vroeger allerhande slachtvee werd verhandeld) nog steeds een kleinschalige verkoop van pluimvee, wild en konijnen.  Toeval wil dat wij daar telkens voorbij moeten op weg naar ons wekelijks natuurstappen.  Reeds van ver komt het kippengekakel en het hanengekraai ons tegemoet.  Boeren en kleine kwekers brengen er in kooien en dozen hun pluimvee-zoo-tje aan de man.  Veel jonge gezinnen met kleine kinderen komen erop af.  Vertederend zijn de kleintjes die aarzelend hun handjes te grabbelen gooien in een doos met “chiepkes”, zoals ze hier zeggen voor ‘kuikentjes” en tegelijk hun oogjes bedelend naar mama en papa opslaan.
Ook rond de konijntjes staat er steeds een hoop groot en klein volk.
De kenners en kwekers hangen meestal met kritisch oog gebogen over kippen, hanen en wild waarbij er druk heen en weer gespeculeerd wordt.  De boeren-verkopers, gehuld in rubberen laarzen en donkerblauwe voorschoot rammelen zenuwachtig in hun schorten-buidel met klein geld – alsof ze de zwaarte van hun verkoop aan ’t betasten zijn -  vooraleer ze toestemmen in alweer een overeenkomst.  Tenslotte zijn ze niet voor niets van den buiten naar ’t stad gekomen en zeker niet alleen voor ’t stadsvolk dat zich op zondagochtend, kuierend en kijkend, de slapers uit hun ogen komt wrijven.
Wat mij de laatste tijd is opgevallen zijn de mannen die slaafs achter moeder de vrouw aansloffen, met reeds in gedachten dat pintje of aperitiefke dat er gebruikelijk op volgt in één van de kroegjes die voor de gelegenheid nog hun deuren op zondagochtend open houden. Hun vrouw meestal ook druk kakelend en gesticulerend naar alweer een andere beestensoort, soms met kleinzoon of –dochter in hun midden.
Manlief die dit over ’t algemeen niet zo aanvoelt beziet zijn vrouw met een vervelend, nog half slapend gezicht, van zijn we hier nu nog niet uit.  Totdat mevrouw plots halt houdt bij het konijnenvolkje en meneer zijn ogen wel moet richten op een kooi vol dartelende vrolijkheid en…..warempel daar zijn meneers eerste lachtrekjes, waaraan hij uiteindelijk toch niet kan weerstaan.  Roept dat konijnengedoe zijn vervlogen tijden op, wie zal het zeggen.

In ieder geval kan er bij meneer een gulle lach af en moest ik hem nog beter kunnen bestuderen, zou ik daar ook een zweempje tederheid bespeuren ? ’t Is maar voor heel even want op hun geslenter naar het volgend gekakel en gekraai heeft hij zijn gezicht alweer in d’oude plooi gestreken.
Waarmee ik hier wil aantonen hoe het mij opvalt dat mensen, en vooral mannen, groot en klein, voor de beestenwereld nog ’t meest van al vertederd kunnen zijn.

10:11 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: mannen, vrouwen, zondag, beestenmarkt, vertedering |  Facebook |

Commentaren

*** Weer eens goed geopserveert! Groetjes en een fijne dag

Gepost door: emmy | 15-08-06

chiepkes ik wil maar zeggen dat het misschien wel dertig jaar geleden was dat ik dit woordje nog gehoord had. het heeft echt wel iets vertederend,het woord bedoel ik, de beestjes zelf vind ik een beetje een afknapper. ik ben nooit een grote kippenman geweest, ik vond het verschrikkelijk toen mijn grootvader de kippetjes ontkopte, die beesten nog een tijdje verder leefden. dag iris, waarschijnlijk zal bij jou onze lieve vrouw niet ten hemel rijzen maar blijft ze netjes met haar voeten op de grond. prettige dag!
marc

Gepost door: marc | 15-08-06

De invloed... van de chiepkes en het konijnenvolkje, op ons mannen. Zo had ik het nog nooit bekeken. Maar dit is leuk geschreven en ik moet toegeven dat ik ook wel graag naar de beestenmarkt ga.
Ik wens je nog een aangename 15 de augustus. Groetjes.

Gepost door: Piet | 15-08-06

chiepkes Weeral leuk geobserveerd! En inderdaad het woord "chiepkes" brengt jeugdherinneringen terug. Ik zal dat woord eens terug gaan gebruiken zodat onze kinderen het later ook zullen onthouden.

Gepost door: Dirk | 15-08-06

snelleeslapsus Ik las eerst een "zweepje" tederheid, ik dacht wat gebeurt er nu, gaat het fout met Iris (Eric?), gelukkig rende ik weer te snel en herstelde alles zich bij de vertedering in de laatste regels, alhoewel een restantje met een randje: de associatie van mannen met de beestenwereld, mag ik mij discreet distanciëren, miss Iris?

op instinct?
:-) Marlon.

Gepost door: marlon | 15-08-06

@all dag blogvrienden, bedankt voor jullie chiepkes-vertedering, de éne al wat meer dan de andere; 'k moet eerlijk bekennen dat ikzelf het niet zo heb voor chiepkes en aanverwanten, hou niet van die poten en snavels.
gegroet allen , beleef deze rustdag gezellig binnen, want buiten is 't maar chiepkes-weer !

Gepost door: Iris | 15-08-06

De commentaren zijn gesloten.