31-08-06

DE PROVENCE (3)

Mijn fascinatie voor het tastbare verleden is altijd al sterk aanwezig geweest.  Waar ik ga trekken overblijfselen, zelfs maar een hoop stenen, als een magneet mijn oogveld.

Mijn verbazing was dan ook groot toen de Provence mij verraste met een heuse stad van Gallo-Romeinse en Griekse opgravingen.
Glanum is zo’n opgegraven woongebied aan het einde van een bergengte die een nauwe en natuurlijke doorgang in de keten van de Alpilles vormt, in de nabijheid van een oude route van Spanje naar Italië.  De gunstige geografische ligging, de vruchtbare grond en de aanwezigheid van waterbronnen en steengroeven verklaren de ontwikkeling van deze versterkte plaats van bijna 40 hectare.
Twee stedenbouwkundige vormen zijn tekenend voor twee belangrijke periodes : de Gallo-Griekse tijd (tweede en eerste eeuw voor onze jaartelling) wordt gekenmerkt door de bouw van openbare gebouwen met grote steenblokken.  In het noorden worden mooie huizen rond een centraal plein met open zuilengalerij gebouwd, vrij gebruikelijk in Griekenland.
In de Gallo-Romeinse tijd  (einde eerste eeuw tot de derde eeuw na Christus) is dan weer een groots programma uitgevoerd om Glanum in een stad te veranderen die aan de eisen van het stadsleven voldoet.  Dit kwam tot uitdrukking in de bouw van grote civiele en religieuze openbare gebouwen met een verfijnde decoratie en in voorzieningen zoals aquaducten en riolering.

De archeologische site Glanum , Saint-Rémy de Provence www.monum.fr is grotendeels te danken aan archeoloog Henri Rolland die het onderzoek vanaf 1942 leidde.  De eerste bewoning dateert uit de zevende en zesde eeuw voor onze jaartelling, rond een bron en een grot die de bouw van een heiligdom verklaren.  De bewoners heetten Glaniques naar de plaatselijke god Glan.
De banden met de Griekse wereld, via Marseille, brachten de Glanicums welvaart in de ontwikkeling van de agglomeratie en Griekse gebouwen.

Onder Romeins gezag kreeg Glanicum de status van Latijnse kolonie.
Nooit eerder zag ik deze twee beschavingen zo door elkaar verweven.  Ik heb er dan ook menige tijd doorgebracht, grondplannen bestuderend en mijn fantasie linkend aan de oorspronkelijke werkelijkheid.  Hier heeft de Provence mij ’t meest verbaasd en overdonderd.
Ik verschoof hier dan ook gretig haar legendarische lavendelgeur voor een belangrijk Provencaals neveneffect, die van onze voorouders.

 

 

Commentaren

Onvoorstelbaar interessant. Dank voor die info, waarschijnlijk binnen twee jaar, in de voetsporen van ontdekkingsreiziger Iris, mijn echtgenote is akkoord! Nu eerst naar de Abruzzi. PS: rubriekje apotheose gezien? Politie op bezoek bij Iris. Groetjes.

Gepost door: gidsjoris | 31-08-06

Iris, terug van weggeweest. Zo te zien heb je een hele mooie reis achter de rug.
Mooie foto's trouwens. De Provence staat al lang op mijn verlanglijstje, maar ik ben er nog nooit geraakt. Daar moet ik vast eens naartoe.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 31-08-06

Hallo Iris, Zeer mooie foto's....dat je genoten hebt , is overduidelijk!!!!
Het is dan ook een prachtige en veelzijdige streek; ik geniet daar ook altijd zo van!
Vriendelijke groetjes.

Gepost door: Ilona | 31-08-06

terug thuis Zie nu pas dat jullie al terug zijn uit één van de mooiste plaatsen in Europa. Met heimwee je verhalen gelezen en genoten van de mooie foto's. Bedankt dat je me laat meegenieten!!

Gepost door: Dirk | 31-08-06

hier steken we weer wat van op... laat maar komen die mooie plaatjes Iris. ik geniet in een kil augustuskamertje met je mee. jouw Provence-onthullingen doen me dromen van Frankrijk, van vakantie...
lieve groetjes, loretta

Gepost door: loretta | 31-08-06

Heb juist je blog ontdekt! Zeer mooie foto's van je vakantie...het is daar prachtig, ik weet het ook!!
Ik kom zéker nog eens langs.
Groetjes.

Gepost door: Denkertje | 01-09-06

binnenwipje Dag lieve iris, ik ruik lavendel en anijs tot in het verre brugge. tot binnenkort.
marc

Gepost door: marc | 01-09-06

zin de media heeft het tegenwoordig zo vaak over "goesting" dat ik niet achter kan blijven: je foto's en teksten geven goesting om er naartoe te gaan. ik ben er nog niet geweest, evenmin als in toscane, wat wel redelijk ongelofelijk is voor een romanticus.

Gepost door: eilandman | 01-09-06

lieve mensen allemaal Het doet me enorm deugd dat ik in mijn euforie anderen kan meevoeren; wat is heerlijker dan gedeelde goestingen, niet ?
Aan jullie allemaal een heel fijn weekend en ik kom nog wel op bezoek bij jullie...
Iris

Gepost door: Iris | 02-09-06

je... foto en zegeltje staan er... Thanks...

Gepost door: pol de postman | 02-09-06

Iris Een beetje laat maar toch dank voor je bezoek.

Gepost door: enscho | 03-09-06

Mooie blog! Leuke site en prachtige foto's. Momenteel zit ik ook in de Provence (Marseille) als studente experimentele psychologie. Heel veel blogplezier nog!

Gepost door: Isabel | 20-10-06

De commentaren zijn gesloten.