11-09-06

OVER HOEVETOERISME EN ONTDEKKINGEN IN EIGEN LAND

September is de laatste jaren DE maand bij uitstek aan ’t worden voor uitstapjes onder een aangenaam, uithoudbaar, gepast zonnetje.  Het voorbije weekend trakteerden onze dochters ons op een 2-daags verblijf in de vorm van hoevetoerisme.

Met z’n zessen (oudste single-dochter Heidi, jongste dochter Elfi met schoonzoon Stijn en kleinzoontje Maurice) waren we gehuisvest in een knus huisje behorend tot het domein van een landbouwersfamilie, incluis de schaapjes, honden en pluimvee. ’t Was voor ons allemaal de eerste keer en het is ons allemaal zeer goed bevallen.  Mede ook door de geschikte ligging (Viane bij Geraardbergen).

We hokten in een soort van chalethuisje met 3 verdiepingen en rondom in ’t groen.  Op een binnenkoertje kon kleine Maurice, onder waakzame bescherming van de hond, op z’n fietske rondtoeren en konden  we heerlijk in openlucht lunchen.

Onze bedoeling echter was de streek te verkennen.  Het Provinciaal Domein De Gavers in Geraardsbergen is natuurlijk de plek bij uitstek voor natuurwandelen, sporten, zwemmen enz… Wij hielden het bij een flinke wandeling, de speeltuin en een terrasje met natuurlijk DE specialiteit van de streek, de mattetaart, onlangs nog officieel erkend als Europees streekproduct. 

http://images.google.be/imgres?En terecht, deze heerlijkheid streelt, vragend naar nog, de smaakpapillen.

We ontdekten ook de stad Edingen (Enghien) maar vooral het park van Edingen was voor ons een verrassende ontdekking. Op slechts 30 km van Brussel is deze prachtige kunst- en geschiedenisstad een uitgelezen bestemming voor een boeiende uitstap en wie houdt van kastelen zeker een must.

Het Kasteel van Edingen

werd opgetrokken in 1913 en verbouwd in 1927.  Deze schitterende locatie leent zich uitstekend voor de organisatie van evenementen, tentoonstellingen en vergaderingen.  In deze prachtige ruimte ontworpen door architect Héroguelle ontdekt men een opmerkelijk spel van kolommen in arduin Het 7-sterren-paviljoen met zijn zevenhoekige vorm moet een eeuwige zonnekalender voorstellen.

Ook het Chinese paviljoen en zijn ornamenten in gekleurd stucwerk en symbolen van de barokke renaissance nodigen lokkend uit.

De talrijke waterpartijen in het Park van Edingen vormen een thuis voor een zeer rijke en erg gediversifieerde flora.  In en langs het grote kanaal en het spiegelmeer ontdekt men deze bijzondere typische biotoop.  Het ganse seizoen door wordt men er tijdens de wandelingen op dit domein verwelkomd door de kleuren van talrijke bloemenruimtes.

Een treintje leidt je doorheen het domein,

met de nodige uitleg van de al even florissante bestuurder en zet je af waar gewenst, om dan je uitgekozen wandeling verder te zetten.

Een tuinwandeling voert je langs de rozentuin, de bloementuin die wetenschappelijk werd gerestaureerd aan de hand van iconografische documenten en archeologische opgravingen, het Europese Conservatorium van de Dahlia en zijn 540 variëteiten, net als de ontelbare waterpartijen en vrolijk gekleurde bloemenperken.

Edingen of Enghien biedt trouwens nog meer.  Men kan er ook terecht in het Maison Jonathas voor een heus tapijtenmuseum, er is ook nog het Kapucijnenmuseum, de St. Niklaaskerk.  Wie meer wil weten, surft naar www.enghien-edingen.be

http://www.enghien-edingen.be/index.php?id=93&L=1

Om maar te zeggen dat men niet al te ver weg hoeft om nog een heerlijk nazomers dagje en/of weekend te beleven in eigen land. Onze ervaring is dat bewoners op de taalgrens wel degelijk inspanningen doen qua taal en dat was voor ons allen een heerlijke constatatie in tegenstelling tot wat we soms in de media horen en lezen.  Natuurlijk moet bereidheid van beide kanten komen en dit maakt het tot een goed gevoel van verbondenheid in ons klein landje waar veelal onnodige grenzen worden gesteld.

 

Commentaren

huizen om dan nog maar van die muur niet te spreken...
Ondanks de dertig kilometer dat G'bergen van Brussel ligt, wordt de invloed van de hoofdstad er meer en meer merkbaar. En dit niet in het minst om de immobilienmarkt. Brusselaars die een woning zoeken buiten de stad, komen volop in deze regio terecht. Met het logische gevolg vandien...
zonige groeten van aan onze zee! marc

Gepost door: marc | 11-09-06

@Marc Inderdaad, Geraardsbergen straalt een zekere grandeur uit : verfijnde winkelzaken en zeer levendig centrum omringd door een heuvelachtig natuurlandschap.

Gepost door: Iris | 11-09-06

terug dag Iris, ik maakte me reeds zorgen, je bleef heel stil.

Gepost door: evy | 11-09-06

.. maar het was een heel goede idee, zo'n uitstap! fijn dat je genoten hebt.

Gepost door: evy | 11-09-06

Iris, Er zijn zoveel mooie plekjes in ons landje, die de moeite waard zijn om te ontdekken. Om wandelingen te maken vind ik het najaar ook het mooiste seizoen. Groetjes.

Gepost door: Piet | 11-09-06

*** Ben even komen zien hoe het hier is. Dat klein manneke kan ook al fietsen zie ik. We mogen deze dagen niet klagen en daarom volop genieten van die mooie dagen. Vriendelijke groetjes

Gepost door: emmy | 11-09-06

tip Fijn dat je ons weer even mee op verkenning nam Iris. Schaaf jij af en toe onze culturele bagage maar wat bij!
groetjes, loretta

Gepost door: loretta | 11-09-06

Hoeve- en plattelandstoerisme in België Hallo,
Kijk eens op mijn site. U vindt er vele rustige verblijven.

Groetjes,
Steven

Gepost door: Steven | 26-10-07

De commentaren zijn gesloten.