17-09-06

10.000 STAPPEN

Toen de stad Gent vorig jaar uitpakte met een aanmoedigingscampagne om meer te stappen, ook in de binnenstad, heb ik me, uit pure nieuwsgierigheid, zo’n pedo-meter via de stadswinkel aangeschaft.  Die moest je bevestigen met een bijhorende clip aan een broeksriem of broekzak als de teller maar recht boven de knie hing.
Praktisch een half jaar lang liep ik met dat ding rond : bij ons natuurstappen natuurlijk, maar ook bij het boodschappen doen en zelfs thuis bij het vele trappenlopen.  Want vele kleintjes  maakten het geheel van 10.000 stappen/dag uit.  Na zes maanden kwam ik er algauw achter dat ik het gemiddelde streefdoel per dag inderdaad haalde en bij ons natuurstappen zelfs het drie dubbele.  Toen ik door had dat 6km gelijk was aan 10.000 stappen heb ik dat ding dan maar in de kast opgeborgen en wist ik hoeveel ik dus per dag waard was/ben.
Nu, een jaar later, bij evaluatie door de Gentse Universiteit via screenen bij de gebruikers, heeft men vastgesteld dat de gemiddelde Gentenaar dagelijks zo’n 860 stappen méér doet dan een jaar eerder.  Nier onbelangrijk, want daardoor haalt de gemiddelde Gentenaar nu die 10.000 stappen, de grens voor wat volgens experts nodig is voor een dagelijkse portie beweging. Gent was de proefstad voor Vlaanderen.  Waarschijnlijk zullen andere steden volgen.
Vermits wij rechtover een basisschool wonen en wij dagelijks de file auto’s meemaken waarmee kinderen tussen drie en twaalf jaar, keurig voor de schoolpoort, worden afgezet, maak ik me sterk of de regering, bij monde van de Minister van Onderwijs, niet beter pedo-meters cadeau zou doen i.p.v. die, in mijn ogen, nutteloze schoolstartpremie.  En zodoende schoollopende kinderen en hun ouders aan te moedigen tot meer beweging.  Men schreeuwt het keer op keer van de daken dat onze jeugd te dik is en niet genoeg sport.  Ouders gezond leren opvoeden samen met hun kinderen zou niet misstaan, vind ik.
Mijn pedo-meterke ligt alvast in de bovenste la voor als mijn kleinzoon met ons op stap zal kunnen gaan.  Opvoeden al spelenderwijze lijkt precies niet meer van deze (veel te gemakzuchtige) tijd te zijn. 

 

13:20 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: gezondheid, beweging, ouders, kinderen |  Facebook |

Commentaren

Iris, 10000 stappen per dag, dat lijkt veel. Maar je hebt gelijk, we zijn tegenwoordig te gemakzuchtig. Vooral de jeugd gaat niet graag meer te voet.
Ik wens je nog een gezellige zondagavond toe. Groetjes.

Gepost door: Piet | 17-09-06

BEWEGING Ook al ben je niet sportief en toch opgevoed met veel beweging, blijft het een soort disicpline en heb ik ,wonende in Parijs, gelukkig niet veel extra motivatie nodig; dit is een wandelstad!Maar kindjes die werkende ouders hebben worden normaal in alle haast voor de schoolpoort gedropt. Lang leve de grootouders...
Groetjes

Gepost door: hilde | 17-09-06

Leuk idee! Leuk idee om kinderen en eigenlijk iedereen eens een pedometer cadeau te doen. Opvoeden is vooral het 'goede' voorbeeld geven (apen apen na!). Ik hoop dat wij onze kinderen het goede voorbeeld gegeven hebben met onze zondagse natuurwandelingen. Nu ze aan het uitvliegen zijn, ben ik benieuwd
of ze deze traditie zullen verder zetten ... Met nieuwjaar zal ik ze een pedometer schenken!

Bedankt voor je inspirerende commentaar,
en ook nog een zondagse groet!

Gepost door: Vrijdenker | 17-09-06

na guck mal! Een pedometer... en zoveel voetstappen! Sommige dagen wandel ik tot 15-20km in de zomer. Oho, ik had geen besef dat ik mijn voeten zo dikwijls verplaats. Maar goed, gezond is het zonder meer. Weet je: mijn grootvader kwam niet veel uit huis, maar ik herinner me hoe om de haverklap een wandeling maakte van de wandkast naar zetels en rond de familietafel rond, altijd weer, altijd weer... tot hij het voor bekeken had en dan ging hij zalig en voldaan weer zitten....
Hartelijke groeten vanuit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 17-09-06

hey, Ja, en in Gent kan je stappen, hoor. Vandaag zelf nog mogen ondervinden.

Beesken

Gepost door: beesken | 18-09-06

.. Ja, af en toe stap ik ook wel eens.
Of zwem ik.
Gisteren heb ik gezwommen. En lengtes geteld.

Gepost door: eVY | 19-09-06

De commentaren zijn gesloten.