19-09-06

ALLEDAG

Telkens weer, in september, beleef ik mijn gevoel van “Nieuwjaar”. Ja, dan overkomt me echt het gevoel dat alles weer begint, herbegint.  Dat het leven een nieuwe start neemt.  ‘k Heb me al dikwijls afgevraagd waarom men expliciet 1 januari uitkoos voor de start van een nieuw jaar, terwijl september eigenlijk voor iedereen een hernieuwing betekent.

Kinderen vangen een nieuw schooljaar aan of betreden voor ’t eerst een nieuwe fase in hun pril leventje.  Voor de meesten betekent september ook het einde van een veel te lange (school)vakantie, het einde van in de zon sluimerende verlaten straten, het einde van met rust gelaten straatkasseien.  Zeker waar wij wonen, met een basisschool rechtover de deur, met straatstenen waarover auto’s daveren tot in ons bed. Het einde van terrasjesweer tot stuk in de nacht.  Tijd ook om terrasbloemen te vervangen of de tuin te ontdoen van het verdorde.

Tijd om de zomerkledij op te bergen en winterpulls of tussendoorse truitjes boven te halen.

Tijd ook tot het aanvangen van andere vrijetijdsinvullingen; uitgestelde cursussen eindelijk aanpakken; nieuwe mensen ontmoeten.

Enfin, tijd voor zoveel afscheid, zoveel vernieuwd welkom, zoveel dagdagelijks, zoveel huiselijke gezelligheid, zoveel herbronning, zoveel gewoon leven……

 

levensritueel

regen tegen het raam
duiven op de vlucht
kerktorengeklepper
deuren die piepen
buurvrouw roept kind
vrouw zwaait man uit
auto start moeizaam

dag, nieuwe dag

minuten tikken
uren vliegen
werkzaamheden hollen
elkaar achterna
tot de schemering
de tijd aangeeft
dat het genoeg is geweest

de dag wordt uitgewuifd
om opnieuw te begroeten
dag op dag
telkens opnieuw beleven
het ritueel van het leven

 

08:49 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) | Tags: leven, ritueel, eind en begin |  Facebook |

Commentaren

Voor mij is Septemnber de voorbode van: huiselijke gezelligheid ...
een ketterend houtvuur 's avonds, chocolademelk tijdens een regenbui , overal kaarsjes die branden, ja eigenlijk hou ik wel van de aankomende herfst ... :-) !
groetjes, Klaverke

Gepost door: klaverke | 19-09-06

ja maar da's om de mensen wat in de waan te laten dat iedereen evenveel recht heeft om te studeren. In werkelijkheid is dat echter niet altijd mogelijk.Jammer.

Beesken,

Gepost door: beesken | 19-09-06

Iris, Het najaar is eigenlijk ook m'n favoriete seizoen. De herfst kan zo gezellig zijn. Het is ook de tijd waarin de meeste plannen worden gemaakt of beslissingen worden genomen.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 19-09-06

zomer hey zonnige iris, laat die zomertopjes toch nog maar even binnen handbereik want de volgende dagen klimt het kwik terug richting zomer. zeg dat ik het gezegd heb.
marc

Gepost door: marc | 19-09-06

September is dit jaar, tot nu toe, een verlengstuk van de zomer, waar ik extra van geniet. Alleen de vroege avonden zijn al voorbode van de herfst.
Geniet nog van die laatste mooie dagen!!!
Groetjes.

Gepost door: Denkertje | 19-09-06

eind september En volgend weekend is het Nieuwjaar voor de joden, het begin van de Ramadan en binnenkort een verhuizing voor mij, zo.......Ieder seizoen heeft zo zijn rituelen en toch is voor mij nu de dag van morgen vol geheimen.

Gepost door: hilde | 19-09-06

*** Ik denk dat er iedere dag iets begint en ook iets eindigt . Dus er is niet echt een datum aan vast. Vriendelijke groetjes

Gepost door: emmy | 19-09-06

Herfst is rijpheid Voor mij betekent herfst "rijpheid", de vruchten plukken van het voorbije
jaar. Daarom is de periode van de zonnewende wellicht een goede periode
om het nieuwe jaar aan te vangen.

Goed dat we nog van mening mogen verschillen ... en dat we dat tegen elkaar nog mogen zeggen.

Tot schrijfgenot!

Gepost door: Vrijdenker | 19-09-06

mis iets Hé Iris, je verzwijgt ons iets, wie staan er daar vanboven op die schone flitsfoto te blinken, twee filmsterren, zoveel is zeker, maar hun namen alsjeblief, zeg het dan, ja?

mv

Gepost door: marlon | 20-09-06

dank aan allen voor jullie reactie en ja hoor van mening verschillen is verrijkend.
De foto bij de posting is louter toeval.
Iris

Gepost door: Iris | 20-09-06

verzoekje Iris, als je de Meester straks wakker maakt, wil je hem dan zeggen dat ik nog een explicatie heb gezet op zijn vorige item, ivm die vermiste dieren.

danku miss,
marlonman.

Gepost door: marlon | 20-09-06

Ik hou mijn zomergevoel zo lang mogelijk vast, en dat is niet zo moeilijk met deze prachtige nazomer. Alleen 's avonds voel je dat het gaat herfst worden als het donker zo vroeg binnensluipt.
Lieve groetjes.

Gepost door: Ilona | 20-09-06

21 september! Ik hou van elk seizoen.Mijn lichaam past zich aan.Na de lange,warme dagen en korte nachten,die gezorgd hebben voor een hoop energie,maar ook voor veel opwinding en levenslust,voel ik me geleidelijk aan tot rust komen.Het keert zich langzaam nu...overdag leef ik op een trager ritme om vanaf de schemering valt te ontwaken;heeft dit te maken met het feit dat vanaf september,de avondactiviteiten terug intens aanvatten(vergaderingen,cursussen,hervatten sociale contacten...) of ben ik een nachtmens?

Gepost door: rebecca | 21-09-06

De commentaren zijn gesloten.