27-09-06

LITERATUUR

papa is weg

“Papa is weg” is een boekje van amper 96 blz., geschreven door jeugdauteur Barbara Rottiers , speciaal voor kinderen van gedetineerden.  Ik bleef er even bij stilstaan.
Eigenlijk denkt een mens daar niet aan hoe dit probleem aan te pakken, deels omdat het in je eigen familie niet aan de orde is, deels omdat je er doodgewoon niet mee geconfronteerd wordt in de naaste omgeving, terwijl dit van cruciaal belang moet zijn voor kinderen waarvan moeder of vader in de cel zit.  Meestal maakt men het kind wijs dat papa op zakenreis is of in de kliniek ligt en men onderschat daarmee de manke invulling, de leugen die men aan het kind meegeeft, het gevaar ook voor latere rancunes.  Men liegt uit eigen schaamte, nochtans is het heel belangrijk dat kinderen hun gevoelens en vragen kunnen uiten en dat ze vooral een eerlijk antwoord krijgen.
Door de afwezigheid van de vader wordt een gezin plots een éénoudergezin met één of geen inkomen.  Moeder die alles alleen op haar ziet afkomen.  De kinderen zijn angstig, boos of verdrietig en voelen zich onmachtig bij die ingrijpende verandering die ze niet gewild hebben.  Papa-de-held die altijd zo lief en attent voor hen is, maakt plots deel uit van die wereld van “slechteriken”.  Hoe moeten ze dat rijmen ?
Om zware problemen te voorkomen moeten kinderen over hun gevoelens, twijfels en vragen kunnen praten; moeten contact kunnen houden met beide ouders.  Maar gevangenschap van één der ouders is zowel binnen als buiten het gezin een torenhoog taboe.  Vaak durven kinderen geen vragen te stellen uit angst hun ouders te kwetsen.  Uit schaamte praten ze er ook niet over met klasgenootjes of leerkrachten.  Of ze krijgen via anderen te horen dat “papa in de bak zit”.
Om dit onderwerp méér bespreekbaar te maken schreef Barbara Rottiers dit boekje. 

Barbara 3Geen educatief boekje overigens, maar het verhaal van een negenjarig jongetje wiens vader in de gevangenis verblijft.  De kinderen lezen over zijn gevoelens en gedachten die zeer herkenbaar zijn voor henzelf.  Door samen met hen dit boekje te lezen kunnen ouders, leerkrachten en opvoeders discreet aangeven dat dit onderwerp wel bespreekbaar is.
Papa is weg” ontstond in nauwe samenwerking met de gevangenis van Mechelen.  Groepsgesprekken met vaders en kinderen leverden de inspiratie. Bij het lezen van Papa is weg voorziet de gevangenis ook in nazorg.

http://www.lannoo.com/content/lannoo/wbnl/listview/1/index.jsp?titelcode=12247

Je kunt een opgroeiend kind nu wel bekennen dat Sinterklaas niet echt bestaat, zonder gevolgen, maar een vader, een moeder, cijfer je niet zomaar weg tot een sprookjesfiguur die later toch weer opduikt en waarmee het kind wel verder moet.

 

21:33 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: opvoeding, gevangenis, taboe, boek |  Facebook |

Commentaren

breed je hebt een heel brede interesse, Iris.
ja, dat valt wel op.
fijne dag nog!

Gepost door: Evy | 28-09-06

==()==()== Lijkt me inderdaad geen gemakkelijke problematiek. Goed dat je dat aanbrengt! Ik ken een moreel consulente in een CMD (Centrum Morele Dienstverlening) en zal de
referentie naar het boekje overmaken.
Je brengt weer een kleurtje bij aan de mozaïek waarmee ik naar het leven kijk!

Gepost door: Vrijdenker | 28-09-06

:-) Ja lieve mensen, ik draag de kleuren van mijn naam als een waaier.......
bedankt voor jullie positieve reactie
Iris

Gepost door: Iris | 28-09-06

Hallo Iris, Dat zijn zeer moeilijke en delicate situaties, vooral voor een kind. Soms is het echter verwonderlijk hoe flexibel ze zijn en hoeveel ze begrijpen.
Erover praten met hen is waarschijnlijk het beste, maar niet makkelijk voor de andere partner.
Liefs.

Gepost door: Ilona | 28-09-06

hey denk inderdaad dat het tijd is om ook aan die kindjes eens te denken;

Beesken

Gepost door: beesken | 28-09-06

taboe-onderwerp een moeilijke problematiek, zeg dat wel Iris. voor betrokken kinderen en het verwerkingsproces is het daarom zeker belangrijk dat het onderwerp niet omzeild wordt.
fijne avond nog, loretta

Gepost door: loretta | 28-09-06

De commentaren zijn gesloten.