05-10-06

FILMFESTIVAL TE GENT

filmfestival 2

Alweer feest in Gent met het 33ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen van 11 tot 21 oktober e.k.  Vooral aan hoteldeuren zie je dat chique voitures en taxi’s aan- en afrijden, afzetten en oppikken.
Een paar jaren terug, aan het Sofitel vlakbij ’t stadhuis kwam ik, doodgewoon madammeke, aangewandeld toen plots een immens glimmende  Chevrolet halt hield en direct besprongen werd door de twee Sofitelportiers in habijt met potsierige hoed en witte handschoenen.

Terwijl de chauffeur de voorbijgangers wat op afstand hield, wrong zich daar eerst een open muiltje uit de wagen, gevolgd door een glamour en glittergedoe van jewelste.  Bleek het om gewezen filmster Gina Lollobrigida te gaan

Gina 3Gina 4
 

die zich moeizaam (’t mens was ook al op leeftijd) naar buiten hees.  Een schminkdoos met gecrêpeerde haardos steunend op een portiersarm en te trots om naar de omstaanders op te zien, laat staan dat ze ook nog een film-smile kon opzetten.  Nu was ik heel veel vroeger in mijn tienerjaren wel een beetje fan – dat kwam door mijn moeder die haar look zo graag wou evenaren -  van die kokette Italiaanse schone die o.a. in de film “Trapeze” samen met Burt Lancaster parmantig in de lucht zweefde, maar toen ik ze hier zo zag als een krakkemikkige opgezette pauw stapte ik maar vlug verder.
Later las ik in de krant dat de filmdiva zo’n veeleisend mens was dat de organisatoren van ’t filmgebeuren er de rietepetieten van kregen.
De laatste drie of vier jaren schakelde men als juryvoorzitster over op een Franse diva : Jeanne Moreau, die naar het schijnt al niet veel beter was. Van uitzicht zeker niet beter, maar allé, volgens mij toch een veel betere actrice die het nog steeds doet.

Jeanne 2

Dit jaar weet ik niet op wie hun ogen zijn blijven hangen; allicht weer een uitgerangeerde, een filmafdankertje die tijd zat heeft en capsones te over !
Wat ik eigenlijk wou zeggen is dat het filmgebeuren aan onze stad alweer zo’n feëeriek sfeertje geeft en dat wij dan ook eens via de rode loper een filmpje in avant-première kunnen meepikken om achteraf in één van de fraaie festivaldorp-tenten een koffietje te nuttigen en als we chance hebben lopen we daar de immer sympathieke Roel Van Bambost tegen ’t lijf, of de minder goedlachse Patrick Duynslaegher en als we oer-chance hebben een bekende (film)vlaming.  Maar vermits ik geen handtekeningen verzamel laat ik die mensen met rust hun eigen ding doen en loer ik hooguit eens vanuit mijn ooghoeken om dan mijn partner een duwtje te geven met het nodige commentaar.

De grote glamour en glitter is weggelegd voor ingewijden of zelfs helemaal niet want de traditie is dat prins Laurent met zijn Claire – want dan mag ze ook eens mee om haar laatste Natan-outfit te showen – dan ook over de rode loper schrijden, maar die zijn dat al lang gewend natuurlijk en slaan daar hun voet niet meer voor om.

filmfestival 5

19:23 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) | Tags: film, festival, gent, filmdiva s |  Facebook |

Commentaren

Echte sterren komen niet.... Dit jaar trachtte men Nicole Kidman te strikken voor het festival, ook in verband met de Kubrick-retrospectieve-hommage. Te hoog gegrepen:"Wegens materiële redenen"afgevoerd aldus baas Dubrulle. In gewone taal:gewoon te duur dus!

Gepost door: eric | 05-10-06

jamaar Is het nu weeral feest in Gent? Werkt men daar nog?:-)
Bedankt voor het woordje tijdens mijn zieke dagen. Ik ben reeds heel wat beter, morgen vlieg ik er weer in.
Groetjes vanuit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 05-10-06

filmfeest Gent, een bruisende stad? Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Gent op socio-cultureel vlak wel wat te bieden heeft! Van cursus via bibliotheek naar film Iris. Jij bent een dame met heel brede interesses. Geniet van de film en het 'achterafje' tussen al die bekende gezichten.
groetjes, loretta

Gepost door: loretta | 05-10-06

hoe ik ook probeer...... ik krijg dat laatste overbodig lijntje er maar niet af; zijn ze bij skynetblogs misschien weer aan 't bijsturen ?
Iris

Gepost door: Iris | 05-10-06

eindelijk toch gelukt..... het overbodig lijntje onderaan uit te wissen

Gepost door: Iris | 05-10-06

:-) @eric, bedankt voor de toelichting. BTW ze mogen ook eens ne schone acteur sturen voor mijn part !

@Sebastian, fijn te vernemen dat je beter bent en in blogland terug actief kunt zijn; ja blijkbaar gaan werken en feesten in Gent goed samen ;-)

@Loretta, 't is niet om te stoefen maar Gent heeft eigenlijk een cultureel over-aanbod, maar voor ons niet gelaten hoor !

Gepost door: Iris | 05-10-06

ja feesten, daar kennen ze in Gent wel wat van, he.

Gepost door: beesken | 06-10-06

Elke dag feest in Gent!!! Triestig zo'n oude filmsterren, die te verwaand zijn om zich als gewone sterveling te gedragen.
Veel plezier en feest maar mee!

Gepost door: Denkertje | 06-10-06

filmfestival ik kijk er al naar uit! Altijd genieten... En zaterdag geven ze gratis kaarten weg van stad Gent, ook wel leuk, niet?
Veel plezier!

Gepost door: Josie | 06-10-06

lumiere hey lieve iris, ik ben steeds met veel plezier een filmpje gaan bekijken in de Studioskoop, met achteraf een bezoek aan de gezellige, bijbehorende bar. echter het kinepolis-complex kan me niet meer verleiden, teveel pop en andere cornvretende zaalgenoten. Nu vind ik hier in Brugge mijn gading in de zalen van de Lumiere. marc.

Gepost door: marc | 06-10-06

Sterren kunnen vallen Vele van die sterren denken dat ze eeuwig aan het firmanent zullen blijven schitteren. Ik heb er geen nood aan die sterren in levende lijve te ontmoeten, ik geniet liever van hun talenten op het scherm. Het leuke aan dergelijke festivals is dat je kennis kunt maken (op het doek, wel te verstaan) met 'onbekende' artisten en regisseurs. Ik heb zo bvb. Kim Ki Duk leren kennen en sindsdien ga ik naar elke nieuwe film van hem kijken. Ik ga straks eens neuzen in het filmaanbod. Een dagje Gent tijdens de werkweek moet kunnen.

Nog een prettig weekend

Gepost door: vrijdenker | 06-10-06

Hallo Iris, Leuk zo'n filmfestival...soms vind je bij stom toeval een echte bijzondere film. Geniet ervan! Voor mij is het nogal ver!
Een prettig weekend gewenst.

Gepost door: Ilona | 06-10-06

Gent is toch een stad die leeft he!!
Groetjes en fijn weekend!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 07-10-06

iris, filmsterren en capsones... het hoort blijkbaar samen. Gelukkig hebben onze eigen Vlaamse filmsterren daar minder last van. Mensen zoals Jan Decleir, bijvoorbeeld, komen heel symphatiek over. Vind ik toch. En ze hebben wel drie keer zoveel talent als die buitenlandse trienen.
Ik wens je nog een heel fijn weekend toe.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 07-10-06

hey Zal zeker een bolleke zijn waar eens ernstig over nagedacht is en zal dus zeker een goed zijn. Ben wel een beetje benieuwd.
Fijne zondag ook voor jou, he.

Gepost door: beesken | 08-10-06

De commentaren zijn gesloten.