16-10-06

LITERATUUR

Tot tweemaal toe was ik eraan begonnen, niet verder geraakt dan dertig pagina’s en dan weer opgeborgen.  Derde keer, goede keer en….uitgelezen, Michel Houellebecq’s “Elementaire deeltjes”.

Elementar 4Elementar 3

Met dit boek, één van de meest gedurfde romans van en over onze tijd,  brak de schrijver internationaal door.  Hij vertelt het verhaal van de los van elkaar opgroeiende halfbroers Bruno en Michel, die beide door hun moeder in de steek zijn gelaten.  De één wordt een aan seks verslaafde genotzoeker, de ander een briljant moleculair bioloog, die uiteindelijk zal bijdragen aan de zelfopheffing van de menselijke soort.  De levenswegen van de twee broers zijn exemplarisch voor het morele bankroet van de liberale westerse samenleving waarvan Michel Houellebecq op visionaire wijze het einde aankondigt.
Een fascinerende roman, intelligent geschreven maar wel provocerend gedurfd.  Ik heb er mezelf doorgewrikt, weliswaar niet zonder een opgelegde push en heb er achteraf toch een voldaan gevoel aan overgehouden.  Het is hard geschreven, zonder mededogen.  Maar is de realiteit ook niet zo ?  Vlug gechokeerde zielen zijn verwittigd voor de talrijke pornografische beschrijvingen, maar ook dit behoort tot het leven.
Michel Houellebecq (1958) geldt internationaal als één van de belangrijkste hedendaagse schrijvers.  Van hem verschenen eveneens bij de Arbeiderspers “De wereld als markt en strijd”, “Platvorm”, “Lanzarote” en “De koude revolutie”.

Tegelijk loopt de Duitse verfilming van het boek,

Elementar 1

Elementarteilchen van Oskar Roehler met in de hoofdrol Franka Potente (Lola rennt).  De film is geen doorsnee Hollywoodproduct.  Je moet niet rekenen op fraaie fotografie, maar eerder op een aflevering van een Duitse Krimi-reeks.  Toch zijn de filmrecensenten laaiend enthousiast omdat het niet vaak gebeurt in een verhaal dat mensen zich zo verwant voelen met een stel miezerige personages.  De hoeveelheid pijnlijk-komische, hilarisch-schrijnende taferelen is niet te overzien.  Er is ook nog de geweldige soundtrack met liedjes van J.J.Cale, Don Mc Lean en T-Rex.

De film zal voor na het Filmfestival zijn, zo hebben we weeral iets om naar uit te kijken.

14:33 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: film, literatuur |  Facebook |

Commentaren

film beter dan boek? dag Iris, tweemaal aan begonnen zeg je, ik ook, een derde keer zie ik niet zitten, te veel retro-seventies-lyriek en -sex, misschien de film?

Gepost door: marlon | 17-10-06

lezen Ik kan me er niet meer aanzetten. Jammer want ik heb vroeger boeken verslonden.
Fijne dinsdag.

Gepost door: beesken | 17-10-06

derde keer Mij zou het ook niet meer lukken een boek te beginnen lezen na twee 'mislukte' pogingen. Momenteel lees ik de eerste maal een boek van Herman Brusselmans, en het valt ontzettend mee moet ik toegeven.

Gepost door: Dirk | 17-10-06

**** Laatste maanden heel weinig films gezien maar de fraaie kwoteringen die de verfilming van M. Houellebecq's "Elementaire deeltjes" overal krijgt in filmrecensies viel me ook wel op. Misschien toch de moeite waard om met beeldmateriaal wat meer hoogte te krijgen van deze halfbroers...
Toch nog even meegeven dat ik niet altijd even enthousiast uit een film kom ook al geven recensenten heel lovende kritiek. Maar ja, elk van ons kijkt dan ook met eigen ogen en eigen aanvoelen. Ben benieuwd hoeveel sterretjes de film van jou krijgt Iris...
groetjes, loretta

Gepost door: loretta | 17-10-06

hoy @ all Doorgaans kan de verfilming niet tippen aan het boek, toch kan het visuele een hulpmiddeltje zijn al blijft dit ook weer zeer persoonlijk, dat maakt de mens zo uniek.
Fijn hier uiteenlopende reacties te mogen lezen.
groetjes
Iris

Gepost door: Iris | 17-10-06

Teveel in éne keer hey allerliefste iris, nog even een vlugge knipoog en ik ben al weer weg. (ben momenteel bezig in vier boeken tegelijkertijd (maar geen enkele die opschiet! ;-)))

Gepost door: marc | 17-10-06

Elementaire deeltjes - de film Hallo,

eergisteren ben ik met mijn vriend naar de film gaan kijken. Ik heb het boek niet gelezen, mijn vriend wel, maar zowel hij als ik vonden het een heel knappe film. Intrigerend, je wordt letterlijk meegesleurd in de personages.
Ook al klopt het niet helemaal met het boek qua chronologie, een boek van 450 blz kan je moeilijk tot in de details verfilmen in 90'.

toch wel een aanrader, moest je nog twijfelen!

groetjes,
Katrien
www.bloggen.be/katrien_en_dave

Gepost door: katrien | 03-11-06

De commentaren zijn gesloten.