17-10-06

FILM(FESTIVAL)

RoelGraag zou ik hier even de aandacht willen vestigen op de senioren in onze samenleving.  Zelf verkies ik de term 55-plussers omdat de wereld van senioren in heel wat schijfjes kan worden opgesplitst.  We moeten toch toegeven dat de oma’s en opa’s van tegenwoordig snotneuskes zijn vergeleken met die van vijftig jaar terug.  Toen droeg een vrouw van vijftig al een knoetje in de nek en een alles-toedekkende zwarte schort en slofte opa op geruite pantoffels en in een spannend gileetje van de sofa naar de pompbak.
Ik omschrijf mijzelf als een 55-plus-puber en hoop dat ik nog veel verschillende stadia te gaan heb, al besef ik nu al dat ik in mijn categorie nooit volwassen zal worden, daarvoor is het kind te veel aanwezig, zeker nu er een kleinkind is en het tweede in wording.

De andere kant van de 55-plus-medaille is dat we behoorlijk wat voordelen kunnen meepikken en we echt bevoorrecht zijn.  Ja, dat geef ik grif toe.
Neem nu het Filmfestival Gent.  Speciaal voor deze doelgroep heeft de kwieke, knap uitziende, immer sympathieke 55-plusser Roel Van Bambost een 7-tal films geselecteerd onder de noemer Plus Parcours.  Voor de tweede maal reeds koos deze fervente filmkenner voor de 55-plussers een reeks unieke films van verschillende genres, zowel uit de categorie “officiële competitie” of uit “wereldcinéma”.  De eersten komen achteraf in roulatie, de tweede categorie zijn éénmalige gelegenheidsfilms die nooit de cinémazalen bereiken maar des te meer de moeite waard zijn (zie eerdere beschrijving over de docu-muzikale-film met Neil Young).
De Lokale Seniorenraad (waarin ik ook zetel) heeft haar medewerking verleend en keek erop toe dat we geenszins zouden betutteld worden en benadrukte het niveau van de uitgestippelde films uit het Plus Parcours.  Roel Van Bambost ging daar volledig in mee, vandaar het immens succes.
Dus laten we deze gelegenheid ook niet aan onze neus zomaar voorbij gaan.  De zeven films zijn wel een matinée-voorstelling en elk filmticket gaat gepaard met een gratis tram/bus-ticket.- wij doen beroep op ons voetenstel,  we wonen amper twintig minuten stappen van de Kinépolis- plus ook nog eens een bijkomend bonnetje voor koffie achteraf in het Hollywoodiaans Festivalcafé.  Zo’n alles der-op-en-der-aan-ticket kost amper 5 euro.

Bij twee films op de zeven kan het helemaal niet op : dan worden we voor dezelfde prijs getrakteerd op koffie met taart.  De filmtickets uit het Plus Parcours zijn dan ook heel vlug de deur uit.
Dat iedere vertoning geïntroduceerd wordt door Roel Van Bambost himself weet iedereen fel te pruimen; de arme man heeft dan heel wat handen te schudden achteraf maar krijgt evenveel goedkeurende schouderklopjes (zeker van het vrouwvolk die deze schone jongen graag eens bij de mouw neemt).  Vrouwtje Miek is meestal ook van de partij, want het duo Miek en Roel van de folk- en protestsong wordt in het Gentse nog steeds op handen gedragen.
We zijn nu pas terug van alweer een schoon filmke, hebben eens mogen proeven van de rode loper en de schijnwerpers op ons koppeke en we zijn wij weer content ! (maar kijken wel al uit naar de volgend matinee).

Voor de filmbesprekingen verwijs ik graag naar volgende blog :

http://cultuur-of-zo-iets.skynetblogs.be/

18:12 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) | Tags: festival, 55-plussers, film |  Facebook |

Commentaren

genieten Iris, ik heb zo de indruk dat je weer heel erg aan het genieten bent!

Gepost door: Evy | 17-10-06

betuttelen een bbc-enquëte over kunst : "mensen (vrouwen ?) van uw leeftijd appreciëren over het algemeen meer impressionistische kunst. Daarom raden wij u aan ..."

Gepost door: schilderia | 18-10-06

plus parcours Ik pik elk jaar wel een film mee uit dat plus parcours, en dat als eind-twintiger. Dit jaar kan ik bv Little Miss Sunshine zeer aanbevelen, de film waar je het vrolijkst van wordt van het ganse FilmFestival!

Gepost door: Josie | 18-10-06

:-) @evy, inderdaad, heb me het genieten met de jaren zeer sterk aangeleerd en 't valt reuze mee !

@schilderia, hoe men enquêtes met een snuifje zout moet nemen : ik apprecieer nl. méér het expressionisme en het kubisme :-)

@Josie, als je de aanbevolen site aanklikt onderaan mijn posting, zie je een uitgebreid verslag van deze film; dus jij was daar die bewuste middag ook ?

groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 18-10-06

tja alweer veel te lang geleden dat ik nog eens naar de film ging; Moet verandering in komen, als ik dit allemaal lees.

Gepost door: beesken | 18-10-06

Iris, Plus Parcours, ik kende het niet, maar ik vind het wel een schitterend initiatief. Zeker, als ik lees hoeveel attentievolle voordeeltjes eraan verbonden zijn voor 55 plussers. Roel Van Bambost is een hele vriendelijke man.
Zelf behoor ik nog niet tot de doelgroep. Ik zal nog een jaartje of zes geduld moeten oefenen.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 18-10-06

Ik voel bij het lezen van je item, dat je echt geniet, Iris. En dan nog koffie en taart , en allemaal voor 5 euro....dat is veel krijgen voor bijna niets.
Dan nog Roel mogen gedag zeggen....moet fijn zijn.
Geniet nog maar en groetjes.

Gepost door: Ilona | 18-10-06

++++ 55+ of nog wat anders, wat doet het er toe, zolang je je maar + voelt. Je blijft altijd als het ware Jong+, tenzij je je gaat oud voelen ...

PS. Onlangs de film "Elementary particles" gezien. Je boekbeschrijving is ook op die film van toepassing! Er steekt ook veel humor in de film!

Groetjes

Gepost door: Vrijdenker | 18-10-06

ouder geworden? Eigenlijk kom ik elke dag tot een bijzondere vaststelling: ons lichaam wordt ouder en ouder, maar de geest? Ik stel vast, dat ik nog steeds in hetzelfde stramien denk als zovele decennia terug. Er is waarschijnlijk heel wat verfijnd in al die jaren, maar de basisinstelling die is in niets veranderd, ewel aangepast aan de nieuwe omstandigheden, en inderdaad... als klein kind moest ik nog leren mijn gedachten uit te drukken, maar nog eens... mijn geest is steeds dezelfde gebleven. Ergens is dat raar, alsof de geest van een mens onafhankelijk kan zijn van de tijd, ergens iets of wat zoals o.a. onze stem nooit verandert na de puberjaren en zoals o.a. de grote van onze ogen reeds van bij de geboorte constant bleef.... ach ja, tijd is een vaag begrip, zo te zien.
Hartelijke groetjes uit Niedersachsen

Gepost door: Sebastian | 18-10-06

er niet mee gediend! moet ik dan echt nog dertien jaar geduld oefenen om te mogen meedoen. Wel, ik vind het niet eerlijk zie :-(-;

Gepost door: marc | 18-10-06

lieve bloggers allemaal Bedankt voor jullie reacties die ieder op zich een waardevolle kijk op het leven zijn enne.....zo te lezen, ongeacht de leeftijd, allemaal jong van geest !
Blij dit met jullie te mogen delen,
Iris

Gepost door: Iris | 19-10-06

De commentaren zijn gesloten.