23-10-06

FILMFESTIVAL-NIEUWS

Het is eraan te merken dat dit jaar geen glitter and glamour filmdiva uit oude glorie in de vakjury zetelde van het Internationaal Filmfestival te Gent.  Ik was blij verrast met de winnende prent dit jaar, al heb ik de film (nog) niet gezien.

“Ten Canoes” van onze noorderbuur Rolf de Heer (geb. 1951 te Heemskerk)

aboriginals 1ahier te zien links (vanzelfsprekend !) op de foto is de grote winnaar. http://www.imdb.com/name/nm0208854/

Het is een Aboriginal-epos van Australische makelij en brengt het verhaal van de ganzenjacht door de autochtone bewoners van Australië. Het gaat hier om de eerste film die volledig in de authentieke taal van de Aboriginals gedraaid is.

Ten Canoes toont het verhaal van de aboriginal Dayindi die verliefd is op de vrouw van zijn broer Minygululu.  Tijdens de jacht wil deze laatste zijn broer op andere gedachten brengen.  Om deze te overtuigen vertelt hij hem op de tocht een oud mythisch aboriginalverhaal.

aboriginals 2a

Regisseur de Heer en zijn assistent Djigirr hebben met hun film geschiedenis geschreven !

Niet alleen is de film volledig in de originele taal gedraaid en bestaat de volledige cast ook uit de oorspronkelijke bewoners van Australië, de film is daarbij volledig opgenomen in hun woongebied en maakt gebruik van hun exotische muziek.

Volgens de vakjury toont Ten Canoes aan dat “acceptabel sociaal gedrag noodzakelijk is om zelfs in de kleinste samenleving te overleven”.  Eerder won deze film ook al de speciale prijs van de jury in het onderdeel “Un Certain Regard” op het festival te Cannes.

Wie dus houdt van authenticiteit, ver van de Hollywoodiaanse sterrenhemel, is deze film vast een aanrader en bewijst nogmaals dat sociaal samenleven een wereldkunst en eigenlijk niets nieuws onder de zon is.

De Grote Prijs voor Beste Film bestaat uit een distributiepremie van 20.000 euro ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen).

Zie ook : http://www.filmfestival.be/about.cgi?go=detail&id=242&lang=nl

 

17:29 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: film, prijs, australie, aboriginals |  Facebook |

Commentaren

tja Goede vooruitzichten wel, maar mijn ex steekt nog steeds heel graag stokken in mijn wielen. Echte rust zal ik nooit vinden, daar moet ik me een gedacht van maken.

Gepost door: beesken | 23-10-06

meestervraag Iris, ik heb de film niet gezien, wel veel moois over gelezen, een vraagje: hoe valt dat idyllische van de Aboriginals (in de film) te rijmen met hun armoedige levensomstandigheden (waar de non-cinefiele bronnen ons steeds over informeren), vraag je het eens aan één of andere meester (dag Eric)... Wees gegroet.

Gepost door: marlon | 23-10-06

@marlon Je kunt de film nog niet gezien hebben want hij moet nog uitkomen in de verschillende zalen. Daarvoor is het filmfestival zo uniek.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 24-10-06

wedervraag ik zou de film wel kunnen gezien hebben indien ik op de uitnodiging voor het festival was ingegaan, maar ik was weerhouden, daarom herhaal ik graag mijn vraag ;-)
- cfr het miserabele lot van de aboriginals zoals steeds getekend door de media: zelfkant, drank, drugs etc -

Gepost door: marlon | 24-10-06

Passanten dag lieve iris, de abo's hebben een geschiedenis van 40000 jaar overleven in woestijn- en andere extreme omstandigheden. De komst van de westerse beschaving een paar eeuwen geleden heeft hen uit het lood geslagen, nu zijn zij met het beste aanpassingsvermogen in de genen stilletjes bezig aan het overeleven. Het andere deel (grootste) is gedoemd om zichzelf te vernietigen met alcohol. Het is een drama.
Als je een goed boek over dit thema wil lezen raad ik u van ganser harte Matthew Kneale's 'Engelse Passanten' aan. Het beschrijft vanuit verschillende hoeken de onderdrukking van het abo ras door de blanke westerling.

Gepost door: marc | 25-10-06

@marc en marlon Bedankt voor de boekentip; ik zag ooit de triestige maar o zo mooie film "Rabbit-Proof Fence" naar het boek (ook een aanrader trouwens!) van Doris Noyce over hoe Aboriginalmeisjes gekidnapt worden door blanken (d'Engelsen) en in reservaten opgesloten. De twee protagonisten-zusjes ontsnappen en keren te voet terug naar hun stam (waar gebeurd). 't Is eigenlijk te vergelijken met wat men de Indianen aandeden en nog aandoen.
Voor deze film, zie :
http://www.imdb.com/title/tt0252444/
Dit feit wetende neemt natuurlijk niet weg dat de film moet inboeten, ik ga zeker kijken, al is het met gemengde gevoelens. Film is ook kunst op zich.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 25-10-06

dank dank je, Iris, ik had geen tijd voor het filmfestival maar ooit komt dat nog wel en dat is dan dank zij jou.

Gepost door: Evy | 25-10-06

De commentaren zijn gesloten.