25-10-06

SCHILDERKUNST EN ZIEKTE OF ZIEKTE IN DE SCHILDERKUNST

Alzheimer 2

Getroffen door een krantenknipsel met een reeks zelfportretten doet me nog maar eens stilstaan bij de ernst van de ziekte van Alzheimer.  Wij kunnen er in ieder geval ook over meespreken hoe we, telkens na een bezoek aan een dierbare,  van de kaart zijn.

De befaamde Belgische wetenschapster, prof. Christine Van Broeckhoven, en internationale autoriteit in het onderzoek naar Alzheimer-dementie,

Christine V.B. 4

http://www.degrootstebelg.be/dgb_master/100belgen/dgb_vanbroeckhoven_christine/index.shtml?video_1

verklaarde onlangs nog hoe deze ziekte de ergste hersenaftakeling inhoudt, hoe ze de patiënt zijn volledige identiteit ontneemt, en hij bij gevolg zichzelf stilaan aan ’t verliezen is.

Stilleven met Alzheimer is ook de titel van deze reeks aangrijpende zelfportretten waarin William Utermohlen probeert vast te leggen welke ravage deze ziekte in een menselijk brein aanricht en hoe hij verdwijnt voor zijn eigen ogen.
Utermohlen begon te schilderen in 1996 toen hij, als kunstleraar, te horen kreeg dat hij de ziekte van Altzheimer  had. Zijn zelfportretten laten op een aangrijpende manier zien hoe een mens langzaamaan aftakelt in de eenzame wereld genaamd dementie.  Hoe zieker hij werd, hoe meer het perspectief en de details uit zijn werk verdwijnen.  Volgens een psycho-analist vertellen de portretten gevoelens van eenzaamheid, angst, afstand, vervreemding, zwakte en schaamte.
William Utermohlen, geboren in 1933 (Philadelphia) studeerde schilderkunst aan de Pennsylvania Academy of the Fine Arts en na zijn huwelijk vestigde hij zich in Londen waar hij in de jaren ’70 les gaf aan het Amherst College.  Hij wordt vooral herinnerd door zijn allerlaatste levenswerk, een laatste poging tot een zelfportret met een airbrush uit 2000.

Vandaag woont hij in een tehuis voor dementerenden in Londen.

Wetenschappers hebben van 1996 tot 2000 nauwkeurig de evolutie in zijn zelfportretten gevolgd en hopen zo te weten te komen welk deel van de hersenen voor creativiteit zorgt en welk effectief de ziekte heeft op de tekencapaciteiten van een mens.

Alleen zijn echtgenote wist,bij de aanvang van zijn ziekte, dat ook hijzelf wist wat er hem te wachten stond. 

Als dit geen voorzienigheid is en tevens een zeer interessante nalatenschap voor de wetenschap. Een moedig man, die William Utermohlen.

Momenteel loopt er, onder impuls van zijn echtgenote Patricia een tentoonstelling over haar man in de Academy of Medicine in Manhattan, New York.

Jammer dat ik er niet bij kan zijn, als eerbetoon…..

Een paar van zijn werken :

Uthermolen 2b

 

Uthermolen 2a

16:32 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) | Tags: alzheimer, aftakeling, schilderkunst |  Facebook |

Commentaren

doorbraak Gelukkig staan we op een doorbraak voor die vreselijke ziekte..Fijne avond toegewenst hoor

Gepost door: De Astroloog | 25-10-06

Dat is een droevige ziekte , hoor! Mijn sschoonbroer overleed enige jaren geleden na Alzheimer. Het was nochthans een toffe kerel en dan ineens nu en dan... je merkt het niet in het begin.
Groetjes;

Gepost door: emmy | 25-10-06

Afschuwelijke ziekte....Hopelijk maken wij dat nooit mee!!!niet aan denken zal het beste zijn. Sommigen hebben vlagen waarin ze beseffen hoe het met hen gesteld is...dat moet vreselijk zijn.
Groetjes

Gepost door: Denkertje | 25-10-06

Beangstigend en toch bemoedigend dat er een doorbraak is in het onderzoek. Die William is te bewonderen. Nog een fijne avond Iris.

Gepost door: gidsjoris | 25-10-06

William Uthermolen Fascinerende en vooral aangrijpende portetten, ik was er ook even niet goed van.
Mbt prof CVB: een harde tante maar ook een zeer moedige en intrigerend mooie vrouw, ondanks haar leeftijd (zonder belang)

Gepost door: marlon | 25-10-06

hey De schilderijen zijn overduidelijk. Je gevoel schilderen, ik denk dat er veel voorbeelden van zijn.

Gepost door: beesken | 25-10-06

Ik weet het niet of het echt wintervermoeidheid is, dat slaat meestal later toe, tijdens de examens of den blok. Ik heb wel al weinig slaap gehad afgelopen dagen 23.30-6.30 is een beetje kort hé? ;-)
Nog een fijne avond!

Gepost door: Ourlipsaresealed | 25-10-06

De commentaren zijn gesloten.