05-11-06

DE HUISDIENAAR VAN LICHTE ZEDEN (1)

vanderdonckt 2Het verhaal van de “Roste Wasser” heeft mijn grootmoeder dikwijls uit de omfloerste doeken gedaan toen ik een tiener was op weg naar de adolescentie want voor kinderen bleef hij een geheim.  Nu ja, dat dachten althans mijn grootmoeder en groottantes, want achter mijn stripboeken verscholen luisterde ik met gloeiende wangen hun duistere verhalen af.
Bij een dampende koffiepot en een bord met speculoosjes (het zoethoudertje bij de koffie voor de werkmens) kwamen de vijf zussen wekelijks samen en – och god, de kleine zit toch verdiept in haar eigen stripverhalen – mocht ik er dus gerust bijhoren.  Niets was natuurlijk minder waar, want het strippen van mijn tantes was heel wat anders dan mijn familie Snoek met haar deugdelijke fratsen. 
vanderdonckt 4Die Roste Wasser ken ik dus nog uit het toenmalig gniffelend vrouwengefluister. Naar het schijnt een rood aangelopen neus, lange rode baard en een dito krullenkop. Hij paste perfect in de rosse buurt aan het Zuid. 
vanderdonckt 5Een grote rieten mand aan de ene arm en een immer zwaaiende andere arm, zo liep hij van het éne naar het andere cabardouchke in het toen erg florissante “glazen straatje” dat voort leeft in de volksmond. Al is de officiële benaming de Pieter Vanderdonckt doorgang, genaamd naar de eigenaar van dit fraai stukje Art Nouveau (eind 19e eeuw).
vanderdonckt 6Die Roste Wasser haalde er de fijne lingerie van de meiskes op en waste die eigenhandig met zijn grote ruwe knuisten fluweel zacht.  Naar het schijnt waren de meiskes zeer content en konden ze hem ’t één en ’t ander toevertrouwen want de Roste deed nooit afbreuk aan zijn zwijgplicht.  Vandaar dat de bevolking zelf hun wildste fantasieën de vrije loop lieten en ondereen genoten van eigen stiekeme dromen van hoe het er achter de fluo-vitrines aan toe moest gaan. 
vanderdonckt 3De Roste Wasser had tal van levensmotto’s en één ervan “Vive la liberté” weerklonk soms tot stuk in de nacht tussen de vele smalle steegjes.  In die tijd was het frans nog duidelijk aan de orde in het uitgaanskwartier en in het glazen straatje want wie immers kon zich een meisje van plezier permitteren; zeker niet de Gentsch sprekende werkmens.
Op die acht jaar dat wij hier in ’t centrum wonen en het glazen straatje deel uitmaakt van ons dagelijks parcours – voor onze algemene boodschappen wel te verstaan – heb ik intussen de huidige Roste Wasser ontdekt.  ’t Heeft een tijdje geduurd vooraleer ik het door had maar wie denkt dat het verleden voorbij is, heeft het mis. Nog steeds gaan verleden en heden in het glazen straatje hand in hand. Ik maak veel gebruik van deze glazen doorgang want het is uitstekend gelegen tussen twee belangrijke winkelstraten en ik noem het met een kwinkslag “het doorsteekje”….
vanderdonckt 7De Roste Wasser van nu is een klein, schriel mannetje (in de 50), in afgewassen jeans die steeds met korte, gejaagde pasjes van her naar der crosst.  Als huidige dienaar van de meisjes is zijn taak meer polyvalent geworden en beantwoordt meer aan de noden van deze tijd.  Eigenhandig wassen hoort er niet meer bij want hij is vaste klant bij de dichtst bijzijnde droogkuis of ik kruis hem geregeld bij dezelfde apotheker of ik ontmoet hem in de betere voedingszaken.  De meisjes van ’t glazen straatje moeten blijkbaar niet veel minder dan vroeger financieel inboeten want de nabij gelegen delicatesse-zaak is in goeden doen.

Maar O wee, als je achter het kaboutermannetje staat aan te schuiven, dan mag je ervan op aan dat het zijn tijd zal duren vooraleer hij de vele bekladde papierflardjes heeft afgeramd, want ’t is steevast 100 gr. van dit en een klein potje van dat; zijn meesteressen staan voortdurend op dieet voor de goede zaak !
Het glazen straat-kabouterke heeft in uitzicht niets gemeen met de vroegere Roste Wasser; of toch……zijn dikke hoofdpluimen zijn in ’t rood geverfd met een immer grijze uitgroei in ’t midden.  Zou hij ook weet hebben van zijn voorganger, vraag ik me dikwijls af.

 

bibliografie Roste Wasser : zie posting hieronder
16:29 Gepost door Iris in Algemeen | Permalink | Commentaren (13) | Tags: meisjes van plezier, geschiedenis, gent |  Facebook |

Commentaren

Gentse folklore Leuk verhaal, had nog nooit van de Roste wasser gehoord, weer zo'n stukje folklore dat hopelijk nooit verloren gaat. Ook een prettige zondagavond gewenst.

Gepost door: Dirk | 05-11-06

Hallo Hallo Iris, snel even langs gekomen. Heb nog geen ijd om rustig jouw posting te lezen... dat staat voor morgen op mijn programma. Ik heb het nu nog te druk om de laatste verfijningen aan te brengen aan mijn nieuw PC-beest. Ja, ja, dat werkt echt beestig goed (mag wel voor al het geld ervoor). En het is een heel lief beest, want het bijt niet!
Hartelijke groetjes uit Niedersachsen (toch al eens snel diagonaal door die Roste Wasser gelopen...)

Gepost door: SEbastian | 05-11-06

vis? even uit pure nieuwsgierigheid, heb jij dan banden met de roofachtige zoetwatervis?
marc.

Gepost door: marc | 06-11-06

hey Ik had er ook nog nooit van gehoord. Weet weer eens wat meer, zie!

Gepost door: Beesken | 06-11-06

visII het was misschien wel wat gesluierd verwoord, iris. ik heb namelijk banden met een familie die jij vermeldt en tegelijkertijd voldoet aan mijn cryptische omschrijving.
btw beterschap. marc.

Gepost door: marc | 06-11-06

Dag Iris nu had ik echt veel te lezen, maar als het zo boeiend en goed geschreven is, doe ik dat heel graag. Wie in Vlaanderen woont en nog nooit door het glazen straatje heeft gewandeld, is ofwel uiterst pruits, ofwel onwetend. Dat laatste was ik tot voor enkele jaren.

Gepost door: gidsjoris | 06-11-06

leuk stukje Leuk om te lezen. Heb 'em nog niet gezien, moet ik zeggen, die figuur die je beschrijft... Vind deze stukjes kleinmenselijke geschiedenis en cultuur altijd bijzonder fijn :-)

Gepost door: Josie | 06-11-06

Iris, Wat een schitterend verhaal. De Roste Wasser, ik had er al van gehoord. Hij behoort tot de rijke Gentse Folklore. Heel leuk om te vernemen dat er ook een moderne versie van bestaat.
Het Glazen straatje is ook berucht en beroemd in Gent. Maar nu ik zo naar je foto's kijk... het is eigenlijk een heel mooi straatje. Ik denk dat Gent, Gent niet meer zou zijn, zonder het Glazen straatje.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 06-11-06

lieve bloggers allemaal 't Is fijn iets onthullends te kunnen brengen en nog fijner dat het geapprecieerd wordt. Bedankt iedereen,
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 07-11-06

Nog niet van gehoord...maar ik ken dan ook niemand in het Gentse.
Zeer interessant om te lezen....ik hou van zulke verhalen!
Groetjes!

Gepost door: Ilona | 07-11-06

Dat is zeer interessant zowat lokale verhalen...ik heb het met veel plezier gelezen.
Groetjes

Gepost door: Denkertje | 07-11-06

Leuk geschreven Voor het slapengaan als ontspanning nog wat blogjes bezocht. (Ik heb verdorie geen tijd om zelf wat te schrijven - werk tegen een deadline om een toespraak af te krijgen ...) Leuke tekst met mooie foto's. Ik kom hier graag eens langs en vind meestal wat inspiratie. Ik had graag eens Elementaire Deeltjes van Michel Houellebecq gelezen, maar dat was reeds uitgeleend geworden. In ben zo begonnen "De koude revolutie - Confrontatie en bespiegelingen" van hem te lezen (Een vroeger werk). Confrontatie is het in ieder geval. Als ik weer tijd om te bloggen heb, zal ik er nog wel eens een stukje over plegen.

Groetjes

Gepost door: Vrijdenker | 07-11-06

Reportage Hoi, leuk stukje!

Even informatief: ik schrijf een stukje over de rosse buurten van gent met als rode draad het verhaal van de roste wasser. Eerlijk gezegd, buiten dit blogje is er op het wijde web bitter weinig over hem te vinden. Kan je mij eens een mailtje sturen met alles wat je over hem weet, en heb je enig idee wie de huidige wasser is, waar hij woont,...?

Je zou een enorme hulp zijn...

Dank!

Liefs

Gepost door: Maiden | 17-10-07

De commentaren zijn gesloten.