11-11-06

BURGEMEESTER AAN DE BORST

Beke

“Het is niet omdat je dag na dag met klachten bezig bent, dat je geen gevoel voor humor kunt hebben” zegt de Gentse ombudsvrouw.  Dus gaf ze aan uittredend burgemeester Frank Beke een cartoon van Gipi als afscheidscadeau. En wat voor één….
Onze burgervader als figuur in de Mammelokker-legende, die toevallig boven de toegangsdeur van de ombudsvrouw is uitgehouwen.  Het is mede dankzij Frank Beke dat de ombudsdienst uit de grond werd gestampt.

De legende van de Mammelokker
Er is geen beeld dat zo populair is bij de Gentenaars.  Het reusachtig, half verheven beeldhouwwerk bevindt zich boven de ingang van de gewezen stadsgevangenis achteraan het Belfort.  Het toont een vrouw die in een gevangenis de borst geeft aan een uitgeputte, in ketens vastgeklonken, grijsaard.

Het woord mammelokker getuigt van een spitsvondige volkshumor.  Een lokke of loke is een namaak speen, een toegenaaid vodje in de vorm van een vinger, waarin men gekauwd brood en een beetje suiker stak. Deze namaakspenen waren voor de Eerste Wereldoorlog in zwang bij arme mensen.  Met mamme wordt zowel een voedstervrouw als een forse vrouwenborst bedoeld.
Dit beeld stelt, volgende een Romeinse legende, een zekere Cimon voor die gedoemd werd om in een kerker van honger te sterven. Hij ontving iedere dag het bezoek van zijn dochter.  Na vele weken merkte men dat de oude man nog steeds leefde.  Zijn cipier bespiedde hem en zag hoe zijn dochter bij elk bezoek hem met de borst voedde.  Dit edel gebaar van kinderliefde trof de rechters en de  oude man werd vrijgelaten.
De maker van het beeld is onbekend.  De stadsgevangenis werd gebouwd in 1741 door toenmalig stadsarchitect
David ’t Kindt.
De naam mammelokker slaat ook op de stadsgevangenis zelf omdat ze voor de Eerste Wereldoorlog zeer populair was als tijdelijke, meestal nachtelijke opsluitplaats voor dronkaards, bedelaars, slechte (?) vrouwen en zelfs voor kinderen die zich niet goed gedroegen en door hun ouders voor enkele uurtjes daar werden gebracht.
(een eerste en oudste vorm van crèche !)

Beke 2

 

Totnogtoe had onze burgervader de bijnaam van Frank Bike, naar allegorie met zijn familienaam, en omdat hij een fervent fietser is.  Ik hoop maar dat ze die mens, als hij met pensioen is, niet ook nog eens, och arme,  de mammelokker  gaan noemen.

Commentaren

Weer iets nieuws geleerd ...mammelokker! Interessant!
Die Romeinse legende kende ik, maar niet dat woord.
Een prettig weekend, Irisje!

Gepost door: Ilona | 11-11-06

Iris, het beeld van de mammelokker ken ik natuurlijk wel. Maar het achterliggend verhaal kende ik niet. Dat heb ik vandaag alweer bijgeleerd. Bijzonder interessant.
Voor zover ik Frank Beke ken is dat een toffe peer en voor Gent een goede burgervader geweest.

Gepost door: Piet | 11-11-06

Ach ja Het verhaal van de mammelokker ken ik al lang. Bij mij is het omgekeerd. Ik ken die mijnheer Beke niet. Maar ja ik woon ook al lang niet meer in Gent.
Ik ga in december met bezoek uit Spanje toeren in Gent. Dat beeld en dat verhaal zal ik zeker in de ronde integreren. En erbij vertellen dat het beeld en de legende er bij nog steeds levend is.

Gepost door: G.U.Y. | 11-11-06

mammelokker? zou 'mannelokker' niet beter zijn...?
wish you a windy weekend. marc.

Gepost door: marc | 11-11-06

Vergis ik mij, maar... Erg happy lijkt Frank Beke toch niet in die positie!

Gepost door: eric | 11-11-06

hey, op je reactie: ik voel het ook zo. op één of andere manier hebben we nog contact.

Gepost door: Beesken | 11-11-06

Boeiend en interessant Deze multischizofreen is misschien ook een beetje pseudomaan ... ? Prettige zondag nog!!!

Gepost door: gidsjoris | 12-11-06

Frank & Louis Frank Beke, een monument van een mens, zo is er maar één tweede: Louis Tobback. Ze zijn mekaar waard als onvervalste volkse socialisten. Een ras apart. Kan ons Freya concurreren met dat soort?

Gepost door: marlon | 12-11-06

@Marlon Ik denk het wel, ze komt uit éénzelfde ras-nest en zeker ook onze toekomstige Termont (was zelfs mijn buurjongen)
Iris

Gepost door: Iris | 12-11-06

Beke als oude mammelokker... het heeft wel wat :)
Ik ben blij dat ik nu eens de volledige uitleg kon lezen over dit beeld. Ik wist vb niet dat die oude man dan vrijgelaten werd.

Gepost door: adem | 14-11-06

De commentaren zijn gesloten.